Mediekommentar: Det gik galt lige fra starten, da Den Uafhængige gik i luften – heldigvis

Nyt medie: Den Uafhængige debuterede i en sky af tekniske fejl, men var med sin håndholdte energi også en stærk påmindelse om, hvorfor Radio24syv stadig er så savnet.

Søren J. Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye taleradio Den Uafhængiges allerførste kilde i den allerførste udgave af nyhedsprogrammet En Uafhængig Morgen tog ikke telefonen. Det var, som en af værterne bemærkede, en rigtig »rock‘n’roll-start«. Måske … det kunne også ses som ualmindeligt kikset. Heldigvis var de to nyhedsværter, Asger Juhl og Alexander Wilz Lorenzen, pumpede med energi, og der var værtserfaring nok i studiet til at improvisere sig uden om de forventelige benspænd i startblokken.

Efter de indledende snublerier fik Den Uafhængige hurtigt etableret en god håndholdt »Radio24syv-energi« i studiet, og man kunne genkende det særlige nærvær, som DR af uransagelige årsager ikke evner at etablere over radioen, men som Radio24syv til sidst mestrede til perfektion.

»Samtidig måtte man dog også more sig lidt over værternes store benovelse over Morten Messerschmidt, som Asger Juhl sammenlignede med den politiske debats svar på FC Barcelona.«


Radio24syv havde mildt sagt også mange startvanskeligheder, hvis man husker tilbage. Og med hensyn til det håndholdte element, hvor der lige nu måske rystes vel meget på hånden, er jeg sikker på, at værterne har fundet den rette balance, inden måneden er omme.

Skyggepanel

I En Uafhængig Morgen, som sendes hver morgen mellem kl. 7 og 8, og som også kan ses på Den Uafhængiges Facebook-side, fokuseres der typisk på tre-fire historier. Man tager fat i kilder og inddrager eventuelt medlemmer af et fast skyggepanel af debattører og eksperter, som værterne har på »speed dial«. Desuden lover man at holde lytterne opdaterede med et vue over andre mediers bærende historier samme morgen.

De to værter har en jazzet stil, hvor de åbent diskuterer forskellige overvejelser om kommende interviews, som man ellers typisk tager med slukket mikrofon. Den type dogmeradio giver masser af nærvær og troværdighed og et åbent rum, hvor man ikke altid ved, hvad der nu skal ske – det er elementært spændende.

Samtidig måtte man dog også more sig lidt over værternes store benovelse over Morten Messerschmidt, som Asger Juhl sammenlignede med den politiske debats svar på FC Barcelona, lige inden han skulle optræde i programmet i forbindelse med den nylige tiltale for misbrug i den langvarige MELD og FELD-sag.

Men benovelse eller ej, så mestrer Asger Juhl, som tidligere var vært på Radio24syv, og i øvrigt i pivfræk strikvest, stadig på en afvæbnende og umiddelbar måde at stille de nødvendige og ubehagelige spørgsmål, så det oftest bliver mere interessant end pinligt. Samtidig har Juhl en særlig evne til ikke at lade sympatien løbe af med sig. Han husker stort set altid også vinklen fra den anden side. Det handler om hele tiden at finde det interessante element i historien – præcis det, vi som lyttere undrer os over – og så spørge, måske mange gange, helt ublu om det, ikke aggressivt, højst lidt flabet, men fordi det er det åbenlyse og interessante spørgsmål. Det virker stadig utroligt godt på radio.

Arven fra Radio24syv

Overordnet fik Den Uafhængige en god start, men premieren fungerede samtidig også som en grotesk reminder om det bebudede mediemord, det siddende regeringsparti med iskold og magtkorrumperet hånd sammen med et hævngerrigt DF i 2019 begik på Radio24syv.

Det nye medie tænder imidlertid også et håb om, at selv om politikerne fik knust Radio24syv, vil splinterne over tid knopskyde ud over medielandskabet i form af allehånde dygtige håndholdte medier, som vil få det til at styrtregne med magtkritik ned over alle dem, der mente sig berettiget til at fratage befolkningen retten til Radio24syv.

»Før eller siden vil statsstøttede medier resultere i en mediestøttet stat,« sagde en klog mand engang til mig. Jeg mener ikke, at det nødvendigvis er tilfældet. Men samtidig mener jeg også, at ikkestatsstøttede medier er nødvendige, særligt efter den skandaløse lukning af Radio24syv, og at de bør fungere som en publicistisk seismograf, som andre medier og mediebrugere indimellem kan justere sig efter. Den Uafhængige er kommet godt fra start, og jeg vil anbefale, at man støtter den.

Den Uafhængige kan ses og høres via Facebook og høres på hjemmesiden www.denuafhængige.dk.