Zenia Stampe anklager kulturministeren: Misinformation og vildledning

Kulturministeren forsøger at sælge en dårlig historie som en god, mener de Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, der ikke vil tage til takke med Joy Mogensens udspil om omprioriteringsbidraget. »Kommunikationen er sløret og uærlig og på nogle punkter direkte forkert,« lyder Stampes kritik.

»At kunne spinne den historie, som om det er en god nyhed for kulturlivet – det er alligevel imponerende. Det er en firedobbelt saltomortale med humbug og piruette for ministerielle kommunikationsfolk,« skrev Zenia Stampe på Facebook om kulturminister Joy Mogensens (S) udspil i forhold til det forhadte omprioriteringsbidrag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er der tæt på politisk konsensus om, at omprioriteringsbidraget, som pådutter bl.a. en lang række kulturinstitutioner at spare to pct. årligt, er et onde, der skal afskaffes. Socialdemokratiet svor inden folketingsvalget, at besparelserne på to pct. skulle afskaffes på kulturområdet. Nu lover kulturminister Joy Mogensen (S), at omprioriteringsbidraget på kulturområdet vil falde til 0,6 pct. af Kulturministeriets samlede økonomi.

Men udspillet, som ministeren præsenterede i lørdags på Twitter, har fået en bredside fra de Radikales kulturordfører, Zenia Stampe, der mener, at at kulturministerens bidrag til finanslovsforhandlingerne er udtryk for »misinformation« og vildledning«.

Zenia Stampe (R), kulturordfører

»Det ærgrer mig, at de ikke er ærlige om det. Kommunikationen er sløret og uærlig og på nogle punkter direkte forkert.«


»At kunne spinne den historie, som om det er en god nyhed for kulturlivet – det er alligevel imponerende. Det er en firedobbelt saltomortale med humbug og piruette for ministerielle kommunikationsfolk,« skriver Zenia Stampe på Facebook.

På Twitter lister Joy Mogensen en række kulturinstitutioner op, som i kulturministerens øjne ikke længere skal være underlagt omprioriteringsbidrag. Problemet er ifølge Zenia Stampe bare, at visse af de oplistede institutioner ikke er underlagt omprioriteringsbidraget.

Zenia Stampe (R), kulturordfører

»Udspillet vidner om en manglende forståelse for den temmelig desperate situation, nogle kulturinstitutioner står i.«


»Kulturministerens tweet giver det indtryk, at ministeren fritager en lang række områder for omprioriteringsbidraget, og at de områder, der ikke er fritaget, kun skal spare 0,6 pct. i stedet for to pct. Men det er ikke det, der er virkeligheden. Omprioriteringsbidraget rammer stadig de institutioner, som i den grad har råbt op om den vanskelige situation, de er i,« siger Zenia Stampe, der også kalder kulturministerens udspil for et løftebrud.

»Det ærger mig, at de ikke er ærlige om det. Kommunikationen er uærlig, vildledende og på nogle punkter direkte forkert,« siger Stampe.

Der er politisk flertal for at eliminere de forhadte sparekrav fra 2020. Men i august kom det frem, at kulturministeren ikke kunne svare på, om besparelserne bliver afskaffet som lovet. Zenia Stampe lægger ikke skjul på, at omprioriteringsbidraget sætter bl.a. kulturinstitutioner i en penibel situation, når de på femte år skal spare to pct. årligt.

»Besparelserne har store konsekvenser, men det er især det faktum, at de ikke har fået en slutdato, der gør, at de føler, at de er endt i en dødsspiral. Udspillet vidner om en manglende forståelse for den temmelig desperate situation, nogle kulturinstitutioner står i,« siger Zenia Stampe.

Zenia Stampe (R), kulturordfører

»Vi vil ikke være tilfredse med, at man bare stopper besparelserne. Vi arbejder for på sigt at bringe området tilbage på det niveau, det havde før besparelserne.«


Området skal genoprettes

Zenia Stampe har således sendt en forespørgsel til Kulturministeriet, da hun gerne vil vide, præcis hvordan Joy Mogensens udspil er udformet. Ministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at folkehøjskolerne og de kunstneriske uddannelser ikke skal være underlagt besparelse.

»Men ingen andre slipper, og de har ikke fået en slutdato. Så det er klart, at der er stor skuffelse,« siger Zenia Stampe.

Ifølge Zenia Stampe møder de Radikale op til forhandlingerne med krav om, at besparelserne helt bliver droppet. Det sker som del af det kulturudspil, som de Radikale kommer med op til finanslovsforhandlingerne.

»Men der skal også tilbageføres midler til kulturområdet. Vi vil ikke være tilfredse med, at man bare stopper besparelserne. Vi arbejder for på sigt at bringe området tilbage på det niveau, det havde før besparelserne,« siger hun.

Kulturministeren skriver på Twitter, at hun ikke kender den fulde historik bag omprioriteringsbidraget.

»Det vil være skønt at kunne slippe helt af med omprioriteringsbidraget en dag, når økonomi, finansiering og flertal tillader det, men indtil da prøvede jeg blot at give et klart billede af, hvor store besparelserne egentlig er på kulturen samlet, og hvem der bliver ramt af de resterende 2%-krav,« svarer Joy Mogensen på Stampes Facebook-opslag på Facebook.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra kulturministeren.