Yahya Hassan idømt psykiatrisk behandling - Her er digterens brutale liv

Det hele startede i 2013 med en forrygende debut, digtsamlingen »Yahya Hassan«. Nu er den fræsende og talentfulde 23-årige digter af samme navn blevet dømt til psykiatrisk behandling.

(ARKIV) Yahya Hassan, digter fotograferet den 15. september 2016. (Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Yahya Hassan debuterede sensationelt i 2013. I digtsamlingen »Yahya Hassan« - og i fræsende standup-oplæsninger fra bogen - beskrev han opvæksten i en ghetto i Aarhus. Siden da har han haft brutale sammenstød med livet og retsvæsnet, og i går blev han idømt en pyskiatrisk behandlingsdom. Her er hans liv i ti punkter:

1. Yahya Hassan blev født 19. maj 1995 i Aarhus. Hans forældre havde palæstinensisk baggrund. Han voksede op i den såkaldte ghetto i Aarhus V med svigt og ungdomskriminalitet, men på et ophold i Solhaven i Farsø opdagede hans undervisere, at han havde skrivetalent. En af hans lærere, Louise Østergaard, der opmuntrede hans talent, udgav i 2014 romanen »Ord«, hvor hun fortalte, at hun havde været kæreste med Yahya Hassan på skolen på et tidspunkt, da hun var 38, og han var 16. Fra Farsø kom Yahya Hassan til Vallekilde Højskole og derpå til Forfatterskolen i København. Blandt sine inspirationskilder har Yahya Hassan nævnt Michael Strunge og Karl Ove Knausgård.

2. 8. juni 2013 læste Yahya Hassan egne digte på Aarhus Teater. I september 2013 optrådte Hassan sammen med blandt andre Dorthe Nors og Lone Hørslev under Aarhus Festuge. DR skrev, at han reciterede »insisterende, påkaldende og med stor sproglig sikkerhed«.

3. Denne optræden blev fulgt op med udgivelsen i oktober samme år på Gyldendal af digtsamlingen »Yahya Hassan«. Ugen før udgivelsen bragte Politiken et stort interview med digteren under overskriften »Digter: Jeg er fucking vred på mine forældres generation«. Interviewet og digtsamlingen gjorde øjeblikkeligt Hassan til et kendt navn og hans digtsamling fik strålende anmeldelser og blev tolket som et opgør med forældregenerationens forkærlighed for Koranen, dens sociale bedrageri og dens vold over for dens egne børn.

4. Digtsamlingen  solgte 120.000 eksemplarer. Man skal tilbage til Vita Andersens debutdigte fra 1977, »Tryghedsnarkomaner«, for at finde noget lignende. Den unge digter blev overøst med priser, herunder Årets debutantpris, Montana Litteraturpris, Politikens Litteraturpris og Weekendavisens Litteraturpris. DR kunne heller ikke få nok af den unge digter.

5. Yahya Hassans oplæsninger af egne digte, fremført i en meget personlig deklamerende stil, blev tilløbsstykker. Mediernes anmeldere og kommentatorer var generelt begejstrede og opfattede ham som et digterisk talent og et socialt fænomen, der sagde sandheder om sin kulturelle baggrund. I Politiken blev han betegnet som »indvandrerdigter«, men selv sagde han, at han ikke ytrede sig som indvandrerdigter, men blot som digter. I 2016 udtalte Gyldendals daværende litterære direktør, Johannes Riis, til Politiken: »Med sine digte flyttede han kort sagt den danske indvandrerdebat: Der er et før og efter Yahya Hassans digte«.

6. Selv om Hassan ikke mente, at han var politisk eller »indvandrerdigter«, blev han snart suget op af den politiske understrøm. Ulf Pilgaards parodi på ham i Cirkusrevyen 2014 blev mødt af protester fra unge af anden etnisk herkomst, der brød ind i cirkusteltet for at råbe ukvemsord på arabisk efter Pilgaard - vist nok med brod mod Hassan.

7. Yahya Hassan modtog selv dødstrusler, og ifølge DR overvejede politiet hans sikkerhedssituation. Han blev flere gange udsat for trusler og overfald som i november 2013 på Københavns Hovedbanegård, hvor en radikal muslim overfaldt ham og råbte, at Hassan var vantro »og skulle dø«. Men han kunne også selv uddele øretæver, og ved retten i Aarhus fik han i marts 2015 fire måneders betinget fængsel for vold. Han blev senere frifundet ved Vestre Landsret.

8. Måske for at beskytte sig mod angreb fra sit muslimske bagland blev Yahya Hassan i stigende grad politisk med Israel som angrebspunkt: »Der findes ingen tostatsløsning. Der findes blot én enstatsløsing, lige for alle«. I TV tog han desuden afstand fra, at han var blevet betegnet som islamkritiker. Hans overgang til den politiske sfære udviklede sig til, at han i april 2015 bekendtgjorde, at hvis Nationalpartiet, der bestod af en blandet etnisk gruppering med indvandring og integration på dagsordenen, blev opstillingsberettiget, så ville han opstille som partiets kandidat. Det blev partiet imidlertid ikke, og Yahya Hassan blev ekskluderet af partiet i februar 2016, fordi han var anholdt for narkokørsel.

9. I begyndelsen af 2016 var der stor opmærksomhed omkring Yahya Hassan, fordi han påstod, at folk i bandemiljøet var ude efter ham. 21. marts 2016 blev han fængslet for at have skudt en 17-årig dreng i foden. Han blev idømt et år og ni måneders ubetinget fængsel og løsladt i december 2017.

10. Torsdag faldt der dom over Yahya Hassan, der stod tiltalt for 42 strafbare forhold. Han blev dømt til psykiatrisk behandling. Lægerne, der havde undersøgt digterens mentale tilstand, konkluderer, at han formentlig var sindssyg på gerningstidspunkterne, og at forbrydelserne blev begået under massiv stofindtagelse.