Tok-tok! Det er lyden af det thailandske køkken. Tok-tok! Som i den rytmiske lyd, det giver, når krydderier og frugter ved hjælp af en træpind knuses og males i en morter. Tok-tok! For det er i morteren thaierne laver både friske, våde curry-pastes og egentlige retter som noget-nær-nationalretten somtam, hvor finthakket umoden, grøn papaya tok-tok’es sammen med blandt andet chili, lime, palmesukker og fiskesauce, og det er hér, at den unikke, uforfalskede smag af Thailand skabes. Tok-tok! Og glem alt om de små krydderimortere, vi andre bruger i Europa. I Thailand er det velvoksne keramiske krukker, ’træpinden’ er på størrelse med et boldtræ, og ofte laves hele retten i morteren.
Tok Tok er også navnet på nyeste medlem af Kiin Kiin-familien, der holder til på hjørnet af Vesterbro Torv. Og navnet er valgt for at signalere, at hér laves alt – ikke mindst curry-pastes, nam jim-saucer, marinader og diverse saucer - fra bunden. Af professionelle kokke hentet hertil fra Thailand, der også gør det muligt for Tok Tok at præsentere regionale retter fra forskellige dele af Thailand, hvilket mig bekendt er første gang i Danmark.

At der ikke kun er skruet op for autenciteten, men også for styrken, stod klart allerede ved vores første snack. Små brunchagtige grisepølser (hjemmelavet af Tok Toks egen pølsemager) fra det nordlige Chiang Mai med en potent krydderiblanding af bl.a. tørrede rejer, citrongræs, fiskesauce og rød chili! En god undskyldning for at konsultere vinkortet, og det i sig selv kunne være grund til at besøge Tok Tok. Sammenstykket med sikker hånd og henblik på at kunne matche vindræbere som citrongræs og chili, med overvægt til den hvide side og navne som Zind-Humbrecht, Ostertag, Vollrads og ovenikøbet til priser, der er til at betale: Zinds riesling 2014 f.eks. til uhørte 295 kr.!
At de thailandske kokke også forstår at skrue ned for styrken og op for forkælelsesfaktoren fremgik af vores næste forret, rejekagerne tod man goong. Nærmest doughnut-store, de hakkede rejer blot bundet sammen af lidt æggehvide og nænsomt paneret. Allerede hér distancerede Tok Tok sig fra byens øvrige mellemklasse-thaier.

Vi sprang det fristende tavlebud om bl.a. blæksprutter grillet over kokos over og hoppede i stedet om bord i den store seksretters family style-menu til 335 kr. pr. mand (man skal være to) og lagde ud med flere hjemmelavede snack-pølser - denne gang fra Isanregionen ind mod Cambodia, knap så stærke og mere medisteragtige. Efterfulgt af en spicy salat fra Yasathon-provinsen helt oppe ved grænsen til Laos, serveret med mynteblade, kål og agurk samt finthakket andekød og klisterris. Nu kom en sydøstasiatisk favorit (denne var ifølge menukortet fra Bangkoks egen Chinatown, Yarowat) - vandspinaten morning glory wokstegt med hvidløg, chili, østerssauce og fermenterede gule bønner. Mums! Den ledsagede dét, Tok Tok selv kalder deres signaturret: en halv grillet kylling a la Isan serveret med den grønne papayasalat somtam.

Ved flere af især Isan-retterne bliver man spurgt, om man vil have dem Isan-style eller Bangkok-style. Vi trængte til et chili-break og valgte Bangkokmodellen, og havde derfor alle smagsløg til rådighed, da vi smagte den halve grillede kylling, der bar præg af - efter en let sprængning for at holde på safterne - at være langtidsstegt i den roterende røde franske rotisseur-grill, som Tok Tok har overtaget fra deres forgænger på stedet, Chicks By Chicks. Resultatet var overbevisende, skindet sprødt og lækkert og kødet stadig saftigt. Kyllingen var ledsaget af papayasalat og endnu en hjemmelavet sauce - på bl.a. tamarind, chili og hvidløg.
Vi sluttede den stærke afdeling med en ikke alt for stærk grøn kokoskarryret fra den sydthailandske provins Chumpon, der med sin lange kystlinje er hjemsted for en del seafood, således også de store thai-ingefær smagende fiskeboller i karryen, der blev serveret med grønne blade af thaibasilikum og jasminris. Endnu en glimrende ret, som dog led under, at vi var ved at være godt gennemmætte.

Dette til trods skulle vi lige have menuens dessert med – en is lavet på de grønne pandanblade, der har en smag af blomster og nødder, og blev serveret med kokosflager, nødder og de små ’æbleskiver’ på kokosmælk og tapioca, som man kender fra thailandske gadekøkkener. Med sine mange regionale retter, lavet af professionelt uddannede thaikokke, løfter og fornyer Tok Tok thaikøkkenet i København. De hjemmestødte saucer og karryblandinger giver de aromatiske og lette retter en helt særlig autencitet og smag, og sammen med det gode vinkort ender vi på de største fire stjerner nogensinde. Tok Tok - og tak.

Hvad: Tok Tok, Vesterbrogade 55 b, 1620 København V, tlf. 40 26 21 68
Hvor meget: vin fra 295,- billigste hovedret 95,- seksrettersmenu 335,-