Vestegnens troldehit rykker til København. Nu bygges der ti nye kæmpetrolde

10-12 nye gigantiske trolde i genbrugstræ popper over sommeren op i København, når kunstneren Thomas Dambo bygger nyt.

På Vestegnen kan man finde seks forskellige skjulte kæmpetrolde. Frem til september vil op mod 12 nye trolde blive bygget i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Dambo

I en række vestegnskommuner har man siden 2016 kunnet lede efter en stribe kæmptrolde, der alle er placeret hemmelige steder. Lille Tilde gemmer sig i Vallensbæk, og i Albertslund kan man stifte bekendtskab med Thomas, der slænger sig på en bakke.

Jagten på de skjulte kæmper har sendt københavnere til Vestegnen for at finde dem.

Men nu behøver københavnerne snart ikke rykke sig så langt, for kunstneren bag de store trolde og projektet »Vestegnens skjulte kæmper«, Thomas Dambo, er i gang med et nyt projekt, og det betyder, at op mod 12 nye trolde popper op i København og omegn frem til september.

Thomas Dambo

»Når jeg bygger i naturen, kan jeg bedst lide at lave det i ren træ. Laver man det i plastik, så vil det efter min smag se og føles som visuel forurening i naturen.«


De meterstore trolde er en verdenssucces og har gjort Thomas Dambo til et internationalt navn. I 2020 skulle han have bygget trolde i flere forskellige lande, blandt andet i Japan til De Olympiske Lege i Tokyo og til festivalen Burning Man i USA. Men coronavirussen har stukket en kæp i hjulet og har stavnsbundet ham til Danmark og København, og det blev startskuddet til det nye projekt.

»For mig handler det om at tage energien, ventepositionen og uvisheden og kanalisere det ud i at bygge og åbne folks øjne for, at det ikke er en dårlig ting, at man ikke kan komme ud. Det er blevet en positiv ting. Der er fede grønne områder i København. Laver jeg nogle skulpturer, så kommer folk ud. Kæmperne fungerer som en gulerod for folk, så de tager ud i naturen. De skal opleve de naturområder, og det er derfor, jeg gemmer troldene. Folk finder noget, de ikke vidste, de manglede,« siger kunstneren bag projektet.

Alle skulpturer bliver bygget i genbrugsmaterialer. Det kan være alle typer træ, som gamle paller eller gulvbrædder, eller hvad der nu bliver doneret til formålet.

»Når jeg bygger i naturen, kan jeg bedst lide at lave det i rent træ. Laver man det i plastic, så vil det efter min smag se og føles som visuel forurening i naturen. Jeg vil gerne lave mine skulpturer til naturen af ikke forurenende materialer. Og få dem til at være i pagt med naturen,« forklarer han.

Bygges i fællesskab

Alle de nye skulpturer kræver en tilladelse for at blive opstillet. Finansieringen varierer fra projekt til projekt. Normalt bliver nogle skulpturer købt, mens andre finansieres på andre måder. Denne gang sker det blandt andet via en fundraiser og salg af plakater. Alle trolde bliver til sammen med en række frivillige, der er med til at bygge.

»Det er et samskabelsesprojekt frem til september, og jeg regner med, at der kan bygges 10-12 kæmper i København. Ultimativt handler min kunst om at vise, at vi kan lave smukke ting med vores affald. Vi kan skabe verdens fremtid ud af affald. Det gør jeg ved at involvere mennesker i det. Lege med det og få folk til at forstå, at det ikke er farligt.«

Thomas Dambo

»Det er ikke destinationen. Det er rejsen derhen, der er spændende. Folk har svært ved at gå tur uden et mål. «


En del af oplevelsen med de store genbrugskæmpetrolde er ifølge kunstneren selve jagten. Derfor må vi heller ikke endnu afsløre, hvor kæmpetroldene kommer til at poppe op over de næste måneder. Men kan vi tippe om, at én af dem er placeret på Amager.

»Det er ikke destinationen. Det er rejsen derhen, der er spændende. Folk har svært ved at gå tur uden et mål. Jeg vil gerne lede folk hen til troldene og skabe et eventyr for folk. Jeg ved, hvor mange unikke steder der findes i naturen, som jeg gerne vil åbne lidt op for folk,« siger Thomas Dambo.

Projektet er døbt »Den kæmpestore troldefolkefest«, og man kan følge med via sociale medier, når den første trold er klar til at blive fundet. Her vil der blive skabt en form for online-skattekort, så både børn og voksne kan opleve naturen, mens de leder efter kæmperne. Hold øje med projektet her.