Utøya-film bliver heglet ned - og rost til skyerne

"Usmagelig vulgærsentimentalitet" eller "et mesterligt instrueret mareridt" . Danske anmeldere er uenige, om den norske film om Utøya-film, der har premiere i dag.

Er Utøya filmen udtryk for »usmagelig vulgærsentimentalitet" eller "et mesterligt instrueret mareridt«? Anmelderne er uenige på premieredagen Fold sammen
Læs mere
Foto: KULTURKALENEDERUTOYA

Da verden opdagede, at der var planer om at  lave en film om massemordet på norske Utøya den 11. juli 2011 var der mange, der mente, at ideen var usmagelig.

De pårørende ville lukke projektet ned, folk rasede over at give mere opmærksomhed til Anders Behring Breivik, der brutalt var skyld i at 69 unge deltagere på Arbeiderpartiets sommerlejr måtte dø. Men nu, da filmen har dansk premiere, er modtagelserne mere positive. Mange anmeldere roser filmen. Men der er også folk, der mener at filmen er unødvendig.

Blandt de mest kritiske er Jyllands-Postens Nanna Frank Rasmussen, der mener, at filmen mangler at bevise, hvorfor den er nødvendig. I en af de første scener, siger hovedkarakteren at man aldrig ville kunne forstå ondskaben på Utøya. Men hvis det er rigtigt, er filmen jo overflødig, mener Rasmussen, der skriver, at  »filmskaberne smykker sig med lånte intellektuelle fjer, når de via deres (fortælle) tekniske valg skal retfærdiggøre filmens eksistens«.

Anmelderen påpeger desuden, at filmen »er det rene terror«.

»Det er ikke nok at føle tragedien, hvis vi ikke også spørger os, hvad vi skal stille op med den herefter. For ellers bliver filmen en spekulativ manipulation, og oplevelsen et udtryk for »usmagelig vulgærsentimentalitet«, skriver Nanna Frank Rasmussen, der giver to stjerner.

I den anden ende af skalaen finder man Poltiken, BT og Soundvenue, der kaster fem stjerner efter »Utøya« og kalder den et mesterligt instrueret mareridt. Også Berlingske roser filmen for at være godt fortalt og for at udelukke angrebsmanden selv. Brevik skildres kun i korte glimt, selv ikke i efterteksten nævnes hans navn.

»Denne gang er det de unges stemme, der skal lyde klart og tydeligt. Deres mod og uskyldstab, der skal være et værdigt mindesmærke. Og værdigt er det,« konstaterer Louise Kidde Sauntved.

»Utøya« er lavet af norske Erik Poppe, der har valgt at optage filmen i et langt klip. I et interview med Berlingske fortæller instruktøren, at han flere gange er blevet spurgt, om ikke det var for tidligt at lave en film om Utøya. Men ifølge Poppe er både de pårørende og overlevende klar.

»Som nation er vi kommet alt for hurtigt videre. Der er selvfølgelig noget postivit ved det menneskelige instinkt, der får os til at se fremad, men hvis vil vil undgå, at noget lignende gentager sig, er vi netop nødt til at tage tilbage og genbesøge det raseri, der lå bag og se på de omkostninger, som drabene havde,« siger Erik Poppe.