Unge er mere enige med Black Lives Matter, Greta Thunberg og #metoo – her er en aktivists forklaring på hvorfor

En Kantar Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske har vist, at cirka hver tredje af de adspurgte 18- til 35-årige er enige med bevægelsernes grundlag. Derimod gælder dette i nærheden af hver tiende adspurgte i aldersgrupperne 36 til 59 år og 60+-år. Berlingske har talt med den antiracistiske aktivist Asta Sekamane om, hvorfor hun er involveret i udenomsparlamentarisk aktivisme.

Asta Sekamane (t.v.) til Black Lives Matter demonstration sidste år i anledning af den daværende amerikanske udenrigsminister Mike Pompeos besøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et citat, som ofte fejlagtigt bliver tilskrevet Winston Churchill, lyder, at »hvis ikke du er socialist, når du fylder 20, har du intet hjerte, og hvis ikke du er konservativ, når du fylder 40, har du ingen hjerne«.

Uden at skulle gøre hverken Black Lives Matter, #metoo eller Greta Thunbergs klimabevægelse til socialistiske dagsordener, så matcher nye tal fra en undersøgelse, Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, citatet i bemærkelsesværdig grad.

Ifølge 31-årige Asta Sekamane, der er antiracistisk aktivist, samt underviser og forperson på Den Intersektionelle Højskole, kan dette skyldes, at unge ofte bliver frustrerede over det politiske system, hvor store partier på midten opretholder en status quo, som nogle unge har svært ved at acceptere.

»Jeg vil altid stemme, og jeg er medlem af et parti, men jeg kan sagtens forstå, hvis unge ikke gider at stemme. Når man har stemt på rød blok så mange gange, uden at der kommer reelle forandringer, så mister man tiltroen til systemet,« siger Asta Sekamane, som Berlingske tidligere har mødt til en Black Lives Matter-demonstration.

Asta Sekamane hører til gruppen af kritikere, der i januar forsøgte at tage et opgør med den racisme, som de oplever på Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Asta Sekamane, hvorfor tror du, at yngre adspurgte i undersøgelsen i højere grad end de adspurgte over 35 år er enige med bevægelser som Black Lives Matter, #metoo og Gretha Thunbergs klimabevægelse?

»Jeg har jo kun mig selv og mine egne erfaringer at gå ud fra, men tallene giver god mening. Jo ældre man er, desto mere vant bliver man til sine rammer og livsvilkår. Hvis man har levet på en bestemt måde i 40 år, og man pludselig får at vide, at man skal lave om på dette, er det jo sværere. Når man taler klimaforandringer, er det os, der skal leve med konsekvenserne af klimaforandringer, så vi har naturligt nok lidt mere ild bagi, når det kommer til klimadagsordenen, end dem, der står med en fod i graven.«

Julie Uldam, der forsker i politisk aktivisme og er lektor ved CBS, siger til Berlingske, at unge føler sig politisk desillusionerede, og derfor lægger deres engagement uden for stemmeboksene. Kan du genkende det?

»Jeg kan sagtens genkende det. Min tiltro til det politiske system er ikke særlig stor. Jeg har stemt på rød blok i al den tid, jeg har kunnet stemme, men jeg kan jo se, at også mine stemmer bliver brugt til at indføre stramning efter stramning. Så bliver man desillusioneret, det er klart.«