TV-historiens bedste realityshow

Fra DRs serie »Dahlgårds Tivoli. Foto: Tommy Mortensgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som genre har reality-TV udviklet sig fra at have været et vindue ud mod den rå virkelighed til at være totalt iscenesatte universer uden skyggen af prætentioner om at være andet end en slags menneskelige dyreforsøg for åben skærm.

DR viser i aften sidste afsnit i genudsendelsen af »Dahlgårds Tivoli«, som er noget af det bedste »doku-drama«, der nogensinde er lavet herhjemme. Seriens otte halvtime-lange afsnit blev i 1999 optaget i et omrejsende tivoli, hvor en samling løsarbejdere får boder og skydetelte til at fungere efter bedste beskub.

Man tager hurtigt serien og de meget jordnære ansatte til sig, og selv om det yderst nærgående kamera viser tivoliarbejdernes kummerlige dagligdag, anbringer det også seeren i solidarisk øjenhøjde med dem.

»Jeg vil bare leve i nuet – så får man ikke stress,« siger Jan, der ikke kan læse og skrive efter en arbejdsulykke, men som man alligevel kan lære noget af. Hvis man eksempelvis har overvejet, hvordan det føles at stå i et skydetelt i et mennesketomt tivoli og stirre ud i regnen, kan man spørge Jan.

»Det er en del af oplevelsen,« siger han med et snøft og et spyt.

Tivoliet ansætter de marginaliserede, som alle andre har opgivet. Johnny, Jan og Jørgen bliver purret, før solen står op, og slår den sidste pløk i jorden, længe efter at den er gået ned. De kan godt regne ud, at timelønnen er forsvindende lille, men de har ingen andre steder at tage hen. Her kan de være eksperterne, og selv om de er gået ud af syvende klasse, har de ordet i deres magt:

»Jeg kunne flikke den bane sammen, da du stadig sejlede kajak i din fars nosser!«

Når dagen er omme, sætter de hyren over styr på værtshuset, hvor de alle bejler til den samme dulle. De er store i slaget, når de snakker om at score damer, men når de endelig får en med hjem til køjesengen, er det den store kærlighed, der varer ugen ud.

Løsarbejderne er usædvanligt robuste, som da Jan må køre til øjenlæge efter at være blevet ramt i øjet af luftgevær. Da han kommer hjem med en beroligende besked om, at synet ikke vil lide skade, så længe han ikke tager for hårdt fat, er det først efter otte timers slid, at han sætter sig ned med lidt svimmelhed.

Men de kan også være følsomme, som da de opdager, at deres toilet er blevet svinet til af Johnny der har været på en særlig voldsom druktur, og mobber ham nådesløst.

Leif og Anni, der leder tivoliet, er både benhårde arbejdsgivere og kærlige forældre. Leif sætter voksenmobberne på plads med sin livsfilosofi: »Alle mennesker er lige meget værd!«. Men da de ansatte viser tillløb til arbejdsnedlæggelse, smider han dem nærmest korporligt på porten.

»Dahlgårds Tivoli« er ikke et indblik i danskernes hverdagslige virkelighed. Det den faktisk viser, er en helt marginaliseret gruppes kamp for at overleve. TV-serien viser ikke, at økonomien i tivoliet kun akkurat løb rundt, men det fremgik af avisartikler i BT for fire år siden. Artiklerne fortæller også om de spor, som sliddet har afsat. Den før så stærke og selvsikre Jan er blevet invalidepensionist, og den 70-årige Leif Dahlgaard, der før ledede et tivoli med 70 ansatte, har nu fire rumænere ansat til at passe nogle boder og en børnekarrusel.

De mange udrangerede radiobiler, karruseller og spillemaskiner står i dag opmagasineret i en hal i byen Frederiks i Midtjylland. Tilbage er kun en håndfuld gøgleres minder om livet på landeveje og brakmarker – og en dansk realityserie der aldrig blev overgået.