Torvehallernes arkitekt ser tilbage på ti år med »Københavns spisekammer«: »Dybest set var det et mirakel, at de blev bygget«

Arkitekt Hans Peter Hagens slog stregerne til Torvehallerne. I dag, ti år efter at de to haller åbnede, gør han status: Stedet er en stor succes, men stod det til ham, var der flere stader med friske råvarer. Netop nu er der nye, lokale producenter på vej, svarer hallernes direktør.

»I de bedst fungerende torvehaller i verden har man 50 procent overdækkede stader og 50 procent udendørs stader,« siger Hans Peter Hagens, der også har skrevet bogen »Torvehallerne i København – og verden rundt«. Her ved fiskehandleren HAV. Niels Ahlmann Olesen

Da Torvehallerne blev til virkelighed i 2011, var der mange benspænd, fortæller arkitekt Hans Peter Hagens.

»Der blev udarbejdet tre rapporter. De konkluderede, at det aldrig ville kunne løbe rundt. Det gjorde jo af gode grunde politikerne på Rådhuset nervøse,« siger arkitekten, der i en årrække havde kæmpet i Københavns Torvelaug for at få en markedshal svarende til dem, der findes i eksempelvis Finland, Sverige og flere steder i Sydeuropa. »Dybest set var det et mirakel, at de blev bygget, for det var midt i finanskrisen,« konstaterer han.