Tidligere kulturminister Grethe Rostbøll er død

Nekrolog. Som konservativt regeringsmedlem satte hun præg på kulturlivet. Grethe Rostbøll blev 80 år.

Grethe Rostbøll var kulturminister i starten af 1990erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på året kunne Grethe Rostbøll markere sin 80 års dag. Nu er den tidligere konservative kulturminister og kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg død.

Hun var nyligt afdøde statsminister Poul Schlüters valg til at lede Kulturministeriet, da han 1990 præsenterede en ny regering. Hun bestred posten, til regeringen tre år senere gik af som følge af Tamilsagen.

Schlüters hensigt var, at kulturen skulle have en mere synlig profil i regeringens arbejde, og op til ministertiden havde Grethe Rostbøll markeret sig som en ivrig og respekteret debattør på kulturområdet.

Hun var 1962-1991 i fællesskab med sin daværende mand, Torben Rostbøll, den ene del af et markant forstanderpar på Ryslinge Højskole på Fyn. Sideløbende med forstandergerningen og undervisningen leverede hun regelmæssigt kommentarer og debatindlæg til blandt andet Berlingske og Jyllands-Posten.

Elitær og folkelig

Egentlig var hun efter sin studentereksamen begyndt at læse til bygningsingeniør, men det studium blev skiftet ud med en læreruddannelse. Senere i livet supplerede hun med en titel som mag.art. i litteraturhistorie samt en teologisk eksamen.

Som kulturminister blev Grethe Rostbøll kritiseret for at være elitær. Men med baggrund i højskolebevægelsen var hendes mål netop at forene det folkelige og det elitære.

I årene 1996-1998 befandt hun sig igen på Christiansborg som suppleant. Hun var desuden medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse 1993-2010.
Grethe Rostbøll bestred en stribe tillidsposter inden for kulturlivet. 1984-1990 var hun formand for Modersmål-Selskabet, og hun var blandt andet medlem af Salmebogskommissionen. Hun skrev flere bøger, ikke mindst om Karen Blixen, og hun var Kommandør af Dannebrog.