Teateranmeldelse: Fem store stjerner til morderisk god Shakespeare

»Richard III« ved Kronborg med tjekkede Casper Crump i hovedrollen og fremragende Keith Dunphy som Buckingham er ualmindelig ondsindet teater for alle!

Mads Knarrborg og Casper Crump i opsætningen af »Richard III« med skønne Kronborg i baggrunden. Foto: Bo Nyamnn Fold sammen
Læs mere

En hest! En hest! Mit kongerige for en hest!

HamletScenen på Kronborg spiller ikke »Hamlet« for tiden: Sommerens satsning er den lige så fantastiske »Richard III« om klodens ondeste konge.

Man spiller så heller ikke på Kronborg: De hundreder af forventningsfulde teatergængere sidder uden for gården og altså med stemningsfuld udsigt over til slottet.

Ærgerligt? På ingen måde. Stedet nærmer sig det geniale. For den vægelsindede Hamlet er jo allerede inde i varmen – hvorimod Richard så frygtelig gerne vil være det.

Krøbling og mandsling

Han vil gøre alt for lidt magt. Og fordi han blev født ond, er han også født som krøbling – hvor vi i dag ville se det omvendt.

Rikke Lylloff som enken med sin mands drabsmand som kommende mand – indviklet nok! Foto: Bo Nymann Fold sammen
Læs mere

Richard slår først lady Annes mand ihjel og stalker derefter den traurige enke i Rikke Lylloffs skikkelse. Men det rykker ham ikke nærmere på tronen.

Han skal først have myrdet storebroderen Clarence spillet af Mads Knarreborg og kan derefter se den anden storebror i form af kong Edward falde om helt af sig selv.

Den eneste udfordring er nu Edwards børn og retmæssige arvinger: Richard får drengene sendt til Tower og planter et rygte om dem som uægte.

Og hofsnogen Buckingham får undervejs folket i form af Kronborgs publikummer over på Richards side ved simpel manipulation.

Keith Dunphy plus Tony Bell, Mads Knarreborg og Casper Crump i Richard III. Foto: Bo Nymann Fold sammen
Læs mere

Buckingham spilles af Keith Dunphy fra blandt andet TV-serien »Peaky Blinders« med et format af den anden verden. Tilpas glat og lynsnar i mimikken. Sikke en kunstner!

Dramaet tager så en afgørende drejning: Kongen har lovet ham et pænt herresæde med marker og får ikke lige sit løfte indfriet. Så hofsnogen vender sine kræfter mod kongen og kunne hurtigt blive hans farligste fjende.

I hvert fald indtil tre divaer i form af dronning Margaret, dronning Elizabeth og Richards egen mor gør deres entré.

Og ikke engang stakkels lady Anne kan sove roligt til sidst. For stygge Richard ser nu flere muligheder i et ægteskab med kusinen Elizabeth af York og tager konen af dage.

Så fjenderne bliver for mange efterhånden og tager den onde krøblekonge til fange – hvorved han bliver briternes sidste monark med en død på slagmarken.

Vi vil have mere af ham!

Hvem er denne Casper Crump så? Manden har masser af karriere i udlandet og ikke det store navn på hjemmefronten. Når man har set ham spille konge ved Kronborg, kan man til gengæld ikke få nok af navnet:

Han gør kongen til et dårligt menneske i stil med dem fra hverdagen og måske slet ikke til »ægte« krøbling – men De skal selv se hvorfor.

En perlerække af skuespillere i alle generationer medvirker – her Jean St Clair og Anne Lise Gabold som henholdsvis dronning og hertuginde. Foto: Bo Nymann Fold sammen
Læs mere

Det hele er instrueret af Lars Romann Engel med flair for friluftscenens muligheder. Både scenografien ved Catia Hauberg Engel og musikken af Mike Sheridan holder sig på samme måde helt enkel og effektiv. Læg mærke til scenevæggene og den kronede konges hovedpragt. De har samme form!

Og man har haft uundværlige Nila Parly inde over som dramaturg – for det meget lange værk skulles koges ind til noget spiseligt og helst bevare både mening og sammenhæng.

Virker fladskærmen med den engelske familie og inddragelsen af publikum en smule kunstig? Man ville ikke nødvendigvis have undværet det.

Tag til Kronborg, se det dødelige drama, hør Shakespeares dejlige engelsk, og nyd et teater mere tæt og intenst end talløse biografsucceser til sammen!

William Shakespeare: »Richard III«. Spiller på HamletScenen til 23. august. Se de nærmere detaljer her.

Medvirkende:

Richard: Casper Crump
Clarence, Catesby, Tyrrel: Mads Knarreborg
Kong Edward IV, 2. morder, Biskoppen af Ely, Londons Borgmester: Tony Bell
Buckingham: Keith Dunphy
Hastings: Gerard McDermott
Brakenbury, Ratcliffe, Budbringer: Jakob Femerling Andersen
Lady Anne, 1. morder, Richmond: Rikke Lylloff
Hertuginden: Anne-Lise Gabold
Dronning: Jean St Clair
Prins Edward (video): Oscar Gries-Bourgouin
Richard, Duke of York (video): Benamy Shore-Heltoft