Glem alt Thorkild Thyrring og skulderpude-80erne, hvor den danske racerkører med politieskorte transporterede beaujolais nouveau til Gråbrødre Torv. Beaujolais er en helt anden snak i dag end dengang, hvor det bare handlede om at få den unge stikkende midtfranske vin ud på hylderne så hurtigt som muligt.
Forbi er de tider, hvor beaujolais altid var lig med tynd industrivin med syntetiske frugtnoter. I dag er der kommet en ny og mere håndværksorienteret beaujolaisgeneration, der laver vine, som ofte egner sig til at blive gemt et par år og er så lødige, at de vinder frem på selv byens fornemmeste restauranter. De fleste af vinene i denne test er således økologiske.
Det meste beaujolais produceres efter den særlige macération carbonique-metode, som kort fortalt går ud på, at man gærer vinen i hele drueklaser inklusive stilke beskyttet af et lag af kuldioxid (som er et naturligt biprodukt af gæringen). Resultatet er seriøst frugtige vine, som ikke sjældent har en bananagtig note og et drys peber.
Metoden tillader desuden et meget lavt forbrug af svovl (fordi vinen er beskyttet mod ilt af kuldioxiden), hvilket man tydeligt kan smage i testens vine fra især Perraud, Valot, Chapel og Grand Cour.
Beaujolais er i mine øjne den perfekte sommerrødvin, fordi den er frugtig og forfriskende og egner sig glimrende til nedkøling til hvidvinsagtige temperaturer. Den lette vin passer desuden perfekt til alle sommerens ditto lette spiser. Der er med andre ord tale om en rigtig »picnicvin« – normalt er dette udtryk ment mere eller mindre nedsættende, men i dette fælde er der vitterligt tale om den perfekte ledsager til pateer, terriner, charcuteri, kylling og alt, hvad man ellers kunne finde på at putte i en picnic kurv.

Beaujolais Villages, Gonzalves
Beaujolais, Frankrig 2017
★★★★★☆
Rubin kulør snarere end blåviolet. Der er god dybde på den flotte næse. Man mærker en smule udvikling. Her er stald, veldoseret fad og burgundisk fløjl. Relativt blød mund.
Niche Vine
190 kr.

Fleurie »Charbonnières«, Domaine Chapel
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★★☆
Særdeles drikbar arketypisk beaujolais til natursiden. Lyst, feminint og charmerende åbnet udtryk med amarenakirsebær, stald og et frisk strejf af acetone. Let og saftig, svagt prikkende mund (CO2en forsvinder dog). Fem en halv stjerne.
Laudrup Vin
199 kr. v. 6 fl.

Beaujolais »En Besset«, Domaine de Fa
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Flot åben næse med amarenakirsebær, stald, peber, fad og et strejf af acetone. Saftig mund med nærmest burgundisk profil. Fra Graillot-familien i Nordrhône. Glimrende køb. Fire og en halv stjerne – meget tæt på fem.
Bichel Vine
129 kr. v. 6 fl.

Morgon, Marcel Lapierre
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Basis cuvée fra legenden Lapierre, som startede kvalitetsrevolutionen i Beaujolais. Ung og lettere lukket, åbner dog op med burgundisk profil inklusive mørk kirsebærfrugt, fad og fløjl. Fire en halv stjerne.
Vinrosen
178 kr.

Moulin à Vent, Domaine Richard Rottiers
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Mørk i glasset. Mørk saftig kirsebærfrugt med chokolade og kanel. Let bid i munden.
Philipson wine
165 kr. v. 12 fl.

Fleurie, Julien Sunier
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★★☆
Herligt åben næse med lækker, mørk, basset kirsebærfrugt med fadpræg og fløjl a la bourgogne. Blød og saftig i munden med god koncentration og fylde.
H.J. Hansen/Vinspecialisten
239 kr.

Beaujolais Villages »Electron Libre«, Romuald Valot
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Let uklar i glasset. Osende potent naturnæse med kirsebær og acetone. Frisk mund med riv og kant. Jeg kan lide det. Fire en halv stjerne.
Domaine Brandis
169 kr.

Morgon »Les Charmes«, Quentin Harel
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★☆☆☆
Sjov næse med kirsebær, lakrids, chokolade, let medicinske noter samt en lakket tone, som jeg tilskriver fadlagringen.
Otto Suenson
149 kr.

Morgon »Côte de Py«, Chateau Grange Cochard
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Ekstremt mørk i glasset, ganske lukket.
Bichel
145 kr. v. 6 fl.

Fleurie »Chapelle des Bois«, Domaine de la Grand’ Cour
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★★☆
Relativt lys og uklar i glasset. Vildt duftende femi-vin med lys ribsfrugt, eukalyptus, lakrids, urter og stilke. Frisk, saftig og blød mund.
Domaine Brandis
249 kr.

Beaujolais-Villages »Vignes Centenaires«, Michal Clotaire
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Indledningsvis ganske lukket, men åbner sig lidt med mørk blåbærfrugt, stald og et let burgundisk touch af fløjl. Fire en halv stjerne.
Vinova
170 kr. v. 6 fl.

Saint-Amour, Isabelle & Bruno Perraud
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★★★
Relativt mørk i glasset. Flot, flot åben og meget komplet næse med mørk tæt burgundisk frugt inklusive masser af lakrids, stald og et strejf af acetone. Fyldig og saftig mund.
Rosforth & Rosforth
216 kr.

Fleurie, Lafarge-Vial
Beaujolais, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Det er den kendte bourgognefamilie Lafarge fra Volnay, som er på spil her med meget mørk, tæt og sydlandsk frugt, kraftfuld og drøj mund. Giv den tid.
Bichel
260 kr. v. 2 fl.