Støtte på vej til højskoler og hjælp til kunstnere

Sammen med de øvrige partier har kulturminister Joy Mogensen forhandlet tre løsninger på plads, der tilgodeser dele af kulturlivet. Højskoler, folkeuniversiteter og aftenskoler har udsigt til støttekroner. Også medier bliver hjulpet, mens en særlig hjælp sendes afsted til kunstnere, der får støtte gennem Statens Kunstfond.

»Jeg er glad for, at der er opbakning på tværs af de politiske parter til disse tiltag. Jeg håber, at vi i fællesskab kan forhandle flere løsninger på plads snart,« skriver Joy Mogensen i den pressemeddelelse, som Kulturministeriet har sendt ud tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I de seneste dage har store dele af det danske kulturliv forsøgt at råbe landets kulturminister, Joy Mogensen (S), op. De nuværende økonomiske hjælpepakker tilgodeser langtfra hele det nødstedte kulturliv, lød kritikken. Nu er der imidlertid nyt fra Kulturministeriet og Joy Mogensen, der tirsdag formiddag har forhandlet med de øvrige partier, efter at forhandlingerne om en medieaftale brød sammen mandag.

Under forhandlingerne er det besluttet at oprette en kompensationsordning på 141 mio. kroner til de danske højskoler, foreninger, aftenskoler og folkeuniversiteter. Samtidig fremgår det af en pressemeddelelse, at aftaleparterne opfordrer »kommunerne til at udbetale de tilskud, som blev lovet foreninger og aftenskoler inden coronakrisen.«

I den forbindelse har kulturministeren og kulturformand i KL, Leon Sebbelin (R), en opfordring til landets kommuner.

»Det er (...) helt afgørende for det danske civilsamfund, at kommunerne fortsat støtter aftenskolerne og foreningerne, selv om der ikke foregår undervisning og aktiviteter rundt i Danmark under nedlukningerne, der skal forebygge smitte af covid-19. Staten fortsætter også med at udbetale tilskud til kultur- og idrætslivet ude i kommunerne,« lyder det fra Joy Mogensen i en anden pressemeddelelse.

Joy Mogensen (S), kulturminister

»Jeg er glad for, at der er opbakning på tværs af de politiske parter til disse tiltag. Jeg håber, at vi i fællesskab kan forhandle flere løsninger på plads snart.«


Der er også hjælp på vej til en anden del af kulturlivet. Parterne blev under forhandlingerne enige om en løsning for de danske kunstnere, der modtager støtte gennem Statens Kunstfond.

»Jeg er sammen med Folketingets partier enig om en god løsning, som kan hjælpe de kunstnere og projekter, der har modtaget støtte fra Statens Kunstfond. De beholder deres tilskud, selv om deres projekter ikke kan føres ud i livet,« siger kulturministeren.

Desuden skal to nye tiltag hjælpe de danske mediern under coronakrisen. Der sænkes på kravene til egenproduceret indhold på lokale lokale radio- og TV-stationer, der ikke er kommercielle. Og den samlede produktionsstøtte til på i alt 386,1 mio. udbetales allerede i april.

Mistet tålmodighed

Selv om der nu er hjælp på vej til dele af kulturlivet som følge af coronakrisen, er det ikke alle, der bliver stillet tilfredse med de tiltag, som kulturministeren og de øvrige partier har præsenteret tirsdag. De to aftaler er kommet til verden efter en tid, hvor kulturministeren er blevet kritiseret af kulturlivet for ikke at gøre tilstrækkeligt meget for kulturaktørerne. Hun er blandt andet blevet beskyldt for at være »larmende tavs«.

Det mundede tirsdag ud i, at ti forbundsorganisationer, herunder Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører, sendte et brev til statsminister Mette Frederiksen (S), fordi de havde mistet tålmodigheden med kulturministeren. Freelanceansatte og personer med B-indkomst kan for nuværende ikke finde hjælp i regerings hjælpepakker – og det giver store frustrationer og bekymringer i kulturlivet.

»Vi kan ikke længere sidde og slå på kulturministeren. Det er længere oppe i geledderne, at beslutningerne skal tages. Vi er frustrerede over forhandlingsforløbene i Kulturministeriet. Der kommer ikke noget ud af dem. De er ufrugtbare,« siger formanden for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, til Berlingske.

Opfordringen i brevet er, at de freelancebetalte kulturarbejdere også kan blive kompenseret på samme måde, som store dele af erhvervslivet bliver. Der er ganske enkelt ikke taget højde for kulturlivets kludetæppeøkonomi, lyder det.

»Vi ønsker ikke særforhold. Vi ønsker bare en ordning, der passer til vores medlemmer. Vi skal ikke have hverken flere eller færre penge. Vi vil bare ikke have, at vores medlemmer ryger igennem nettet. Og det gør de nu«, siger Christina Rosendahl.

Mistet tilliden

Medlemmer af Folketingets øvrige partier fortalte mandag til Berlingske, at de har mistet tilliden til kulturminister Joy Mogensen. En alliance af blandt andre Dansk Folkeparti, Enhedslisten og de Konservative tonede derfor frem med budskabet om, at de ønsker kulturforhandlingerne flyttet væk fra Kulturministeriet og over i enten Erhvervsministeriet eller Finansministeriet.

»Hvis ikke vi handler hurtigt, er der institutioner, der knækker nakken, og de kommer næppe til at rejse sig efter krisen. Vi har i forvejen ventet for længe,« sagde Enhedslistens kulturordfører, Mai Villadsen, til Berlingske mandag, efter at forhandlingerne om en aftale om hjælp til danske medier brød sammen.

Hendes budskab harmonerer med det, som Zenia Stampe fra de Radikale kom med til Berlingske.

»Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen. Kulturministeren har nu haft tre uger til at danne sig et overblik over, hvor lokummet brænder, så vi som folketing kan handle. Men hun har stadig hverken overblik, løsninger eller penge,« siger Zenia Stampe, kulturordfører for de Radikale.

På trods af de aktuelle politiske tovtrækkerier og udmeldingerne fra de øvrige kulturordførere er holdningen klar hos Joy Mogensen:

»Jeg er glad for, at der er opbakning på tværs af de politiske parter til disse tiltag. Jeg håber, at vi i fællesskab kan forhandle flere løsninger på plads snart,« skriver hun i den pressemeddelelse, som Kulturministeriet har sendt ud tirsdag.