Statue af slavehandler er nu skiftet ud med en statue af en sort demonstrant

I den britiske by Bristol har en gruppe borgere taget sagen i egen hånd og rejst en ny statue. Denne gang af en sort kvinde.

 
I den britiske by Bristol er en statue af slaveejeren Edward Colston nu skiftet ud med en statue af en sort demonstrant. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Meyer Jørgensen Fold sammen
Læs mere

En sort kvinde med en knyttet næve skiller sig ud i gadebilledet i den britiske by Bristol.

På sokkel, hvor en 5,5 meter høj bronzestatue af slaveejer Edward Colston indtil for få uger siden tårnende sig op, står nu en statue af en sort Black Lives Matter-demonstrant.

»Det er fantastisk,« siger Jen Reid til The Guardian og kalder statuen »et modigt statement«.

Det er hende, som statuen forestiller.

Ny statue i Bristol har et klart budskab: »Black lives still matter.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/Reuters/Ritzau Scanpix.

Jen Reid var selv med til at vælte statuen af Edward Colston under en Black Lives Matter-demonstration i kølvandet på afroamerikanske George Floyds død i Minneapolis, USA, 25. maj. George Floyd døde, efter en hvid politibetjent i otte minutter og 46 sekunder pressede sit knæ mod hans hals.

Den nye statue er udført af kunstneren Marc Quinn. Formålet med statuen kan ingen være i tvivl om: »Black lives still matter,« står der på statuen, der har titlen »A Surge of Power«.

Statuen er rejst af en gruppe borgere, som i de stille morgentimer onsdag placerede statuen på den tomme sokkel.

Myndighederne har hverken været ind over projektet eller orienteret om, at en ny statue ville blive rejst. Om statuen får lov at blive stående, er fortsat ikke afklaret.

Statuen af Edward Colston er langt fra den eneste, der er blevet fjernet og raseret de seneste uger. I Nuuk er statuen af den dansk-norske missionær Hans Egede blevet udsat for hærværk og overmalet med rød maling. Ligeledes er en lang række statuer i USA væltet eller udsat for hærværk.

Jen Reid foran den nye statue i Bristol, der forestiller hende selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/Reuters/Ritzau Scanpix.

Slavehandler eller velgørende rigmand?

At vælte statuer »er at lyve omkring vores historie«, har Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, tidligere udtalt. Men hvad den præcise historie omkring Edward Colston er, synes der at være tvivl om.

I sin samtid var Edward Colston kendt for sit filantropiske arbejde og sin velgørende støtte til både skoler, kirker og fattighjem i Bristol. Han var en del af »Royal African Company«, der i 1600-tallet havde monopol på den vestafrikanske handel. Her handlede han med tekstiler og uld. Og slaver.

Han skulle efter sigende have solgt op mod 100.000 slaver på rejser til Caribien og Amerika. Men en udtalelse fra Bristol Museum sår tvivl om, hvorvidt Edward Colston rent faktisk selv handlede med slaver:

»Colston handlede aldrig – så vidt vi ved – selv med slaver. Det, vi ved, er, at han var et aktivt medlem af Royal African Companys styrende organ, der handlede med slaver.«

Edward Colston har også lagt navn til en lang række gader – statuen stod såmænd på Colston Avenue – samt til skoler, teater og koncertsteder.

Statuen af Edward Colston er hevet op af floden, hvor demonstranterne dumpede den under demonstrationen. Den er nu ved at blive restaureret, og det er blevet foreslået, at man opstiller den på Bristol Museum.