Smukt farvel til Troels Søfareren

Der var blå bølger uden på kisten, stjernehimmel indvendig på kistelåget, musik og sang for fuld skrue, da forfatteren og eventyreren Troels Kløvedal torsdag blev begravet fra Holmens Kirke. Flere hundrede fulgte ham på den sidste rejse.

Den nærmeste familie bærer Troels Kløvedals kiste ud til rustvognen foran Holmens Kirke. Bages ses provst Ejgil Bank Olesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Vejret var som sømanden, Troels Kløvedal, ville have elsket det: sol, blå himmel og frisk vind.

Det samme var fremmødet. Flere hundreder, familie, venner og læsere, var mødt op for at tage afsked med »Troels, søfareren, formidleren og fortælleren«, som provst Eigil Bank Olesen kaldte ham i sin begravelsestale, hvor han gav sin gamle ven det smukkeste skudsmål en mand kan få: »En meget kærlig mand og far«.

»Han havde et kæmpe hjerte. Som han altid sagde: »Man kan aldrig give børn for mange kys og kram« – og dem har I børn og børnebørn fået rigtig mange af. Aldrig var I i tvivl om, at han elskede jer, og at han var stolt af jer. Også efter at han blev syg, var han utroligt nærværende og havde stor ømhed og kærlighed til jer alle. Troels Kløvedal har nu bevæget sig ud på sit sidste togt mellem stjernerne,« sagde Eigil Bank Olesen henvendt til den nærmeste, store familie bestående af hans kone Else Marie, børn, svigerbørn, børnebørn og et oldebarn.

Den nærmeste familie tager afsked med Troels Kløvedal efter begravelsen i Holmens Kirke. I midtens ses sønnen Mikkel Beha Erichsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Allerede en time før begravelsen havde en stor flok af familie og venner samlet sig foran kirken. Folk strømmede til, og først umiddelbart inden begravelsen begyndte klokken 12, var de sidste kommet ind i den fyldte kirke.

Blandt deltagerne var bl.a. fotografen Jacob Holdt, skuespilleren Lisbet Lundquist, forlagsdirektør Morten Hesseldahl, kokken Adam Aamann, redaktør Søren Vinterberg, skuespilleren Iben Hjejle, sangerduoen Lasse og Mathilde, handymand, kunstner og foredragsholder Erik Peitersen, kunsthistorikeren Bente Scavenius samt flere højtstående repræsentanter fra Søværnet, bl.a. orlogskaptajn og filmfotograf Dennis Vad, som Kløvedal har rejst sammen med på Grønland og Antarktis.

Anonym fan af Troels Kløvedal

»Han var et dejligt og positivt menneske.«


Også nogle af Troels Kløvedals fans, læsere og seere af hans bøger og TV-film, var mødt op for at sige farvel.

»Jeg har fulgt ham gennem det meste af mit voksenliv – læst hans bøger lige fra »Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean« (1978) og frem samt set hans TV-udsendelser. Han var et dejligt og positivt menneske,« sagde en kvinde, der ønskede at være anonym.

Inde i kirken stod kisten malet med blå bølger og gule kanter, hav og sol, omgivet af et hav af blomster, bl.a. et anker af blomster.

»Han skal sgu da have et anker med på rejsen,« sagde giveren, inden han gik ind i kirken.

Indvendig var kistens låg malet himmelblå og med ledestjerner, så den dygtige navigatør Kløvedal også kunne navigere hinsides livet.

Eigil Bank Olesen

»Troels var af den overbevisning, at man falder som et gammelt træ i skoven, og det giver en lysning, hvor nye skud kan gro op mod solen.«


Eigil Bank Olesen fortalte i sin tale, at begravelsen var iscenesat af Troels Kløvedal selv. Han havde valgt salmerne og musikken, som kirkens 17 personer store kor og to organister stod for.

»Vi er meget uvante med den form for forberedelse til døden i dag, for modernitetens menneske vil ikke se sin egen dødelighed i øjnene. Det var ikke Troels Kløvedals problem. Troels var af den overbevisning, at man falder som et gammelt træ i skoven, og det giver en lysning, hvor nye skud kan gro op mod solen. De nye skud er alle jer, I Troels Kløvedals børn og børnebørn, den unge generation med dig Asbjørn (Kløvedals yngste søn, red.) og børnebørnene i front, I som sejler »Nordkaperen« ind i fremtiden.«

Flere hundreder, familie, venner og læsere, deltog i Troels Kløvedals begravelse i Holmens Kirke. Det tog en time at få alle på plads i kirken inden begravelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Troels Kløvedal døde 23. december, 75 år gammel. Han havde i flere år lidt af nervesygdommen ALS og lungesygdommen bronkiektasi. Kløvedals mor, der var børnehaveleder, døde tidligt, og hans far, der var dyrlæge, havde et morfinmisbrug. Derfor voksede han op som plejebarn og kom som 15-årig i lære på Helsingør Skibsværft. Han blev en del af ungdomsoprøret, boede i kollektivet »Maos Lyst« og købte i midten af 70erne galeasen »Nordkaperen«, som han flere gange sejlede rundt om Jorden, sammen med skiftende besætninger bestående af familie og venner. Rejserne udmøntede sig i en række bøger, film og TV-udsendelser samt foredrag, som fik et stort publikum. De seneste år boede han med sin familie på en gård på Djursland.

Troels Kløvedal

»Først får man det hele forærende, så mister man til sidst det hele igen. Sådan er livet.«


»I dag er Troels Kløvedal på vej mod stjernerne. Det har været hårdt vejr, eller som Troels skriver det til slut i sit taknemmelige erindringsværk, at efter at have smidt ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund, »så dør jeg, og alt er, som det skal være. Først får man det hele forærende, så mister man til sidst det hele igen. Sådan er livet«.«

Det var medlemmer af den nærmeste familie, der bar kisten ud til rustvognen, inden den blev kørt til Holmens Kirkegård, hvor den nærmeste familie og venner overværede jordpåkastelsen.