Sex, vold, narko, lig i lasten og shout out til Birthe Kjær: Ny TV 2-serie får alt, hvad den kan trække

Brødrene Avaz' Kain og Abel-historie er ikke uden sine fejl, men den er sandelig også spændende.

Jakob (Sebastian Jessen) er den slags politimand, der hele tiden er én forkert bemærkning fra at slå folk til lirekassemand – og først for alvor opklarer ting, når han er suspenderet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV 2/Emilia Staugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget kan man sige om TV 2s nye dramasatsning, »Alfa«, men man keder sig i hvert fald ikke undervejs. Den får alt, hvad den kan trække af sex, vold, narko, kærlighed, millioner af kroner i sportstasker, lig i lasten, skeletter i skabet og endog folk, der stikker i hinanden med hjemmelavede knive i et væmmeligt columbiansk fængsel.

Brødrene Avaz har indtil videre lavet to spillefilm – »Mens vi lever« og »Kollision« – men har allerede sat aftryk på den danske filmscene med deres sans for sentimental melodrama med følelserne helt uden på tøjet. Især i forhold til »Kollision« var meningerne delte, og brødrenes nye TV-serie er garanteret heller ikke noget for alle.

Sebastian og Andreas Jessen spiller de to brødre Jakob og Adam, der er sønner af en narkobaron i Helsinge. De er begge følelsesmæssigt forkrøblede og har afbrudt kontakten med familien, men har ellers valgt hver sin vej: Jakob er politimand og er en omvandrende spændingshovedpine i al sin vindjakkeklædte, sammenbidte voldsparathed, mens lillebror Adam er juniorbørsmægler i et stort firma i København og tilsyneladende har et liv, der kører på skinner.

Men da brødrenes far dør, rykker dramaet fluks ud i overhalingsbanen, blandt andet fordi der opstår kamp om, hvem der skal overtage tronen efter den afdøde gangsterboss, og fordi Adam får smag for livet på den kulørte side af loven. Hvilket selvfølgelig er noget rod, når hans bror nu er politimand.

Den slags Kain og Abel-historie er ikke nødvendigvis sindsoprivende original, men den fungerer glimrende her i takt med, at brødrene bliver mere og mere ekstreme, når de følger den vej, de tror på, og når fortiden trækker lange tråde ind i nutiden. Især i seriens første afsnit, hvor man ikke helt forstår alle de indbyrdes relationer, er det interessant at forsøge at hitte rede i, hvem der er hvem, og hvordan de egentlig har det med hinanden.

Teatralske replikker

Ligesom i »Kollision« er manuskriptforfatter Milad Avaz (som denne gang også instruerer) meget opsat på, at vi skal føle noget hele tiden, og det gør, at nogle af karaktererne simpelthen bliver løjerlige, når de meget pludseligt bryder helt sammen eller RÅBER rigeligt teatralske replikker, ligesom der også kommer et selvmord, man virkelig ikke havde set komme. Og som måske heller ikke giver helt mening.

Samtidig er »Alfa« hist og her skæmmet af nogle irriterende genreklicheer. Især i form af Lars Mikkelsens karakter, Gravesen, der er meget vigtigper-agtig omkring, at hans narkoenhed er en meget særlig enhed, der gør ting på deres helt egen måde. Selv om det ellers ligner helt klassisk politiarbejde. Til gengæld er Gravesen en af den slags politichefklicheer, der simpelthen ikke kunne se et kæmpe spor, om det så stod foran ham og sparkede ham over anklerne. Og som selvfølgelig insisterer på at suspendere vores helt Jakob – og gæt så selv, om det først er der, Jakob får noget fornuftigt politiarbejde fra hånden?

»Når det så er sagt, er det sandelig værd at håbe på, at der kommer en sæson to, for uanset hvor meget man kan indvende om overdreven melodrama og karakterer, der ikke virker 100 procent logiske, så er »Alfa« knald-underholdende og elementært spændende.«


Hvis man i det hele taget går i gang med metodisk at dissekere »Alfa«, vil man opdage, at der rent plotmæssigt bliver sat rigtig mange skibe i søen, og et par af dem kæntrer altså undervejs, ligesom et enkelt eller to forsvinder bag horisonten og måske/måske ikke bliver til noget interessant i sæson to.

Når det så er sagt, er det sandelig værd at håbe på, at der kommer en sæson to, for uanset hvor meget man kan indvende om overdreven melodrama og karakterer, der ikke virker 100 procent logiske, så er »Alfa« knald-underholdende og elementært spændende. I en sådan grad, at det måske er meget godt, at der kun kommer ét afsnit om ugen, for ellers var vi da et par stykker, der godt kunne finde på at ignorere behovet for nattesøvn og bare hæmningsløst binge sæsonen på én gang.

Shout out til Birthe Kjær

Det er også værd at bemærke, at mens der måske nok er veteraner som Lars Mikkelsen, Henning Jensen og Susanne Storm på rollelisten, så er det i høj grad yngre og mere ukendte kræfter, der bærer serien. Brødrene Sebastian og Andreas Jessen har selvfølgelig mest vægt på deres skuldre og gør det begge glimrende, men det er Besir Zeciri (sidst set i dramaet »Kød & Blod« og DR-serien »Når støvet har lagt sig«), der gør det største indtryk som Adams temperamentsfulde, men ekstremt loyale barndomsven, Simon. Ham kommer vi til at se meget mere til.

Og så skal der ikke mindst være klapsalver til soundtracket, der frækt kombinerer alt fra dubstep og black metal til Gasolin og en coverversion af tv·2-hittet »Hele verden fra forstanden« sunget af Niels Brandt fra The Minds of 99. Nå ja, så er der også en højdramatisk shout out til tonerne af »Den gamle Tennessee Waltz« med Birthe Kjær. Det ser man alligevel ikke så tit.

»Alfa«. Dramaserie, otte afsnit. Instruktion og manus: Milad Avaz. Med: Sebastian Jessen, Andreas Jessen, Ari Alexander, Besir Zeciri m.fl. Premiere 16. august på TV 2 Play og 17. august på TV 2 Zulu.