Selv Loud-formand blev overrasket over valg: »Vi havde end ikke lagt champagnen på køl«

Der var stor overraskelse, da Loud vandt udbuddet over en ny DAB-kanal i går. Ikke engang initiativtageren bag den nye DAB-kanal stod klar med champagnen. Nu forsøger man at »holde øjnene på bolden«. Imens vokser kritikken af beslutningen.

»Jeg sidder i Svendborg, som vi kalder Fyns kulturelle hovedstad. Her var der flere, der mente, at det gav mening, at vi bød ind på frekvensen,« fortæller Martin Brandt Larsen, der også fik en opfordring fra kommunen om at søge den nye DAB-kanal. Alligevel kom det som en overraskelsen at sendetilladelsen gik til hans projekt Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Efter et langt og forvirrende forløb om Radio24syvs sendetilladelse kom det som en stor overraskelse, at det blev Radio Loud, der vandt retten til den nye DAB-kanal, der fra foråret skal sende kulturradio.

Flere havde set DAB-kanalen som en redningsplanke for Radio24syv, der grundet nye geografiske krav ikke længere kan sende på FM-båndet.

Chefforsker på Danmarks Journalisthøjskole, Jakob Linaa Jensen, undrer sig over det mediepoltiiske forløb, der begyndte med, at man ikke forlængede Radio24syvs plads på FM-båndet, og som nu er endt med at kanalen må lukke.

»Man har flere gange forsøgt at få en taleradio op at stå for public service midler. Ud fra et mediepolitisk perspektiv, og fra et skatteyderperspektiv, undrer det mig, at man bruger syv år på at opbygge en taleradio, der er en succes med lyttertal og en god position i befolkningen - og så afliver man den. Det synes jeg er meget besynderligt,« siger Jakob Linaa Jensen.

Han tilføjer, at lukningen af 24-7 »ligner politisk bestillingsarbejde«.

»24-7 er jo kendt for en ret systemkritisk vinkel, der uden tvivl har irriteret nogle. Desuden er det da lidt påfaldende, at et bud, der inkluderer Roskilde Festival, vinder, kort tid efter Roskildes tidligere borgmester Joy Mogensen har sat sig i kulturministerstolen,« siger Jakob Linaa Jensen.

Overraskelsen ramte også Martin Brandt Larsen, der er bestyrelsesformand hos Radio Loud.

»Vi havde end ikke lagt champagnen på køl. Vi sad bare med vores kaffekopper og ventede på, at telefonen skulle ringe,« siger Martin Brandt Larsen om forløbet tirsdag eftermiddag, hvor de tre ansøgere blev informeret om, hvem der havde vundet den nye DAB-kanal.

»Det var jo den almindelige opfattelse, i hvert fald i medierne, at kanalen var skræddersyet til Radio24syv,« siger Martin Brandt Larsen, »men måske var den faktisk lige så egnet til at få nye aktører på banen. Jeg har haft en god mavefornemmelse hele vejen, men selvfølgelig har det været spændende. Flere gange undervejs måtte vi kigge på hinanden og sige: »Kan andre også se denne idé, eller vil de bare mene, at vi er vanvittige?«

Kommunal opbakning

Radio Loud er en sammenslutning af Radio Diablo, ni lokalradiostationer samt Roskilde Festival, Nationalmuseet, teatret Mungo Park og Danske Studerendes Fællesråd.

Den grundlæggende idé om at søge den nye radiofrekvens kom fra Martin Brandt Larsen, der sammen med resten af ejerkredsen bag Radio Diablo tog kontakt til de ni lokalradioer, der gjorde, at »radioen hvilede på et bredt geografisk fundament«.

Martin Brandt Larsen, bestyrelsesformand Radio Loud

»Jeg sidder i Svendborg, som vi kalder Fyns kulturelle hovedstad. Her var der flere, der mente, at det gav mening, at vi bød ind på frekvensen«


»Jeg sidder i Svendborg, som vi kalder Fyns kulturelle hovedstad. Her var der flere, der mente, at det gav mening, at vi bød ind på frekvensen,« fortæller Martin Brandt Larsen, der også fik en opfordring fra kommunen om at søge.

Senere opstod ideen om at kontakte udvalgte kulturinstitutioner for at høre, om de ville være med til at lave radio for unge lyttere. En af de institutioner, der blev kontaktet, er teatret Mungo Park.

»Vi laver i forvejen podcasten, Mungo Park Lyt, der bygger videre på alle de historier, vi finder under vores research til forestillingerne. Vi brænder inderligt for den podcast og de fortællinger, men vi har manglet en stor platform, og derfor gav det fin mening at sige ja til at samarbejde med en radiokanal der også satser på et indhold af og til ungdommen,« forklarer teatrets direktør Anna Malzer, der understreger, at hun ikke kan tale for hele Radio Loud men kun for de timer, som Mungo Park skal levere.

»Jeg tror på, at unge søger samfundsengagerende formidling fortalt i deres sprog. De søger subjekter at spejle sig i, fremfor overskrifter. Og det vil vi gerne give med de programmer, vi skal levere«.

Stor kritik af beslutning

Dagen igennem har der været stor kritik af den ansøgning, som Radio og TV-nævnet har modtaget fra Loud. Blandt andet er flere potentielle værtsnavne som Puty Pie (der retteligt staves PewDiePie), Annika Åkjær (staves Annika Aakjær) og Jacob Hingsley (staves Jacob Hinchely) skrevet forkert.

Blandt de kritiske røster finder man også Asmus Leth Olsen, lektor i eksperimentel offentlig forvaltning på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. På Twitter langer han kraftigt ud efter beslutningen om at støtte Radio Loud, der blandt andet vil lave »konstruktive nyheder« og lade kulturinstitutionerne fortælle om kultur.

»Tillykke til politikerne. Slut med kritisk radiojournalistik. Ud med de skarpe spørgsmål, ind med en oversigt over bands på Roskilde Festival 2020. Til alle andre: Vi får en skattefinansieret reklameradio at trutte i,« skriver Asmus Leth Olsen på Twitter.

Til det svarer Martin Brandt Larsen, at folkene bag Radio Loud har masser af erfaring og kender grænserne mellem journalistik og reklame. Derudover er kanalen bredt bredt ud over landet og kan arbejde dynamisk. Med hensyn til fejlene i den skrevne ansøgning understreger han, at den slags sker, når man afleverer mere end 300 sider:

»Det er ikke unaturligt, at der er lidt kommafejl i så stor en ansøgning. Så taler folk om sjusk, men vi er dem, der har afleveret den længste ansøgningstekst. Folk vil gerne sige alt muligt, men vi forsøger bare at holde øjnene på bolden.«

Radio24syv blev opfundet af den tidligere konservative kulturminister Per Stig Møller og har sendt siden 1. november 2011.

DAB-kanalen blev opfundet i foråret 2019 af Dansk Folkeparti og den tidligere borgerlige regering som en redningskrans til Radio24syv efter den opgav at søge om at få forlænget sin sendetilladelse på FM-båndet, fordi det blev et krav, at radioen lagde sin redaktion mindst 110 kilometer fra hovedstaden.

Sendetilladelsen til den statsfinansierede taleradio på FM-båndet er i stedet blevet tildelt Radio4, som sender første gang 1. november 2019. Radio Loud kan høres på DAB fra 1. april 2020.