Radio24syv har tabt udbud: »Vi lukker og slukker«

Radio24syv har tabt udbuddet om at drive en DAB-radio i fire år. I stedet skal Radio Loud drive den nye DAB-kanal. »Det er ekstremt skuffende, at man lukker en radio, der har været en ubetinget succes,« siger Jakob Kvist fra Radio24syv.

Programcheferne på Radio24syv, Michael Bertelsen (tv.) og Mads Brügger (th.), med Kristoffer Eriksen (i midten) på Radio24syv i København efter beskeden om, at radiokanalen ikke kan fortsætte som DAB-kanal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Radio24syv har tabt udbuddet om at drive en DAB-radio i fire år.

Det bliver derimod den nye kanal Loud, der får tilladelsen til at sende på det nye DAB-bånd, har Radio- og tv-nævnet afgjort tirsdag eftermiddag.

Direktør for Loud bliver Ann Lykke Davidsen, der fejrede sejren med champagne.

»Det er for vildt, og jeg er glad og pærestolt over, at Radionævnet har påskønnet vores visioner og ambitioner,« siger Ann Lykke Davidsen til Berlingske.

Stationens bagland tæller en række kulturinstitutioner som Nationalmuseet og Roskilde Festival, ungdomsorganisationer som Danske Studerendes Fællesråd samt ni lokalradioer. En strategisk tanke bag Radio Loud var at forene kræfterne for at trække flere unge ind på museerne.

Ann Lykke Davidsen sender en venlig tanke til Radio24syv, som måtte se sig slået af banen af den nye konkurrent.

»Jeg har stor respekt for Radio24syv og den enorme forskel, som Radio24syv har gjort på det danske radiomarked,« siger Ann Lykke Davidsen.

Radio24syv lukker og slukker. Der flages på halv i bygningen i København, hvor radioen har haft til huse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Lorenzen.

Jakob Kvist fra Radio24syv siger til Berlingske, at han står »uforstående over for afgørelsen«.

»Det er ekstremt skuffende, at man lukker en radio, der har været en ubetinget succes, og som har fornyet måden at lave billig og god radio på. Jeg håber, at det er et wakeupcall til folk, der tror, at man kan lave frie medier under staten i Danmark,« siger Jakob Kvist, der skulle have afløst Jørgen Ramskov som stationens direktør, såfremt den havde fået lov at fortsætte på DAB-kanalen.

Radio24syvs programchef, Mads Brügger, forklarede om nederlaget på sin Facebook-side:

Medarbejderne på radioen bliver informeret om, at radiokanalen ikke kan fortsætte som DAB-kanal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Foto: Niels Christian Vilmann.

Formand for Radio- og tv-nævnet Caroline Heide-Jørgensen siger i en pressemeddelelse, at Radio- og tv-nævnet har vurderet ansøgningerne ud fra tre evalueringskriterier:

»Kvaliteten og realismen i plan for driften, buddet på det samlede tilskud og indholdet i de beskrevne programplaner. Når vi sammenholder de tre ansøgninger set i forhold til de tre kriterier, er det Nævnets vurdering og beslutning, at Kulturradio Danmark A/S med radiokanalen Loud har indsendt den ansøgning, som bedst lever op til de kriterier, der er opstillet i udbudsmaterialet. Det har været en klar afgørelse, idet Kulturradio Danmark A/S har fået en samlet score på 6,65, hvilket er 1,55 bedre end den næstbedste. Jeg vil gerne understrege, at der ligger et grundigt arbejde bag evalueringerne af de tre ansøgninger, hvor vi har konkluderet, at Kulturradio Danmark A/S har præsenteret Radio- og tv-nævnet for den bedste løsning i forhold til at drive den nye DAB-radiokanal.«

Et ganske usædvanligt forløb

Forud for afgørelsen er gået et usædvanligt forløb, hvor Radio24syv forlod sin plads på FM-båndet som følge af et krav fra den borgerlige regering.

Sammen med Dansk Folkeparti krævede den daværende regering, at radioen skulle have et større provinsfokus, hvilket fik Radio24syv til at opgive at videreføre sit populære koncept. På den baggrund foreslog Dansk Folkeparti, at der blev oprettet en digitalkanal, hvor Radio24syv kunne fortsætte på et noget mindre budget end hidtil.

Ret hurtigt viste det sig, at Radio24syv ikke ville være eneste ansøgere til DAB-kanalen, og den første på banen med en ansøgning var Radio Loud, som altså nu har vundet licitationen.

En tredje bejler til DAB-kanalen er et selskab med den tidligere administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for Nordjyske Medier Per Lyngby i spidsen. DK4 satsede blandt andet på at dække hele rigsfællesskabet og havde mediekontakter på Færøerne og på Grønland til at bakke strategien op.

»Det ærgrer os, at vi ikke kan præsentere vores supergode gennemarbejdede forslag til danskerne. Det ærgrer os, men vi befinder os ikke i samme frit fald-situation som Radio24syv, for vi har en TV-station, vi fortsætter med som før,« siger DK4s kommunikationschef, Steen Andersen.