Sæt dig til bords med Babette og Blixen

Menuen fra Karen Blixens populære fortælling Babettes gæstebud er blevet genopført masser af gange. Men altid på baggrund af filmatiseringens menu – og ikke på den måde, som Blixen selv havde forestillet sig. Laver man den rigtigt, sætter den sig spor. Signe Wulff er forfatter til bogen »I køkkenet med Karen Blixen«.

Portræt af den kvindelige kanonér Christine d’Argent, som sloges mod tyskerne under Pariserkommunen. Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, var dybt fascineret af de kvindelige revolutionære, som kæmpede side om side med mændene, og som han beskrev levende i sine bøger Paris under Communen og Jagtbreve. Der er ingen tvivl om, at Karen Blixen var meget inspireret af hans beretninger om de modige og kampvillige pariserinder, da hun skabte den stærke og stolte kogekunstner Babette, der efter sigende skulle have været pétroleuse – kvindelig brandstifter under oprøret. Photo 12

Babettes gæstebud handler om mesterkokken Babette, der flygter til Berlevåg i Nordnorge i forbindelse med urolighederne under Pariserkommunen i 1871. Via en fransk operasanger bliver Babette ansat som kokkepige hos to puritanske søstre, Philippa og Martine, som hun koger grød og laver klipfisk til. Da Babette vinder en stor gevinst i det franske lotteri, kreerer hun en middag til menigheden i Berlevåg – og bruger hele sin gevinst på ét eneste måltid.

Siden Gabriel Axels filmatisering af Babettes gæstebud har mange kokke kastet sig over Babettes menu, men det er altid filmmenuen, der er blevet opført, og man har tilsyneladende glemt at forholde sig til Blixens fortælling. Efter at have endevendt Blixens forhold til kogekunsten og også lavet retterne fra bogen, er jeg fuldstændig overbevist om, at Blixen ville have givet Gabriel Axel en ordentlig røffel for behandlingen af hendes menu, hvis hun havde været i live, da filmen blev lavet.