Roskilde og andre festivaler aflyses: »Vi er dybt ulykkelige«

Dette års udgaver af Roskilde Festival og Smukfest må udskydes eller aflyses efter forlængelse af forbud.

 
Kulturlivet lider, mens coronavirus raser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) melder på et pressemøde mandag aften om dårlige nyheder for blandt andet landets musikfestivaler.

Hun siger, at forbuddet mod store forsamlinger bliver forlænget og vil vare til og med august.

Som direkte konsekvens af det har Roskilde Festival valgt at aflyse dette års udgave af festivalen. Musikfestivalen var planlagt til at ligge fra 27. juni til og med 4. juli.

»Vi er dybt ulykkelige! Vi frygtede, at det ville ske. Vi har til det sidste håbet, at det ikke ville ende på denne måde. Men risikoen for smittespredning er for stor, når så mange mennesker er samlet, og det hensyn er ubetinget det vigtigste. Så der bliver ingen Roskilde Festival denne sommer,« lyder det i en pressemeddelelse.

Årets udgave af Roskilde Festival var nummer 50, men jubilæumsudgaven må vente til 2021.

I pressemeddelelsen forklares det, at dem, der har købt til årets festival, kan overføre den til næste års udgave eller få pengene refunderet.

»Vi havde glædet os til at fejre den med jer. Vi har knoklet og gjort os umage. Vi ved, at forventningerne fra jer også har været tårnhøje. Sammen har vi krydset fingre og holdt vejret i forhåbning om, om at udviklingen ville være positiv og gå stærkt nok til, at vi kunne mødes til sommer. Sådan blev det ikke,« lyder det fra Roskilde Festival.

Også landets øvrige sommerfestivaler må nu tage stilling til, om de skal udskydes eller aflyses, heriblandt Smukfest.

Smukfest i Skanderborg var planlagt til at ligge i starten af august. Men der bliver ingen Smukfest i august, meddeler festivalen på sin hjemmeside. Den oplyser ikke, om festivalen blot bliver udskudt eller helt aflyst.

Markeder bliver også ramt af det forlængede forbud.

»Vi kigger på, om hjælpepakkerne gælder bredt nok - også i forhold til jer. Vi vil sammen med partierne drøfte, om vi kan forbedre pakkerne endnu mere,« siger Mette Frederiksen henvendt til de berørte af forbuddet.

Tidligere mandag meldte flere af landets største festivaler, at de fortsat regnede med at byde tusindvis af gæster til fest over sommeren.

Men de planer må de altså nu ændre på.

Foruden Roskilde Festival og Smukfest rammer det forlængede forbud mod store forsamlinger Heartland, Tinderbox og Northside.

De meldte ellers alle mandag, at de regnede med at gennemføre dette års festligheder.

Nibe Festival 2020 er aflyst, oplyser festivalen i en pressemeddelelse mandag aften.

Ved pressemødet mandag aften fremlagde statsministeren planen for en delvis åbning af Danmark.

I »den første fase« kan de mindste komme i vuggestue, børnehaver, fritidsinstitution og skole. Det drejer sig om skoleelever fra 0. til 5. klasse.

Men der vil fortsat være mange virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der holder lukket for at begrænse smittespredning. Det sker, for at alle dele af samfundet ikke åbner samtidig.

Regeringen vil eksempelvis forlænge lukningen af caféer, barer, restauranter, frisører og massører i fire uger frem til 10. maj.

Hvornår disse skal åbnes igen, vil regeringen se nærmere på i den »næste fase« af genåbningen af Danmark.

Der vil ligeledes fortsat være forbud mod at forsamles flere end 10 personer i offentligheden.

/ritzau/