Restaurant åbner i Fjordenhus: »Jeg tror ikke, vi har set et lignende koncept i Europa«

En ny restaurant åbner i Olafur Eliassons Fjordenhus i Vejle. Projektdirektør kalder konceptet »unikt« og har både smil på læben og ærefrygt over at starte restaurant i den spektakulære bygning.

Fjordenhus i Vejle er Kirk Kapitals hovedsæde og ejet af de tre brødre Anders, Casper og Morten Kirk Johansen. Sidstnævnte har valgt at etablere Restaurant Lyst i bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Sune Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Restaurant Lyst er navnet på den nye restaurant, der åbner i Olafur Eliassons Fjordenhus i havnebassinet i Vejle. I efteråret slår Morten Kirk Johansen dørene op for det nye spisested, som bliver indrettet af kunstneren bag den opsigtsvækkende bygning.

Ifølge projektdirektør Daniel Bro Schmidt bliver restauranten en forlængelse af kunstværkets dynamiske ånd, hvad angår både mad, indretning og helhedsoplevelse.

»Vi har valgt at lægge os rigtig meget op ad Olafur Eliassons tanker om bygningen. Han mener, at det aldrig nogensinde må blive statisk - at det altid skal være i bevægelse. Og det har vi virkelig tænkt os at tage med ind i restauranten. Det betyder blandt andet, at vores gæster også kommer til at være i bevægelse under middagen. Man må vente med at finde ud af, hvad det helt præcist indebærer. Men jeg tror ikke, vi har set et lignende koncept i Danmark eller Europa på det her niveau og i den her skala,« siger han.

»Vores gæster skal få en oplevelse af, at lige den aften, de kommer, aldrig kommer til at blive gentaget. Vi vil tage dem med på en begejstringsrejse, hvor vi flytter og overrasker dem. Det skal være utrolig lystbetonet, så navnet »Lyst« siger i virkeligheden rigtig meget,« siger projektdirektør Daniel Bro Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Sune Berg.

Omgivelserne forpligter

Fjordenhus stod sidste år klar ved Vejles havnefront og fungerer som hovedsæde for Kirk Kapital, men vil også snart huse restauranten med Morten Kirk Johansen i spidsen.

Ifølge Daniel Bro Schmidt er holdet bag Restaurant Lyst henrykte over omgivelserne, som dog forpligter.

»Vi tænker, at omgivelserne er så vanvittigt smukke og imponerende, at det på den ene side er en gave og på den anden side er en kæmpe udfordring og forpligtelse. Man kan ikke lave noget ordinært, og det ønsker vi heller ikke. Det bliver et unikt koncept og spiseoplevelse. Men det er både med ærefrygt og et stort smil på læben, at vi gør det,« siger han.

Restauranten vil blive ledet af køkkenchef Daniel McBurnie og restaurantchef og sommelier Rasmus Lunkov Marquart. Indretningen står Olafur Eliasson og hans team for, og de er i fuld gang med at designe og udvælge alt fra bestik og tallerkner til borde og belysning.

»Vi bygger i virkeligheden videre på det hus, der er bygget, og det betyder også, at Olafur Eliasson og hans team laver restauranten. Så man kommer til at spise inde i et kunstværk, og det er helt unikt,,« siger han.

Lokalt forankret

Restaurant Lyst kommer til at have plads til 28 gæster ad gangen og holder i første omgang åbent torsdag, fredag og lørdag.

Daniel Bro Schmidt kan endnu ikke løfte sløret for den gastronomiske oplevelse, men fortæller at menuen vil bestå af mellem 20 og 25 serveringer.

»Vi befinder os i et køkken, der er rigtig svært at sætte ord på, men jeg kan fortælle, at det er et legende og begejstret køkken. Noget af det, der kommer til at blive helt unikt ved vores restaurant er både det lokale aftryk men også aftrykket lige på dagen, som kommer til at spille en stor rolle i menuen,« siger han.

Fjordenhus er den første bygning tegnet af den dansk-islandske kunster Olafur Eliasson. Han har tidligere gjort sig bemærket med de kunstige vandfald »The New York City Waterfalls« og regnbuen på toppen af ARos »Your rainbow panorama«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Sune Berg.

Projektdirektøren peger på, at maden på Restaurant Lyst vil være lokalt forankret i form af blandt andet egenproduceret mineralvand fra den lokale skov, tang, krebs og muslinger fra Vejle Fjord og ost af mælk fra det lokale mejeri.

»Morten Kirk Johansen ejer en stor skovejendom få kilometer fra Fjordenhus, så vi har adgang til vores egen kæmpestore skov, som vores kokke har været i gang med at kortlægge. Derudover er vores ambition at alliere os med lokale sankere med hver deres spidskompetence,« siger han.

Allerede interesse

Fjordenhus’ nye restaurant regner med at kunne slå dørene op i slutningen af oktober eller starten af november.

Til trods for den endnu ukendte åbningsdato, og menu, oplever spisestedet stor interesse fra både private og virksomheder, der allerede har skrevet sig op til en plads på Restaurant Lyst.

»Jeg tror vi nærmer os de første 1000, selvom restauranten ikke har været omtalt ret meget. Det går rigtig stærkt, og der kommer så mange nye henvendelser hver eneste dag. Vi har også rigtig mange aftener, hvor restauranten er helt udsolgt, fordi private eller virksomheder ønsker at sætte sig på det hele. Det er kommet lidt bag på mig,« siger Daniel Bro Schmidt.