Renskuret familieunderholdning eller racistiske tidsfordriv? Disneys nye streamingtjeneste lander i forventet stormvejr

KOMMENTAR: Flere amerikanerne er i oprør over den manglende politiske korrekthed på Disney+, men for danske øjne ser den nye, store streamingtjeneste ganske renskuret ud. Disney+ kan blive et udmærket sted for kvalitetsunderholdning til familien, der kan leve med den politisk korrekte profil.

Den amerikanske streamingtjeneste Disney+ lanceres i Danmark med et hav af nye og ældre titler. Senere kommer genindspilningen af »Mulan«, der allerede har skabt ballade, fordi filmen er indspillet iXinjiang-provinsen, hvor en en million muslimske uighurer har siddet i det kinesiske styres genopdragelseslejre. Hovedrollen spilles af Liu Yifei, der har støttet Hongkongs politistyrker under den politiske uro tidligere på året.(Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN

Som et gigantisk rumskib fyldt med underholdning lander den amerikanske streamingtjeneste Disney+ i dag i Danmark. Skibet er landet med alt det, som det stærke underholdningsbrand nogensinde har stået for: Fra de første sorthvide tegnefilm over musicalen »Hamilton« og Beyoncés »Black Is King« til samtlige titler fra Pixar, Marvel, Lucasfilm, 20th Century Studios og National Geographic, som den kulturelle støvsuger har opkøbt gennem tiden.

Men tjenesten lander også i et gigantiske identitetspolitisk stormvejr, der allerede har skabt ballade i USA, hvor Disney+ blev lanceret sidste år.

»Det univers, der møder det danske øje, været gennem en politisk korrekt lusekur inden lanceringen.«


Her har man forsynet flere titler med en advarsel om, at filmene vises i deres oprindelige version, og derfor kan betragtes som »kulturelt anstødelige«.

Det gælder »Aristocats«, hvor en siameserkat spiller med spisepinde i en scene, som flere har kaldt racistisk. Også »Junglebogen« og »Løvernes Konge« er forsynet med en advarsel. Den første har en scene med aber, der synger jazz, taler slang og generelt betragtes som en karikatur på sorte, mens hyænerne i »Løvernes Konge« er blevet kaldt racistiske stereotyper.

Disney+ er et nostalgisk overflødighedhorn - her er både »The Sound of Music« fra 1965 og »Hurra for Herbie« fra 1969. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF.

Trods advarslerne var der massiv ballade, da de amerikanske seere opdagede, at filmen »Dumbo« stadig indeholder en krage ved navn Jim Crow, det navn, man brugte for love, der skulle adskille sorte fra hvide i de amerikanske sydstater i det 19. og 20. århundrede.

I Danmark er ingen titler forsynet med advarsler. Til gengæld har det univers, der møder det danske øje, været gennem en politisk korrekt lusekur inden lanceringen.

I »Toy Story 2« har man slettet den sekvens, hvor Stinky Pete forsøger at kommer i lag med to langbenede Barbie-dukker ved at love dem en rolle i »Toy Story 3«, mens Daryl Hannahs runde baller er dækket til i havfruefilmen»Splash«. Ved hjælp af computereffekter er skuespillerindens hår gjort længere, så det dækker kroppen. I andre scener er der zoomet ind, så man ikke risikerer for meget nøgenhed. I »Løvernes Konge« har man fjernet den støvsky, som Simba hvirvler op, fordi den – måske – danner ordet sex. Musicalen »Hamilton« er renset for frækt sprog.

»Sex er stort set fjernet, hentydninger til #MeToo og race er problematisk, og alle bør sidde i rundkreds med en guitarspillende nonne, der ligner Julie Andrews som i »The Sound of Music« fra 1965«


Både advarselstrekanter og ændringer kan virke hysteriske, når man ser det fra et land, hvor børne-TV både indeholder lakridspiber og nøgne tissemænd. Og det bliver kun værre, når man også tænker på, at det allerstørste trækplaster for Disney+ – genindspilningen af »Mulan«, der kommer til Danmark i november – er blevet kritiseret for kæle for den kinesiske regering, der bliver takket i rulleteksterne.

Disney vokser. Selskabet sidder på 40 procent af indtjeningen fra det amerikanske biografmarked. Samtidig har det metodisk og langsomt opkøbt egne titler for at have dem alene til Disney+. Det betyder, at den blåstribede gigant ikke bare sælger os underholdning, men også et godt, amerikansk og konservativt verdenssyn.

Et verdenssyn, hvor sex er stort set fjernet, hvor hentydninger til #MeToo og race er problematisk, og hvor vi alle helst bør sidde i rundkreds med en guitarspillende nonne, der ligner Julie Andrews, som i »The Sound of Music« fra 1965, der også vises på Disney+.

Hele dette velsmurte, groomede og meget ordentlige univers kan tilmed købes for 59 kroner om måneden. Mange trætte forældre vil tænke med taknemmelighed på, hvor meget fred de kan få for ungerne for den slat penge. Måske vil de fleste tilmed glæde sig over, at den platte, letbenede og sexualiserede underholdning, man finder på nettet, får lidt konkurrence. Disney har på det nærmeste monopol på filmsucceser og virker som den første realle konkurrent til Netflix. Her er pænt og rent - og garanti for god underholdning.

Aftrykket fra den politiske korrekte pegefinger må man så bære over med. Eller finde på DRs børneprogrammer.

Disney+ findes på disneyplus.com. Tjenesten blev lanceret i Danmark 15. september.