Rapperen Nikoline uddeler lussinger til Joy Mogensen og den gode smag i ny udgivelse

Rapperen Nikoline har provokeret så meget med sin musik, at Dansk Folkeparti opfordrede til at politianmelde hende og Socialdemokratiet forsøgte at sagsøge hende. Nu er hun aktuel med en ny udgivelse, og heller ikke denne gang, er der sparet på skarpe replikker. Blandt andet med direkte hentydninger til kulturministeren.

Den danske sangerinde Nikoline er aktuel med nyt nummer - og hun er præcis, som vi kender hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rapperen Nikoline har før provokeret og skabt heftig debat med sin musik. Nu er hun aktuel med en ny udgivelse »Gourmet«, der er en kommentar til debatten om, hvad der er god smag. Det, som hun selv kalder en »lussing til laveste fællesnævner« i et brug og smid væk-samfund.

Hun har instrueret en musikvideo, som er blevet lagt op på en hjemmeside, hun har valgt at kalde Joy-mogensen.dk. En direkte hentydning til landets kulturminister, og hun holder sig ikke tilbage med skarpe bemærkninger. I teksten henvises der direkte til den kritik, der har været af kulturministerens manglende prioritering af kulturlivet under coronakrisen.

Rapperen Nikoline

»Samfundet har i årtusinder forsøgt at reducere og tæmme den kvindelige seksualitet til at være noget passivt modtagende.«


»Jeg er perler for svin, og jeg er ikke kommet for at please med tomme kalorier. Imens nogen synes, det er upassende at tale om kunst i disse tider, synes jeg det er vigtigere end nogensinde,« lyder det fra Nikoline i en pressemeddelelse som en kommentar til kulturministerens meget debatterede musiksmag.

Den nye udgivelse sætter opfattelsen af »god smag« til debat: »Succes og kvalitet er omvendt proportionalt / McDonalds har mange flere kunder globalt / end Mirazur, Geranium og Noma totalt / Fuck det! Flertallet vil have McD?! / Fuck det, jeg er gourmet!« lyder det blandt andet i videoen.

Hun har tidligere udfordret opfattelsen af kvinder og advokeret for en ny feminisme. Blandt andet med singlen »Sut Min Klit«, som hun beskriver som antiseksistisk. I den nye musikvideo forsøger hun igen at udfordre opfattelsen af den kvindelige seksualitet med nøgenhed og midt sagt eksplicitte sexscener.

»Med videoen viser jeg flydende seksualitet på en måde, som jeg helt klart synes har manglet. Samfundet har i årtusinder forsøgt at reducere og tæmme den kvindelige seksualitet til at være noget passivt modtagende med luder/madonna komplekser og systematisk udskamning. For mig er kvinden aktiv og vulkanisk. Fra ulmende feromon ekstase til eksplosiv og utæmmet vildskab. Vores seksualitet må, kan og er alt,« siger Nikoline Vicic Sunshine Rasmussen.

Foto: Celina Dahl.

Satte ytringsfrihedsdebatten i gang

Tilbage i 2017 fremførte hun sin samfundskritiske rap-tekst »Flertallet er dumme« i studiet hos Radio24syv. Over 200.000 danskere så efterfølgende videoklippet, og det satte en heftig debat i gang om ytringsfrihed og demokrati.

Så heftig, at det førte til, at Dansk Folkeparti politianmeldte hende, mens Socialdemokratiet forsøgte at sagsøge hende. Politiet afviste sagen og menneskerettighedsadvokater forsvarede hende, så det havde ikke større konsekvenser for hende, men slog hendes navn fast som rapper og »debattør«. Derudover har hun også vakt opsigt med udgivelsen »Danskhed« i samarbejde med forfatteren Knud Romer.

Musikvideoen til »Gourmet« er produceret og instrueret af Nikoline selv, mens hun har fået hjælp af Manuel Alberto Claro, der er Lars von Triers faste fotograf.