Radiostationer i dilemma: Skal man stadig spille Michael Jackson?

Norske NRK følger nu i hælene på BBC og fjerner Michael Jacksons musik fra æteren. Danske radiostationer har endnu ikke truffet en beslutning om, hvorvidt Michael Jackson skal lægges på is.

Skal Michael Jackson bandlyses fra æteren? Danske og udnelandske radiostationer diskuterer i øjeblikket, hvordan de skal forholde sig til det afdøde popikons musik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Russell Boyce

Det statslige norske radio- og TV-selskab, NRK, har besluttet ikke at spille Michael Jacskons sange. Hverken på radio eller TV. Det sker fra på fredag, og foreløbig gælder boykotten to uger frem.

Den Jackson-fri periode falder sammen med, at norsk TV søndag aften viser den omdiskuterede dokumentarfilm »Finding Neverland«. Den norske station vil holde øje med, om publikum vender »artisten Michael Jackson« ryggen .

»Det er vanskeligt at sige noget om, hvorvidt NRK vil stoppe med at spille hans musik helt, men vi vil se på, hvordan publikum reagerer på indholdet af dokumentaren,« siger musikchef Knut Henrik Ytre-Arne på norske statsradios hjemmeside.

Torben Nielsen, Bauer Media

»Vi vil fortsat spille Michael Jackson på vores radiokanaler, men vi har besluttet, at vi vil tage det op til seriøs overvejelse, hvis der kommer nye beviser frem, og han bliver kendt skyldig i forbindelse med et civilt søgsmål«


Allerede i weekenden kunne den britiske avis The Times offentliggøre en opgørelse, der viste, at Storbritanninens mest populære radiokanal BBC 2, der har gennemsnitligt 15 millioner lyttere om ugen, ikke har spillet en eneste sang af Michael Jacskon siden 24. februar. Den britiske statsradiofoni vil ikke udtale sig om, hvorvidt der er tale om en permanent bandlysning af Michael Jackson fra stationens spillelister, ligesom man heller ikke sætter ord på, hvorfor Michael Jackson tilsyneladende er ude i kulden:

»Vi ser på hvert enkelt stykke musik på dets egne betingelser, og de beslutninger vi træffer om, hvad vi skal spille på vores forskellige kanaler, bliver altid truffet med hensyn til publikum og den sammenhæng, musikken indgår i,« hedder det i en udtalelse fra BBC. Også i Storbritanninen kæder iagttagere fraværet af Jacksons musik sammen med, at BBC viser »Leaving Neverland« 6. marts.

Endnu ingen dansk boykot

Herhjemme får alle mulighed for selv at tage stilling til, om de fortsat har lyst til at lytte til Michael Jacskon, når »Leaving Neverland« vises 7. marts på CPH: DOX og dagen efter på DR. Ingen radiostationer har foreløbig besluttet sig for at boykotte Michael Jacksons musik. Til gengæld har Bauer Media, der driver The Voice, NOVA og Pop FM, lagt sangeren R. Kelly på is efter dokumentarserien »Surviving R. Kelly«, hvor en lang række kilder anklager sangeren for misbrug af mindreårige. Den 52-årige amerikanske sanger er siden blevet sigtet for flere tilfælde af grove seksuelle overgreb, men er endnu ikke dømt.

»I vores optik er der nogle forbrydelser, der er så slemme, at vi ikke vil give airtime til folk, der står bag dem. Og det er pædofili, mord og voldtægt,« sagdeTorben Nielsen, der er ansvarlig for alt indhold hos Bauer Medier, til tv2.dk i begyndelsen af februar. Men anklagerne mod Michael Jackson er man altså ikke helt så hurtige til at tage stilling til.

»Vi vil fortsat spille Michael Jackson på vores radiokanaler, men vi har besluttet, at vi vil tage det op til seriøs overvejelse, hvis der kommer nye beviser frem, og han bliver kendt skyldig i forbindelse med et civilt søgsmål,« udtalte han til Politiken torsdag og fortsatte:

»Det er en meget svær beslutning, som vi tager fra sag til sag. For os er det en samlet vurdering af kunstneren, og der findes ikke en firkantet drejebog for, hvornår vi stopper med at spille en kunstner.«