Projekt på Værnedamsvej skudt ned: »Det har været meget, meget dygtigt og professionelt udførte borgerprotester«

Sagen om Den Franske Skole på Værnedamsvej har taget en ny drejning, efter at By- og Miljøudvalget på Frederiksberg Rådhus mandag aften stemte nej til planerne om at bygge højt og tæt i baggården, hvor skolen i dag holder til.

Den Franske Skole står til at flytte i 2021. Nu er spørgsmålet, hvad der skal ske på området. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Det tog ikke lang tid for beboerne på Værnedamsvej at stable modstand på benene, efter at det tidligere på sommeren kom frem, at en investor ønskede at købe Den Franske Skoles grund for at bygge tættere og højere. Projektet er nu taget af bordet igen, efter at et enigt By- og Miljøudvalg i Frederiksberg mandag vendte tommelfingeren ned til det omtalte visionsoplæg.

»Det går imod den udvikling, vi ellers gerne vil have på Frederiksberg, som netop fokuserer på at skabe en mere grøn og åben og rar by at være i. Der går det at bygge seks-syv nye bygninger, afhængig af hvordan man tæller, i en baggård på Værnedamsvej i en stik modsat retning,« siger medlem af By- og Miljøudvalget på Frederiksberg Nikolaj Bøgh (K).

Også Jan E. Jørgensen (V), som overordnet er positiv over for projektet, endte med at stemme nej til forslget, som det ser ud nu.
»Det er for stort et fodaftryk - der er for meget af gårdene, der bliver fyldt ud. Men hovedideen i projektet med, at vi går fra at have en skole til at have et andet byrum med boliger og små butikker og noget cafeagtigt ud mod Værnedamsvej - nogle områder, alle kan have gavn af - det er for mig at se projektet. Men der var proppet for meget ned i gården til, at det for alvor var interessant,« siger han.

»Politikerne har lyttet«

Beboerne på Værnedamsvej har de seneste måneder kæmpet en indædt kamp for at få omstødt det visionsoplæg, som altså nu er blevet stemt ned. Under navnet »Bæredygtigt Frederiksberg« har en gruppe med 700 støtter blandt andet arrangeret borgermøder og været synlinge i gadebilledet med infostande, når der er markedsdage. Talsperson for Bæredygtigt Frederiksberg Torsten Rojas-Danielsen ser det som et udtryk for, at politikerne har lyttet til deres argumenter.

Torsten Rojas-Danielsen er en af de beboere, der kæmper imod de nye planer om at skabe byliv i baggården, hvor Den Franske Skole ligger i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

»I dagene op til afstemningen fornemmede vi godt, at der var flere, som begyndte i vakle i støtten til forslaget. Vi har opnået lydhørhed over for Frederiksbergs politikere gennem vores indsats og vores argumenter – både i medierne og i direkte dialog med politikerne. Vi har hjulpet dem med at se, at det her projekt var alt for ekstremt fra starten,« siger Torsten Rojas-Danielsen, der håber, at gaden kan bibeholde det franske islæt.

»Vi ser ikke det her som en sejr over Den Franske Skole – vi ser også gerne, at de kommer i mål med projektet. Samtidig håber vi, at vi kan bevare noget af det franske, for eksempel med et fransk institut, et kulturhus eller en bogcafé, så man bevarer det her summende liv, som skolen har repræsenteret,« siger Torsten Rojas-Danielsen.

Enhedslistens repræsentant i By- og Miljøudvalget har hele tiden været imod de fremlagte planer – blandt andet på grund af fortættelsen, byggerierne ville skabe.

»Vi ville jo udvikle os hen imod sådan nogle gårdmiljøer fra 1930erne, hvor solen ikke altid kom ned,« siger partiets medlem af udvalget, Thyge Enevoldsen.
Han mener i høj grad, at det er bebeoernes fortjeneste, at planerne mandag blev nedstemt.

»Det har været meget, meget dygtigt og professionelt udførte borgerprotester, som man kunne lære noget af andre steder på Frederiksberg i tilsvarende situationer. Det er ovenikøbet lykkedes at give et præg af, at det ikke alene drejer sig om deres egen karré, men om hele Frederiksbergs udvikling. Det har gjort stort indtryk,« siger Thyge Enevoldsen.

For tidligt at sige noget

Tilbage står spørgsmålet om finansieringen af Den Franske Skoles nye bygninger på Rolighedsvej. Efter planen skal den finansieres af indtægterne fra salg af de nuværende bygninger. Med udsigt til, at der nu formodentlig kan bygges på færre kvadratmeter, bliver det sandsynligvis til en anden pris, da der er en klausul i kontrakten om, at den amerikanske investor kan trække sig ud af kontrakten igen i et tilfælde, hvor deres planer ikke kan føres ud i livet.

Rektor på Den Franske Skole, Michel Chesne, understreger, at han arbejder i et team, der fokuserer på den nye skole på Rolighedsvej, og at han derfor ikke har den store indsigt i salget af grunden på Værnedamsvej. Han mener dog, det er for tidligt at sige, hvad mandagens møde betyder for flytningen af skolen.

»Det her er et politisk anliggende, og jeg er sikker på, at politikerne vil finde en løsning. Jeg har ingen idé om, hvad grunden vil blive solgt til: Måske til den samme pris, måske en anden. Måske vil de finde en helt anden løsning. Jeg synes, det er for tidligt at sige, for mødet var jo i går (mandag, red.),« siger Michel Chesne.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Ejendomsselskabet Den Fransk Skole Frederiksberg APS.