Professor og billledhugger Stig Brøgger er død

Nekrolog. Han var en af skaberne af »Fredens Port« i København og blev 79 år.

Stig Brøgger var en årrække professor på Kunstakademiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Professor, maler og billedhugger Stig Brøgger, Vedbæk, er død, 79 år.

Som professor på Kunstakademiet og udøvende kunstner fik Stig Brøgger stor indflydelse på dansk kunst gennem en årrække.

Han sov ind i sit hjem i Trørød efter et hospitalsophold. En stor udstilling med hans kunst var planlagt i Los Angeles senere på året.

Brøgger studerede i begyndelsen af 1960erne statskundskab på Københavns Universitet, men tilsluttede sig Den Eksperimenterende Kunstskole. Senere blev han knyttet til Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han var professor i malerkunst 1981-1997.

Som kunstner arbejdede han nært sammen med billedhuggerne Hein Heinsen og Mogens Møller. De var blandt andet sammen om »Fredens Port«, den store og stadig omdiskuterede skulptur ved starten af Nørrebro, København. De udførte adskillige fælles projekter, deltog i arkitektkonkurrencer, ligesom de 1974 intensiverede deres arbejde gennem oprettelse af Institut for Skalakunst.

På Eks-skolen i 1960erne opfangede Stig Brøgger de nye minimalistiske og konceptuelle strømninger fra USA. Dem formidlede han gennem tidsskrifter som »ta'« og brugte dem som udgangspunkt for sine egne arbejder, hvor han især interesserede sig for billeders betydning for vores bevidsthedsdannelse.

De tidlige værker var ofte præget af nye materialer, senere blev han optaget af maleriet. Op gennem 1980erne kom det til udtryk i suiter af billeder med inspiration fra kunsthistorien tilføjet nye og egne elementer.

Stig Brøgger blev gennem årene repræsenteret på stribevis af udstillinger, museer og gallerier landet over. Han blev tildelt Statens Kunstfonds Livsvarige Ydelse 1991, Eckersberg Medaillen 1991 og Thorvaldsen Medaillen 1998.  lw