Politikere uenige om mindeplade for pølsevognen: »Det er en holdning om, at dansk kultur skal se ud, som den har gjort i 100 år«

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune sagt ja til, at Danish Crown-slagteriet må opsætte en permanent mindeplade på Rådhuspladsen for de danske pølsevogne. De Radikale kalder det gratis reklame og spørger: Skal alting leve for evigt?

Pølsevognen har rundet 100 år, og i den forbindelse har Danish Crown indledt en kampagne for at bevare kulturen – blandt andet med en mindeplade på Rådhuspladsen. Det er dog ikke alle, som mener, det er en god idé. På fotoet ses skuespilleren Ib Schønberg i færd med at betale for sit måltid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pølsevognen fylder 100 i år, og det har fået Danish Crown Foods til at indlede en storstilet underskriftskampagne. Selskabet, der også tæller Tulip, Gøl og Steff Houlberg, kæmper for at få pølsevognen på UNESCOs verdensarvsliste for kultur.

Som et led i kampagnen har Danish Crown Foods fået tilladelse til at nedlægge en mindeplade for de danske pølsevogne på Rådhuspladsen i København.

»Pølsevognen for evigt« skal der står der på pladen, som en påmindelse om, at antallet af danske pølsevogne er faldet fra 700 til 100. Mindepladen monteres på samme type brosten som dem, der er lagt på Rådhuspladsen, og den får samme størrelse.

Danish Crown ønsker, at denne mindeplade skal have en permanent plads på Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danish Crown.

Indre By Lokaludvalg har allerede sagt ja, og det samme gjorde Teknik- og Miljøudvalget mandag aften.

»Det er en fantastisk idé. Ting, der er med til at fortælle en københavnerhistorie, skal vi have endnu flere af i bybilledet,« siger de konservatives medlem af Teknik- og Miljøudvaget, Jakob Næsager, som er én de politikere, der er særligt begejstret ved udsigten til en plade, der skal hylde en dansk klassiker.

»Vi skal hædre ikonet pølsevognen, som er med til at fortælle en hverdagshistorie. Lidt ligesom Frihedsstøtten på Vesterbrogade, der fortæller om stavnsbåndets ophævelse. Støtten er med til at fortælle om datidens historie, mens mindepladen er med til at fortælle om nutidens,« tilføjer han.

Mette Annelie Rasmussen (R), medlem af Teknik- og Miljøudvalget

»Jeg kan godt lide en god hotdog, men det er vildt, at man som virksomhed kan tiltage sig en del af byens rum.«


»Genvække danskernes kærlighed«

Mindestenen er led i en kampagne, Danish Crown har sat i værk. I indstillingen til politikerne stod der blandt andet:

»Da det i 2021 er 100-året for pølsevognen i Danmark, har Danish Crown, herunder Steff Houlberg, Tulip og Gøl, sat sig for at fejre dette med en storstilet kampagne, der skal genvække danskernes kærlighed til denne danske kulturinstitution (...) Pølsevognen er udfordret af mange konkurrenter, så Danish Crown har sat sig for at bevare den.«

En af de relativt få pølsevogne, der er tilbage i København – eller hotdog deli, som den hedder ved Hovedbanegården. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det fik forud for mødet Radikale Venstres medlem af udvalget, Mette Annelie Rasmussen, til at kalde mindestenen gratis reklame.

»Jeg kan godt lide en god hotdog, men det er vildt, at man som virksomhed kan tiltage sig en del af byens rum. Her er jo en tydelig kommerciel interesse,« sagde  Mette Annelie Rasmussen, der i samme ombæring understregede, at hun ikke mener, politikerne skal medvirke til at promovere mottoet: »Pølsevognen for evigt«.

.

Jakob Næsager, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for De Konservative

»Vi har fået Glyptoteket af Carlsberg og Inderhavnsbroen af Mærsk. Og nu har vi så den her mindeplade.«


»Det er jo et meget subtilt budskab – pølsevognen for evigt. Skal alting leve for evigt?« spørger hun og tilføjer:

»Hvis man binder sig til den nationale fortælling og siger, at man skal have noget gratis, fordi man er en del af den kit, der binder os sammen som danskere, så tror jeg, at man går fejl i byen. Og pølsevognen for evigt? Det er jeg da ikke sikker på, at jeg mener. Det er en holdning om, at dansk kultur skal se ud, som den har gjort i 100 år. Det mener jeg ikke. København skal ikke være et pølsevognsikon.«

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen er der i dag 33 pølsestadepladser i København – et tal, som dog er noget usikkert, understreger forvaltningen selv.

En gave til byen

Socialdemokratiet hilser mindepladen velkommen.

»Pølsevognen har en historie, og den fylder meget  – den har fyldt mere i bybilledet, end den gør nu. Selvom det ikke ser lige så godt ud, som før i tiden, synes vi, den er en del af kulturhistorien, og derfor kan man have en mindeplade i forbindelse med jubilæet for pølsevognen,« begrunder Marcus Vesterager, der betragter pladen som en gave til København.

»Når den ikke som sådan promoverer Danish Crown, er det fint. Der er jo mange steder, hvor vi får gaver af organisationer eller virksomheder, som ønsker at give noget til byen,« siger han.

Den holdning deler Jakob Næsager.

»Det med at have virksomhedsprodukter rundt om i byen, det er ikke nyt. Vi har fået Glyptoteket af Carlsberg og Inderhavnsbroen af Mærsk, og nu har vi så den her mindeplade. Det er med til at vise bredden i den københavnske kultur,« siger Jakob Næsager, som også gerne hylder de danske slagterier:

»De har været med til at forme det danske samfund. Pølsevognen er med til at fortælle historien om, at vi var store engang, og at vi er stolte af de produkter, vi leverer – for eksempel dansk bacon til hele verden.«

Rådhuspladsen har været hjemsted for pølsevognen i 100 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Walther Månsson.

Et flertal valgte som sagt at stemme ja til mindepladen. I forbindelse med vedtagelsen opfordrede politikerne dog til, at det fremgår af mindepladen, at den er lagt i forbindelse med pølsevognens 100 års jubilæum.