Plads på Nørrebro skal have nyt navn – og borgmester er ikke i tvivl: »Det vil være passende at finde en plads til Palæstina«

En byggeplads ved Nørrebro Station er ved at blive forvandlet til en grøn plads, og den skal have et navn. Egentlig er Mimers Plads indstillet som pladsens navn, men også Palæstinas Plads er med i opløbet. Borgmester håber, sidstnævnte bliver en realitet.

Hvad skal pladsen hedde? Mimers Plads er indstillet som nyt navn, men også Dagmar Hansens Plads, Nørrebro Plads, Palæstinas Plads og Basar Plads er med i opløbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal den hedde Palæstinas Plads? Mimers Plads? Eller noget helt tredje?

En ny plads ved Nørrebro Station i København er efter metrobyggeriet ved at blive omdannet til en grøn plads.

Vejnavnenævnet har indstillet Mimers Plads som det oplagte navn, men intet er endeligt, idet navngivningen er sendt i høring, ligesom flere andre navne er i spil. Basar Plads er et af dem, mens et andet er Dagmar Hansens Plads.

Og så er der Palæstinas Plads.

Dette navn er også en af kandidaterne, og lige nu har Palæstinas Plads vind i sejlene på sociale medier.

Et hav af kommentarer

Mandag spurgte Nørrebro Lokaludvalg via Facebook sine følgerne, hvad den omtalte plads bør hedde.

Berlingske har ikke optalt ønskerne i de flere end 8.000 kommentarer, men at der tegner sig et tydeligt billede, har Nørrebro Lokaludvalg bidt mærke i.

Palæstinas Plads optræder med et mindre antal afvigelser således gennem hele kommentarsporet.

»Der tegner sig et klart billede, og vi tager jeres kommentarer med i vores drøftelser. Vi hører også vores borgerpanel. Processen herfra er, at vi sender et høringssvar ind og så træffer Teknik og Miljøudvalget en beslutning,« skriver Nørrebro Lokaludvalg i opslaget.

Af høringsmaterialet fremgår det, at Vejnavnenævnet »ofte vil vælge et navn, der ligger inden for områdets eksisterende vejnavnetema«.

Mimers Plads er derfor det oplagte valg, lyder det, fordi nordisk mytologi er et af områdets store navnetemaer.

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester for Enhedslisten, har et klart defineret håb. Hun vil gerne nå at navngive en plads Palæstinas Plads, inden hun siger farvel til politik efter kommunalvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

»Nu tager jeg Enhedslistens kasket på«

Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen er ikke alene teknik- og miljøborgmester, hun er også formand i Vejnavnenævnet, der behandler sager om navngivning af veje, pladser og parker, inden disse kommer til afstemning i Teknik- og Miljøudvalget.

Her sidder hun sammen med socialdemokraterne Marcus Vesterager og Rune Dybvad samt Alternativets Fanny Broholm.

»Vi synes i fællesskab, Mimers Plads kunne være en fin indstilling, som vi alle kan acceptere. Sagen er også den, at der er mennesker, som har adresse på Mimersgade, men som vil skulle skifte adresse. Vi kunne ikke i fællesskab blive enige om nogle af de andre forslag, og derfor har vi sendt det i høring,« siger Ninna Hedeager Olsen og fortsætter:

»Nu tager jeg Enhedslistens kasket på. Der er ingen tvivl om, at vi gerne vil have en Palæstinas Plads i København. Det vil være passende at finde en plads til Palæstina – det vil også give mening på Nørrebro, fordi der bor mange palæstinensere. Jeg er glad for, at Palæstinas Plads er en mulighed, og at der er så mange nørrebroere, der synes, dette er en god idé.«

Ninna Hedeager Olsen, skulle du vælge, burde den så hedde Mimers Plads eller Palæstinas Plads?

»Jeg vil lytte til de mennesker, der bor der, men det er klart, at jeg rigtig gerne vil være med til at kalde det Palæstinas Plads.«

Det er sådan her, den nye plads ved Nørrebro Station vil tage sig ud, når den står færdig til september. Der er afsat 7,1 millioner kroner til projektet. Fold sammen
Læs mere
Foto: EFFEKT Arkitekter.

Ikke en ny diskussion

Diskussionen om vejnavne er ikke ny.

Flere har advokeret for at opkalde flere vejnavne og pladser efter historiske kvinder, ligesom De Conincks Vej i Holte er kommet til diskussion, fordi den er opkaldt efter Frédéric de Conincks, der ifølge TV 2 var involveret i slavehandlen i 1700-tallet.

Diskussion om at opkalde en plads efter Palæstina er næppe ny – ikke mindst i lyset af, at en plads i Indre By hedder Israels Plads, hvilket har fået flere til at mene, at der også bør tages højde for Palæstina i bybilledet.

Israels Plads hed tidligere Linnés Torv, men blev omdøbt til Israels Plads for at markere 25-årsdagen for redningen af de danske jøder.

Så sent som i juni blev der stillet et forslag om at omdøbe en del af Israels Plads til Palæstinas Plads eller at finde at finde en helt ny plads, der skulle bære det nye navn. Det var Niko Grünfeld, medlem af Frie Grønne og Københavns Borgerrepræsentation, der stillede forslaget.

»Vi har mange pladser. Vi har Asiatisk Plads, Amerikas Plads, Oslos Plads og Israels Plads. Konflikten mellem Israel og Palæstina er blusset op igen, og der synes jeg bare, at det ville være et sindssygt stærkt signal fra København at være solidarisk med det palæstinensiske folk og opkalde en ny plads efter Palæstina,« sagde Niko Grünfeld til Berlingske i juni.

Afstemningen i Borgerrepræsentationen endte i dødt løb: 26-26 lød det efter afstemningen om at opkalde en ny plads efter Palæstina, og forslaget blev ikke vedtaget.

Afstemningen om, hvorvidt man burde opkalde en del af Israels Plads efter Palæstina, endte med, at 21 stemte for, mens 31 stemte imod.

Et håb

Allerede i 2009 foreslog Enhedslisten at kalde den nordøstlige del af Israels Plads for Palæstinas Plads. Dette ville give »balance i regnskabet«, lød det dengang fra partiet.

Ninna Hedeager Olsen, tror du, at du når at kalde en plads for Palæstinas Plads, inden du stopper som borgmester?

»Det håber jeg. Det kunne være rigtig stort. Det har været Enhedslistens ønske i mange år.«

Er det ikke at bringe storpolitik ned på gadeplan?

»Nej, jeg mener ikke, at det er at tage del i en konflikt at kalde noget for Palæstinas Plads.«

Når høringsfristen er udløber til september, er det Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, der tager stilling til, hvad pladsen skal hedde. Det forventes, at den nye plads står færdig til september.