Pioner på piano

70 år tirsdag: Irene Becker spænder over det hele – jazz, rock, højskolesange og kormusik.

Irene Becker har, siden hun var ganske ung, bevæget sig rundt i hele det musikalske univers. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I godt 40 år har Irene Becker været en uadskillelig – og uundværlig – del af det New Jungle Orchestra, som hun sammen med sin mand, guitaristen Pierre Dørge, har turneret i mere end 60 lande med. 30. marts fylder hun 70 år.

Men Becker er så sandelig i egen ret en anerkendelsesværdig musiker og komponist, der har eksperimenteret med verdensmusik, komponeret til vokalister, fået sange optaget i Højskolesangbogen, arbejdet med elektronmusik og skrevet musik til film – for nu blot at foretage et hurtigt overblik.

Debuten fik hun allerede som teenager 1967 i det nu hedengangne Tivoli Karolinelund i Aalborg i en vokaltrio sammen med blandt andet sin søster. Det førte til optrædener i husmoderforeninger og amatørkonkurrencer.

Musikken havde hun ikke fra fremmede. Hendes far spillede kontrabas, moren var konservatorieuddannet sanger, og hjemmet var fyldt med musik. Irene Becker sang i den lokale Svenstrup Kirkes kor, og derhjemme fik hun prøvet sig gennem de instrumenter, der var til rådighed – guitar, violin, blokfløjte, klaver og hendes fars gamle trommesæt.

Efter studentereksamen fra Aalborghus Gymnasium studerede hun på Rytmisk Musikkonservatorium, og hun er cand.phil. i musik fra Københavns Universitet.
1977 mødte hun Pierre Dørge, og året efter dannede de gruppen Thermænius sammen med Morten Carlsen og H.C. Mogensen. Nogenlunde samtidig spillede Becker med en af landets første kvinderockgrupper, Hos Anna.

Korværk i Roskilde

Efterfølgende har Becker blandt talrige projekter arbejdet sammen med blandt andet forfatterne Vagn Lundbye, Ulla Ryum, Suzanne Brøgger og Ib Michael. Hun har skrevet en miniopera og teatermusik foruden korværket »I Mørkets Stjernegnist« med tekst af Paul Arnbak til Roskilde Domkirkes Pigekor og trioen Dørge Becker Carlsen.

Værket er indspillet på cd, og efter planen opføres det igen til efteråret i Roskilde Domkirke.

Foruden at undervise på Københavns Universitet og Rytmisk Musikkonservatorium har Irene Becker været medlem af Statens Musikråd 1995-99 og formand for Tonekunstudvalgene i Statens Kunstfond 2002-05.

2016 blev hun tildelt Statens Kunstfonds Hædersydelse som komponist.