Pengene kostede Radio24syv livet

Det var økonomien, Radio24syv knækkede på. LOUD vandt udbuddet, fordi de var billigere. Det viser den rapport, som blev sendt på gaden sent onsdag eftermiddag. »Vi vidste godt, at man ville få point for at være billig. Men vi ved også, hvad det koster at lave landsdækkende radio,« svarer stationens direktør

»Vi vidste godt, at man ville få point for at være billig. Men vi ved også, hvad det koster at lave landsdækkende DAB-radio,« siger Radio24syvs direktør, Jørgen Ramskov, Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var økonomi over kvalitet, der gjorde, at Radio24syv mistede muligheden for at fortsætte på den nye DAB-kanal.

Det stod klart onsdag eftermidag, da Radio- og tv-nævnet offentliggjorde sine begrundelser for at give DAB-kanalen til en anden ansøger, nemlig LOUD, der består af ni lokalradiostationer samt en række kulturinstitutioner.

Ifølge evalueringsrapporten klarede Radio24syv sig bedre i kategorierne for kvalitet og realisme »i forhold til driften«, som det hedder i materialet. Til gengæld er der meget lave point til Radio24syvs budget.

Stationen straffes blandt andet for, at man har anslået, at det vil koste det fulde beløb på 280 millioner kroner at drive stationen. LOUDs budget er 20 millioner lavere.

Men det lyder helt urealistisk, mener Jørgen Ramskov.

Måske er det billigere i Svendborg

»Vi vidste godt, at man ville få point for at være billig. Men vi ved også, hvad det koster at lave landsdækkende DAB-radio,« siger Jørgen Ramskov, der understreger, at Radio24syv er »erfaringsramt«.

»Vi ved jo, hvad det koster at lave god satire, og vi har ingen partnerskaber, der kan levere gratis indhold. Vi har masseret det budget, så godt vi kunne, og vi kunne ikke have gjort det billigere. Det kan godt være, at det kan laves billigere i Svendborg, det kan vi ikke«.

Lasse Jensen

»Loud kan åbenbart lave radio billigere end Radio24syv og det har nævnet vægtet i sin vurdering af ansøgningerne. Det er den iskolde virkelighed, som man må rette sig efter«


Jørgen Ramskov understreger, at han »ikke klynker«. Til gengæld er han stærkt utilfreds med, at rapporten påpeger, at Radio24syv har fejl i regnskaberne og dermed mangler 17 mio kroner i tilskud i 2019.  Det skyldes, at Slots- og Kulturstyrelsen gennem otte år har udbetalt deres tilskud den sidste dag i måneden forud for et kvartal.

Den praksis ændres nu, og det får regnskaberne til at se fejlbehæftede ud.

»Reelt har det ingen betydning, men i rapporten gør man et stort nummer ud af det. Det er at gå i små sko, når det i virkeligheden er et beløb, man kan ændre med en bankgaranti,« siger Jørgen Ramskov.

Gode point for satire

Der var tre ansøgere til den nye DAB-kanal, der oprindeligt blev sat i søen som en redningsplanke for Radio24syv, når den forlader FM-båndet til fordel for den Aarhus-baserede station Radio4.

Udover Radio24syv og LOUD deltog også DK4 Radio i konkurrence om DAB-kanalen. Alle tre kandidater blev bedømt ud fra særlige kriterier, der har givet point på en skala fra 1 til 8.

Radio24syv får blandt andet topkarakter i »planens kvalitet og realisme«, hvor LOUD kun tildeles 6 point. Inden for kulturjournalistikken belønnes LOUD for at planlægge et »højt antal konkrete programmer«.

Mere bemærkelsesværdigt er det, at Radio24syv, der har haft stor succes med »Den korte radioavis«, får samme antal point i satirekategorien som LOUD, der selv nævner, at de bagvedliggende stationer kun har »beskeden konkret erfaring« med emnet.

LOUD har planer om at lave to konkrete satireprogrammer samt et fast samarbejde med Sebastian Dorset, der skal udvikle og rekruttere talenter.

Martin Brandt Larsen, der er bestyrelsesformand for LOUD, har ingen kommentarer til de point, der er tildelt de forskellige kanaler.

»Jeg har ikke set rapporten, så det kan jeg ikke kommentere på,« siger Martin Brandt Larsen.

Jeres budget er baseret på jeres erfaringer med drift af lokalradioer. Kan det tænkes, at I skyder lavere, fordi I ikke tidligere har lavet landsdækkende radio?

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare. Vi har lavet det budget, vi mener er mest rimeligt, og det bygger på vores erfaringer med at lave lokalradio«.

Ifølge Radio24syv er det helt urealistisk at lave landsdækkende radio for så få penge. Siger du, at de tager fejl?

»Jeg tror på vores budget. Hvad andre mener om det, behøver jeg ikke at forholde mig til,« siger  Martin Brandt Larsen.

Den iskolde virkelighed

Afsløringen af, at LOUD vinder sendetilladelsen til den nye DAB-kanal, sætter punktum for et langt og dramatisk forløb, der begyndte i sommeren 2018, da den daværende VLAK-regering og støttepartiet Dansk Folkeparti blev enige om, at Radio24syv skulle flytte 70 procent af redaktionen 110 kilometer ud af København, hvis de i forvejen ville sende på frekvensen.

Medieekspert Lasse Jensen kalder Radio24syvs endeligt for det mest absurde mediepolitiske forløb, han nogensinde har set.

»Folk, der ikke selv har forstand på at lave radio, har i detaljer bestemt, hvordan de her radioer skal konstrueres,« siger Lasse Jensen.

På den baggrund er spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt at lade budgettets størrelse være udslagsgivende for, hvem der vinder udbuddet, ikke relevant, siger han.

»Om det er rimeligt at vægte budgettet så højt i forhold til indholdet, er jo en ren politisk-administrativ afgørelse. Dette er en proces, der helt ned i detaljerne er formet og fastsat af nogle mediepolitikere. Loud kan åbenbart lave radio billigere end Radio24syv, og det har nævnet vægtet i sin vurdering af ansøgningerne. Det er den iskolde virkelighed, som man må rette sig efter,« siger Lasse Jensen.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Radio- og TVnævnets formand, Caroline Heide-Jørgensen.