Påskeøen vil have »den stjålne ven« tilbage fra London

En chilensk delegation kommer i denne uge til London i håbet om at få en unik statue fra Påskeøen tilbage fra British Museum. De tilbyder til gengæld en statue skabt af en af øens kunstnere.

CHILE-HERITAGE/STATUE
Der er omkring 900 af de kendte moai-statuer hugget i vulkansk sten på Påskeøen. De største er næsten ti meter høje og vejer 82 ton. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria Ritzau Scanpix

I 1868 besøgte den tremastede britiske fregat HMS Topaze Påskeøen i den sydlige del af Stillehavet.

Da skibets kaptajn, Richard Powell, og hans besætning sejlede tilbage til Europa, havde de i lasten en af øens berømte menneskelignende statuer kaldet Hoa Hakananai'a, som ironisk nok betyder »tabt eller stjålen ven«.

Statuen er en af de ca. 900 enestående statuer, også kaldet moai, som betyder »forfædre«, som blev udskåret af basalt for ca. 500 år siden.

Hjemme i London blev »fundet« foræret til dronning Elizabeth, som senere gav den videre til British Museum i London, hvor den i dag er en af museets mest populære genstande.

Nu 150 år senere vil øen i Stillehavet kræve den godt to meter høje og 4,2 ton tunge statue tilbage.

I denne uge mødes repræsentanter for Påskeøen og Chile, som Påskeøen hører under, med ledelsen på British Museum. Med i delegationen er den chilenske kulturarvsminister, Felipe Ward, som på forhånd har udtrykt håb om at få statuen tilbage, efter at repræsentanter for museet har erklæret sig villige til at diskutere sagen.

»Det bedste sted at opbevare moai er der, hvor den er skabt,« siger Filipe Ward til nyhedsbureauet Reuters.

Befolkningen på Påskeøen er for over 1.000 år siden indvandret fra Polynesien. Skulpturerne på øen er formentlig skabt for at ære forfædrene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Ritzau Scanpix.

Hvis Påskeøen får statuen tilbage, vil man til gengæld tilbyde British Museum en moai-statue skabt af den nulevende kunstner Bene Tuki.

En talsmand fra British Museum siger til Reuters, at museet er villigt til at overveje at udlåne skulpturen »under normale betingelser« for den slags udlån.

»Vi mener, at det har stor betydning for British Museum at præsentere genstande fra hele verden, samtidig med at vi fortæller historien om fremmede kulturer,« siger talsmanden.

Flere krav om tilbagelevering

Museet med dets enorme samling af kulturhistoriske genstande fra hele verden er vant til, at der fremsættes krav om tilbagelevering. Mest kendt er Grækenlands krav om at få den såkaldte Parthenon-frise, som i begyndelsen af 1800-tallet blev sejlet fra Grækenland til England og i dag er udstillet på museet trods årelange diskussioner om tilbagelevering. Frisen er en af museets absolut største attraktioner. Lederen af Labour, Jeremy Corbyn, har så sent som i år erklæret, at frisen bliver tilbageleveret, hvis han bliver premierminister.

Et andet eksempel er de såkaldte Benin-figurer, som Nigeria gør krav på.

Påskeøen, som ligger 3.990 kilometer fra den chilenske hovedstad, Santiago, er berømt for sine karakteristiske statuer, der er skabt af efterkommere til de polynesere, der for 1.200-1.500 år siden opdagede og befolkede Påskeøen.

Der er mange teorier om formålet med skulpturerne. Den mest udbredte teori er, at de blev rejst til ære for indbyggernes forfædre eller vigtige levende personer.

Ifølge Wikipedia blev statuerne fremstillet ved, at man fandt en klippevæg af samme længde som statuen, hvorefter man tegnede statuen liggende på ryggen på klippen. Dernæst huggede man moaien ud med hårde sten, og senere rettede man ryggen til og huggede toppen flad, så der var plads til en rød paryk. Man lavede øjenhuler, så man senere kunne isætte hvide koraller som øjne.

De største af statuerne er næsten ti meter høje og vejer 82 ton.