På et pressemøde fortalte partierne om økonomien for kulturlivets genåbning: Men kulturaktørerne mangler stadig svar på centralt spørgsmål

I de seneste uger har store dele af kulturlivet krævet svar på, hvordan efteråret kommer til at se ud i forhold til restriktioner og kompensation. Nu er pengene fundet, men det er fortsat uklart, hvilke restriktioner kulturlivet skal arbejde under.

Nu er der mere vished om, hvordan efteråret kommer til at se ud for kulturlivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste dage er presset steget på forhandlingerne om hjælpepakker og coronarestriktioner for blandt andet det danske kulturliv. For på mandag udløber de hjælpepakker, der tidligere er blevet sat i søen.

Men nu er noget af svaret kommet. De virksomheder, som fortsat er tvangslukkede eller påvirket af for eksempel forsamlingsforbud, kan stadig få hjælp af staten. Det gælder selvsagt store dele af kulturlivet, som fortsat er underlagte restriktioner, der forhindrer dem i at fylde for eksempel teater- og biografsale. Det er hovedbudskabet i en aftale, som Socialdemokratiet, Venstre, de Konservative, SF og Radikale Venstre er blevet enige om.

Siden mandag i sidste uge er der blevet trukket tov mellem Folketingets partier om, hvordan kompensationen for de dele af kulturlivet, som fortsat skal følge coronarestriktioner, skal se ud. Blandt andet er der nu vished om, hvor mange penge der stilles til rådighed.

Pengene i forhandlingerne om kultur- og idrætslivet løber op i 680 millioner kroner. 280 millioner kroner går direkte til hjælpepakker til dem, som fortsat vil være underlagt restriktioner. Det er for eksempel teatre, spillesteder og biografer. De resterende 400 millioner kroner går til aktiviteter i idræts- og kulturlivet.

De 400 millioner kroner skal altså gå til endnu ukendte nye aktiviteter, som kultur- og idrætslivet skal finde på.

»Det har været et hårdt halvår at nå hertil. Kultur, idræt og forening er hjerteblod. Derfor har vi også mærket utålmodigheden og mærket danskernes savn for at komme tilbage,« siger kulturminister Joy Mogensen (S) på dagens pressemøde, hvor hun også beskrev, hvordan danskerne nu kan komme ud og »mærke bruset, mærke suset og få trøst og mod til at gå ud af døren«.

Radikale Venstres kulturordfører, Zenia Stampe, fortalte, at det stadig er uvist, hvilke restriktioner kulturlivet skal arbejde under, men at Folketinget indleder arbejdet med at afklare det nu.

Ifølge Zenia Stampe skal det gå hurtigt – men nu ved kulturlivet, hvilken økonomi de kommer til at arbejde under.

»Lige indtil i dag har kulturlivet holdt vejret,« sagde hun.

I en pressemeddelelse, som Kulturministeriet udsendte torsdag, fremgår det, at der er blevet udbetalt 1,6 milliarder kroner på tværs af »alle statslige støtteordninger til kulturbranchen« i løbet af coronaperioden.

»Jeg er bestemt ikke blevet mere sikker på fremtiden«

I den aftaletekst, som blev offentliggjort efter forhandlingerne om fjerde fase af genåbningen, stod det klart, at der fortsat var ubesvarede spørgsmål i forhold til kulturlivets arbejdsvilkår og kompensation på grund af coronarestriktioner, som fortsat er pålagt langt størstedelen af kulturlivet.

I aftaleteksten blev det slået fast, at der »vil være behov« for kompensation til både kultur- og idrætslivet, men hvordan den præcist vil være udformet, har ikke været offentliggjort. Før nu. Dog blev der i aftaleteksten lagt op til forhandling af, om der kan ske yderligere genåbning af en række kulturtilbud –  blandt andet i forhold til koncerter, teaterforestillinger og øvrige kulturarrangementer. Det er der endnu ikke kommet svar på.

Gennem de seneste uger har en række kulturpersonligheder og interesseorganisationer fra kulturlivet råbt op om, at uvisheden, om hvordan efteråret kommer til at se ud for kulturlivet, har vidtrækkende konsekvenser.

Fra organisationen Dansk Live har budskabet været, at konkurser truer de danske spillesteder, hvis ikke de får lov til at åbne for, at flere kan komme til koncerter. Nu lyder det fra Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, at han er »forsigtigt optimistisk«. Også selv om han ikke har set den endelige aftale endnu.

»Jeg er bestemt ikke blevet mere sikker på fremtiden, men hvis jeg skal se positivt på det, så forpligter de sig tilsyneladende til hurtigst muligt at se på, om der kan lempes på restriktionerne. Men hurtigst muligt kan jo være mange forskellige ting, desværre,« siger han.

»Det er også godt at høre, at de vil begynde at arbejde sammen med sektorerne, og jeg glæder mig til at få en invitation. Jeg glæder mig til, de rækker ud,« siger Esben Marcher.

Også hos de danske biografer er konkurstruslen present. Summen fra en række kulturaktører har derfor været, at der politisk skal sikres bedre vilkår, ligesom muligheden for ordentlig kompensation også er uhyre vigtig, hvis kulturaktørerne fortsat skal være underlagt coronarestriktioner.

Peter Mark Lundberg, der er direktør i Dansk Teater, er meget lettet efter partiernes pressemøde. Ikke mindst over hjælpepakken, som i korthed blev præsenteret.

»Denne her hjælpepakke er helt fantastisk for et teater. Den gør, at uanset hvor meget eller lidt corona der er i vores samfund, så har vi råd til at gennemføre de forestillinger, der er planlagt,« siger han.

Han håber, at loftet, der slår fast, at der maksimalt må være 500 mennesker i en teatersal, bliver lavet om, så der må komme flere gæster. 400 gæster mere vil gøre underværker, fortæller han. Men restriktionerne er fortsat ikke forhandlet på plads, hvilket blev slået fast på pressemødet.

»Vi er jublende glade for, at vi ikke skal ud og lave masseaflysninger. Og vi gider ikke en vinter mere, hvor vi skal ligge og se Netflix. Vi vil ud og se noget kunst,« siger Peter Mark Lundberg.