På auktion: Et lille billede af en stor maler ventes at slå alle rekorder

Et enestående værk af C.W. Eckersberg kommer på auktion og ventes at blive det hidtil dyreste af den danske guldaldermaler. Motivet er fra Paris, hvor billedet netop har været udstillet på den danske ambassade.

C.W. Eckersbergs oliemaleri,»Akvædukten i Arcueil« (1812)  et et sjældent og betydningsfuldt værk i hans oeuvre. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1810-1813 opholdt guldaldermaleren C.W. Eckersberg sig i det pulserende Paris. Her skabte han nogle af de værker, som var med til at sætte kursen for hans banebrydende betydning for dansk kunst.

Et af de billeder han skabte i byernes by, et lille detaljerigt oliemaleri på 32,5 x 40,5 cm, kommer 25. februar under hammeren hos auktionshuset Bruun Rasmussen, hvor det ventes at slå alle prisrekorder for den danske kunstner.

Den hidtidige rekord for C.W. Eckersberg blev sat i 2004, hvor et af hans marinemalerier blev solgt for 5,2 millioner kroner hos Bruun Rasmussen. Billedet, der nu kommer under hammeren, er vurderet til 6-8 millioner kroner. Den nuværende ejer, en udenlandsk kunstsamler, købte i 1998 billedet på Kunsthallen Kunstauktioner i København for 4.1 millioner kroner, hvilket dengang var prisrekord for kunstneren.

»Det er et sjældent maleri fra en betydningsfuld periode i Eckersbergs liv. Han malede det i Paris, hvor han begyndte at skabe sine byprospekter, som senere sammen med marinemalerierne og portrætterne var det, han blev allermest berømt for. Der findes kun fire af Eckersbergs prospekter fra Paris. To af dem hænger på Statens Museum for Kunst og ét på Davids Samling. Det her er det eneste, der er tilbage på markedet. Det et et sjældent og betydningsfuldt værk i hans oeuvre, og derfor er vurderingen så høj,« siger Julie Arendse Voss, kunsthistoriker og leder for auktionshusets afdeling for ældre kunst.

Hun står foran det lille billede, der ligger på et skridsikkert stykke stof på et bord i auktionshuset i Bredgade i København. Billeder står på gulvene, lænet op ad væggene, eller ligger på borde, mens auktionshusets medarbejdere er ved at hænge værkerne op til auktionseftersynet, der åbner på torsdag.

Eckersbergs billede er auktionens hovednummer. Det hedder »Akvædukten i Arcueil«, er malet i 1812 og er et frisk og livligt billede hvad angår perspektiv, lys og farver. Akvadukten i Arcueil, som stadig ligger tre km fra Paris' centrum, skærer sig diagonalt gennem kompositionen, der viser gadeliv med vaskekoner, handlende, en løbende knægt og et borgerpar arm i arm – det sidste er et signatur-motiv for Eckersbergs prospekter fra Paris. Stærke farver i figurernes tøj bryder billedets flader i overvejende grønt og terrakotta.

I lære hos fransk mester

Mens Eckersberg opholdt sig i Paris fik han undervisning af kunstneren Jacques-Louis David, der er et af fransk kunsthistories store navne og berømt for sit billede af Napoleon på en stejlende hest. Efter tre år i Paris rejste Eckersberg til Rom, hvor han opholdt sig de næste tre år, inden han vendte hjem til København og i 1818 blev professor ved Kunstakademiet og en af guldalderens ledende skikkelser.

»Hos David lærte Eckersberg at tegne efter levende model, og det ses tydeligt i billedet. Figurerne er stærkt inspirerede af David. Perspektivet med den vilde diagonale linje dannet af akvædukten er et forvarsel om, hvor stor betydning det lineære perspektiv skulle få for Eckersbergs lidt senere prospekter fra Rom, bl.a. det berømte vue gennem tre af Colosseums buer,« siger Julie Arendse Voss.

Arcueil, der i dag er en forstad til Paris, lå dengang i landlige omgivelser, hvor Eckersberg ofte tog ud for at finde pittoreske motiver. Akvædukten, der blev opført i 1600-tallet, skulle bringe vand til Luxembourghaven midt i Paris.

Julie Arendse Voss har store forventninger til salget og vil selv være til stede under auktionen.

»Det ser jeg meget frem til. Det er sjovt og nervepirrende,« siger hun.

Udstillinger i Hamborg, Paris og Washington D.C. har været med til at skabe international interesse for Eckersberg. Billedet er fra 2016, hvor Hamburger Kunsthalle havde en udstilling med den danske guldaldermaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUKAS SCHULZE.

Hjem fra ambassaden i Paris

Billedet har netop været udstillet på den danske ambassade i Paris, og auktionshusets vurdering er, at både museer, private samlere og kunsthandlere herhjemme og i udlandet kunne være interesserede i at købe.

»Jeg har været hos Bruun Rasmussen i seks år, og det er første gang, jeg ser et maleri af Eckersberg af den her kaliber. Det er et meget vigtigt billede i hans oeuvre, og mange forskellige slags købere kan være i spil,« siger Julie Arendse Voss.

Hun siger, også, at Eckersberg prismæssigt ligger i toppen af dansk kunst sammen med navne som P.S. Krøyer, Asger Jorn og Vilhelm Hammershøi.

»Der er en stigende interesse for Eckersberg, og det afspejler vurderingsprisen også. De bedste ting af ham har stor både national og international efterspørgsel. I 2016 var der en stor udstilling med Eckersberg i Hamborg, som derefter blev vist i Paris, og i 2003-2004 var der en udstilling med hans værker i Washington D.C. Det har været med til at skabe international interesse for hans kunst,« siger Julie Arendse Voss.