Om en uge kan dansk film vinde stor filmpris – men nu anklages juryen for magtmisbrug og korruption

Blot en uge før den årlige Golden Globe-uddeling, bliver juryen blevet genstand for massiv kritik. Anklagerne lyder på magtmisbrug, mafiametoder og karteldannelse. »Mange arbejder for medier, jeg aldrig har hørt om. Vi er tvunget til at give dem adgang til det hele,« siger anonym kilde.

 

De færreste husker nok Pia Zadora for hendes filmroller.

Alligevel er den amerikanske skuespillerinde et godt symbol på den kamp, der netop nu foregår mellem den amerikanske filmindustri og den lille gruppe udenlandske journalister, der senere denne uge uddeler de amerikanske filmpriser »Golden Globe«.

Pia Zadora var barnestjerne på Broadway, dengang det var en respektabel levevej, men det var først i 1981, at hun for alvor fik kritikernes opmærksomhed. Det år havde Pia Zadora hovedrollen i den melodramatiske »Butterfly«, der fik halvlunkne anmeldelser. Alligevel fik Zadora en »Golden Globe« som årets nye stjerne.

Senere kom det frem, at flere af dem, der havde været med til at tildele hende prisen, havde deltaget på en betalt ferie. Deltagerne fløj i privatfly og havde frit lejde på et kasino. Alt blev betalt af Zadoras mand.

Filmpriser er big business. De sikrer film omtale og dermed billetsalg. I 1999 ville USA Films gerne sikre en Golden Globe til Sharon Stone, der var aktuel med »The Muse«. I den forbindelse blev der sendt 82 armbåndsure til en samlet værdi på over 30.000 dollar, til den jury, der stod bag priserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN/Ritzau Scanpix.

Selvom historien  ligger mange år tilbage i tiden, er den atter aktuel i Hollywood. Kun en uge før uddelingen af årets priser, der blandt andet kan havne hos danske »Druk«, vælter en tsunami af kritik nemlig ind over HFPA, Hollywood Foreign Press Association, der uddeler priserne.

Grundige artikler i Hollywood Reporter og Los Angeles Times beskriver en organisation af griske journalister, der er åbne for bestikkelse fra filmselskaber, der gerne vil nomineres. Flere personer i organisationen får udbetalt store, skattefri beløb, trukket fra den sum, HFPA får igennem sin aftale med tv-stationen NBC. Organisationen holder mest af alt prisfest for blive fotograferet sammen med nogle af filmbyens største stjerner, lyder kritikken. Samtidig forsøger de med mafialignede metoder at holde al konkurrence nede.

Det mener blandt andet Kjersti Flaa, der tidligere lagde sag an mod gruppen, da de nægtede hende medlemskab.

»Jeg søgte om optagelse to gange og fik afslag begge gange. Uden grund. Jeg har ellers vundet flere priser, men de eksisterende medlemmer så mig som konkurrent. Det gik så langt, at jeg modtog trusselsbreve,« siger Kjersti Flaa til Berlingske. Hun understreger, at hun selv er blevet kontaktet af flere journalister, der har oplevet tilsvarende historier.

»Fordi HFPA arrangerer Golden Globes, er det lykkedes dem at blive prioriteret, når der skal udvælges, hvem der får lov til at lave interview.  Det betyder, at de har monopoliseret underholdnings-journalistikken. Mange af mine kollegaer er blevet tvunget til at flytte hjem til Europa eller finde sig en ny karriere,« mener Kjersti Flaa..

Armbåndsure og flyrejser

Amerikanske filmpriser er big business. De giver opmærksomhed og opmærksomhed er lig penge. Af samme grund holder pressen som regel godt øje med, hvad der foregår – og få steder foregår der så mange mærkelige ting som hos HFPA.

Organisationen blev dannet i 1943 af 23 udenlandske kultur- og underholdningsjournalister, der ønskede at knytte tættere bånd til de store filmstudier. Året efter indstiftede man prisen, der skulle hædre det bedste inden for skuespil og filmkunst.

Organisationen bag de amerikanske Golden Globe-priser kritiseres for at sætte sig på de store navne i Hollywood – og for at tildele priser på basis af smiger og smørelse. Rygterne vil vide, at det også lå bag den pris, som Pia Zadora modtog i 1981. Her er skuespilleren og sangeren ved en fest i Beverly Hills i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON/Ritzau Scanpix.

Flere gange siden har der været  ballade om uddelingen af priserne, der tilsyneladende handlede mere om netværk end om meritter.

I 1999 blev jurymedlemmer tvunget til at returnere 82 armbåndsure til en samlet værdi på over 30.000 dollar. Urene var en gave fra USA Films, der havde interesse i at skaffe en Globe til Sharon Stone, der var aktuel i filmen »The Muse«. Ifølge Los Angeles Times forsvarede USA Films sig med, at de selv havde fået urene gratis og ikke kendte deres eksakte værdi.

I 2011 lagde PR-agenten Michael Russell sag an mod HFPA, fordi han mente, at medlemmerne krævede penge, ferier og gaver til gengæld for at nominere bestemte skuespillere. Der blev indgået forlig i 2013.

Da komikeren Ricky Gervais var vært for Golden Globe i 2016, kaldte han prisen »værdiløs« og et stykke »metal, der uddeles af gamle forvirrende journalister, der bare gerne vil tage et selfie med dig«. To år tidligere havde skuespilleren Gary Oldman opfordret til en generel boykot af prisen og de 90 »nobodies«, der uddelte den.

Tidligere i år var der ballade omkring den kritiserede serie »Emily in Paris«, der er nomineret til flere Golden Globes. Det kom bag på en af seriens medforfattere, men måske var det ikke så underligt. Produktionsselskabet Paramount Television har tidligere fløjet mere end 30 HFPA-medlemmer til Paris for at besøge optagelserne og bo på et af byens bedre hoteller.

Trusselbreve til nye ansøgere

I denne uge er der så ballade igen. Flere kilder, også medlemmer af HFPA, fortæller, at de er trætte af de monopollignede tilstande.

»Vi er en forældet organisation. Jeg mener, at HFPA har brug for pres udefra til at ændre sig,« siger et medlem til Los Angeles Times.

Fra den anden side af bordet er der også kritik. En filmmedarbejder, der også er anonym, mener, at medlemmerne langt fra er de mest kvalificerede. Alligevel har de sikret sig adgang til alt.

»Mange arbejder for medier, jeg aldrig har hørt om. Vi giver dem adgang til det hele. Det er vi tvunget til,« siger talsmanden til Los Angeles Times.

De store kjoler og de største stjerner er altid på plads under uddelingen af Golden Globe. Her er det Lady Gaga, der indfinder sig på the Beverly Hilton hotel in Beverly Hills Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON.

Det glæder selvfølgelig Kjersti Flaa, der anlagde sag mod organisationen sidste år, da de nægtede hende medlemskab. Sagen blev tabt, da Kjersti Flaa ikke kunne dokumentere, at hun havde mistet arbejdsindtægt, da hun blev nægtet adgang.

»Jeg håber, at Golden Globes vil fortsætte. Ideen bag prisfesten og selve organisationen er unik. I mine øjne har enkelte individer misbrugt deres magt. Første skridt mod en ændring må være, at ledelsen indrømmer, at de har et problem og at der skal ryddes op«.

Spørgsmålet er, om det kommer til at ske. Organisationen gavner stadig mange. Seertallet er stabilt til den årlige prisfest. Filmselskaberne får omtale, medlemmerne får penge. Og stjerner som Pia Zadora får priser.

Pia Zadora har i øvrigt siden fået en karriere som sangerinde. Hun har tilmed fået en grammy – vist nok på helt hæderlig vis.

HFPA har taget afstand fra Los Angeles Times’ artikel.

Årets Golden Globe-uddeling finder sted søndag den 28. februar, hvor »Druk« er nomineret i kategorien »Bedste ikkeamerikanske film«. Berlingske arbejder på at få en kommentar til kritikken fra HFPA. Artiklen er opdateret med kommentarer fra Kjersti Flaa.