Oh Land: En poppet ballerina med kongeligt stempel

Oh Lands hår skifter farve, som vinden blæser. Hun er tidligere ballerina og nuværende international popstjerne. Hun arbejder med Dronningen og kaster dom over håbefulde – større eller mindre – sangtalenter, når TV 2 sender X Factor fredag aften.

Nanna Øland Fabricius er noget af det tætteste, Danmark kommer på en stor international popstjerne. Efter at have danset sig til en rygskade måtte hun droppe drømmen om at fortsætte som ballerina, og i stedet kastede hun sig over musikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Uanset om den danske sang er en ung, blond pige – eller ej – så er hårfarven på dansk electropops darling straks sværere at anslå. Den er farverig og omskiftelig og tæller flere nuancer af pink, både de mere falmede og de mere kraftfulde, til sort, brunt, gråt og blåt hår.

Hun hedder Nanna Øland Fabricius, men når man rejser verden rundt og optræder for tusinder og atter tusinder af fans, er det lettere at kalde sig »Oh Land« end »Øland«. Og til trods for at den 33-årige musiker har forladt New York, er flyttet til Nørrebro og endda pryder danskernes TV-skærme fra tid til anden, er det også under det navn, vi kender hende herhjemme.

Oh Land er et af Danmarks stærkeste bud på en international popstjerne. En af de ganske få, der har formået at slå igennem i USA.

Hun har udgivet fire album. Det første, »Fauna«, på Fake Diamond Records i 2008. Pladen, der er opkaldt efter tipoldefaderen Otto Fabricius' faglitterære værk »Fauna Groenlandica«, sikrede hende sidenhen en pladekontrakt med det amerikanske Epic Records, hvor hun i 2011 udgav EPen »Oh Land«.

Pladeselskabet er kendt for at udgive musikalske sværvægtere som rockens Pearl Jam, Ozzy Osbourne og Judas Priest; hiphoppens Outkast, Travis Scott og Future; og poppens Michael Jackson, Mariah Carey, Jennifer Lopez og Zara Larsson.

Til Berlingske har Oh Land tidligere fortalt, at »mit job giver mig lov til at stå på scenen i stribede strømpebukser og med et hatte-hus på hovedet. At være popstjerne legitimerer legen. Samtidig bruger jeg det som dække over, at jeg i virkeligheden aldrig er blevet voksen«. Billedet er taget i forbindelse med et værk, hun og eksmanden Eske Kath lavede sammen om deres flytning til New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Optræden hos David Letterman

Efter udgivelsen af »Oh Land« optrådte hun i det velansete »Late Show With David Letterman« og var efterfølgende på turné med en af Guds eget lands amerikanske superstjerner, Katy Perry. Oh Land var ikke fan af Katy Perry og ville først ikke associeres med hende, men det var en måde at udbrede sin egen musik på. Det ville være for arrogant at takke nej til sådan et tilbud.

»Men jeg har faktisk aldrig rigtig haft en drøm om at blive kendt,« har hun tidligere forklaret til Berlingske. »Det har aldrig været et mål. Men alle de ting, der har tiltrukket mig, har handlet om at stå på en scene. Det er ikke kendtheden, jeg går efter, men at blive set og hørt. Det er ikke det samme. Men jeg blev både set og hørt og kendt, da jeg optrådte hos Letterman.«

Hendes musik er anmelderrost, flere af hendes sange – heriblandt de to kæmpehit »Son of a Gun« og »Renaissance Girl« – har været P3s uundgåelige, og på YouTube bliver hendes videoer set af millioner og atter millioner af mennesker, når hun bevæger sig med en balletdansers præcision, ynde og akrobatiske holdning. Hendes videoer synes at være kunstværker i sig selv og ikke bare forlængelser af sangene.

Prima ballerina

I øjeblikket kan vi fredag efter fredag se Nanna Øland Fabricius placeret mellem jazzmusikeren Thomas Blachmann og popmusikeren Ankerstjerne, når TV 2 – for første gang – sender X Factor. Der er i år ti års jubilæum for det folkelige musikprogram på dansk TV, men det er Nanna Øland Fabricius’ første år som dommer.

Den elektroniske popmusiker har dog hentet en vis erfaring fra sine tre sæsoner som medlem af dommerpanelet i TV 2s »Voice Junior« sendt i 2014 og 2015, hvor hun coachede de unge, talentfulde deltagere i alderen 8-14 år.

Hverken talentet eller interessen har hun fra fremmede. Hendes mor er operasangeren Bodil Øland, der har tilbragt mange aftener på Det Kongelige Teater, og hendes far er organisten Bendt Fabricius. Hjemmet havde selvsagt klaver, og i familien er der i det hele taget tradition for at dyrke det musikalske, men egentlig var det ikke ad den sti, Nanna Øland Fabricius drømte om at gå de første mange år.

Hun ville være »prima ballerina«.

Oh Land formåede at blive optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole, første gang hun søgte – allerede som 10-årig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Allerede som tiårig mødte Nanna Øland Fabricius op til optagelsesprøven på Det Kongelige Teaters Balletskole, og i modsætning til hvad mange andre håbefulde ballerinaer aldrig opnår, blev hun optaget på balletskolen i første hug. Men hun ville mere end det.

Så da hendes jævnaldrende begyndte at tungekysse, ryge cigaretter, og hvad teenagere nu ellers finder på i gymnasiet, stod Nanna time efter time foran spejlet i en svensk dansesal.

Egentlig ville hun gerne have søgt ind på den verdensberømte danseskole Juilliard i New York, men hendes forældre forbød hende at rejse så langt væk, og i stedet søgte hun ind på den kongelige svenske balletskole i Stockholm. Her gik hun i tre år, indtil hun havde danset sin ryg i stykker. En fraktur på en af ryghvirvlerne og nedslidte diske i flere hvirvler.

»Det var som at få en kniv i hjertet. Jeg har altid tænkt, at hvor der er vilje, er der vej. Det var første gang, at jeg oplevede, at her var der ikke nogen vej, ligegyldigt hvor meget jeg ville det,« har hun tidligere fortalt til Politiken.

Men hun kom videre, interessen for musik tiltog, og efter familiær anerkendelse lagde hun et par sange ud på musikforummet MySpace. De blev hørt, og inden længe havde hun skrevet kontrakt med produceren Kasper Bjørke fra pladeselskabet Fake Diamond Records.

Folkelig

Til trods for stor international anerkendelse har Nanna Øland Fabricius stadig tid til at dyrke projekter herhjemme.

Selv om popsangeren ikke synger på dansk, var hun en af de danske musikere, som efter Kim Larsens død i efteråret hyldede ham ved mindekoncerten på Rådhuspladsen, der blev vist på storskærm i både Odense, Aarhus og Aalborg, hvor hun fornøjede publikum med en fortolkning af Larsens »Papirsklip«.

Men interessen for Oh Land er ikke kun international. Herhjemme har hun ligeledes udmærket sig og høstet høj anerkendelse. 2015-2016 arbejdede hun sammen med dronning Margrethe om Tivolis opsætning af eventyrballetten »Askepot«. Oh Land stod selvsagt for musikken og Dronningen for kostumer og scenografi. Ballettens koreografi blev udarbejdet af den internationale, russiske balletkoregraf, Yuri Possokhov.

Ifølge både Dronningen og Oh Land havde de et fremragende samarbejde. Også selv om en del af koordineringen mellem de to foregik over Skype, noget ganske nyt for Dronningen, da Oh Land under forløbets start var bosat i New York med sin daværende mand, billedkunstneren Eske Kath, som hun har sønnen Svend på tre år med.

Samarbejdet mellem Oh Land og dronning Margrethe om »Snedronningen« får premiere den 1. december 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

I år gentager dronning Margrethe og Oh Land, hvad der må have været et tilfredsstillende samarbejde, når de sammen fortolker H.C. Andersens eventyr »Snedronningen«, igen i Tivoli i København. Og Dronningen glæder sig til en genforening.

»De kan tro, jeg glæder mig. Det er fantastisk at få lov til at være med igen. Jeg har arbejdet sammen med både Nanna Øland Fabricius og Yuri Possokhov tidligere, og det var meget givende,« sagde Dronningen blandt andet til DR.

»Snedronningen« får premiere 1. december 2019. Ligeledes i 2019 forventes det, at Oh land udgiver et nyt – og ifølge magasinet Rolling Stone – meget personligt album om sine private op- og nedture siden sidste udgivelse i 2014.