Nyt fund i Pompeji: En svane har sex med en kvinde

En velbevaret fresko med Leda og svanen er blevet afsløret for offentligheden.

Leda hygger sig med svanen i Pompeji. Fold sammen
Læs mere
Foto: CESARE ABBATE

For første gang kan man nu komme helt tæt på en nyopdaget, yderst velbevaret fresko i Pompeji.

Freskoen viser en erotisk scene fra den græske myte om Leda og svanen, hvor Zeus forelsker sig i kvinden Leda, og hvor Zeus i skikkelse af en svane efterfølgende gør Leda gravid. Resultatet af samlejet bliver et æg, hvoraf Helena bliver udruget.

Freskoen blev fundet sidste år under arkæologiske udgravninger i Regio V, der er en del af Pompeji. Maleriet er dog først blevet tilgængeligt for offentligheden nu. Det skriver The Guardian.

En fresko er skabt efter en helt særlig metode, hvor man blander vand og pigment og efterfølgende maler direkte på vådt og frisk kalkpuds. Freskoen er blevet fundet i et byhus, der menes at have tilhørt dele af overklassen. Arkæologerne mener, at huset kan have tilhørt en rig købmand, der ønskede at udstille, hvor højkulturel han var, ved at udsmykke sine vægge med masser af forskellige billeder.

Maleriet blev opdaget i november 2018, men er først nu blevet afsløret for offentligheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIPPO MONTEFORTE.

Billeder af samme type var ifølge arkæologerne almindelige i hjem i Pompeji, der blev ødelagt, da vulkanen Vesuv i år 79 eksploderede og dækkede byerne Pompeji, Herculaneum og Stabiae med lava og aske.

Ifølge græsk mytologi er Leda en yderst væsentlig skikkelse. Leda var ifølge myten gift med kong Tyndareos, og hun fik ud over Helena tvillingerne Castor og Pollux. Den pikante sexscene fra fortællingen har op gennem historien været et populært kunstnerisk motiv.

Det store område Regio V i Pompeji spreder sig over 21,8 hektarer, og det vides endnu ikke, hvornår området vil blive åbnet helt for fentligheden, men flere dele er nu tilgængelige, blandt andet de centrale bade. Udgravningen, der begyndte sidste år, er ifølge The Guardian den mest intensive siden 1960erne.

Noget af det seneste, der er blevet fundet under udgravningerne, er en anden fresko, der viser gladiatorer i kamp. Freskoen blev fundet i, hvad man mener var en gammel taverna kombineret med bordel, hvor gladiatorerne kom og mødte de prostituerede. Man har også fundet rester af mennesker, heriblandt skeletterne af to kvinder og tre børn, og en hest med saddel.

Freskoen med to kæmpende gladiatorer blev udgravet sidste år i Pompeji. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARCHAEOLOGICAL PARK OF POMPEII.