Ny kulturminister opgiver hurtigt opgør med techgiganter

Regeringen har adskillige gange understreget, at det er på høje tid at tage et opgør med internationale techgiganter. Den tidligere kulturminister kaldte det sin »generations frihedskamp«. Men nu lyder det fra den nye kulturminister, at hun ikke tror, at arbejdet bliver færdigt inden næste folketingsvalg.

Regeringen ønsker at regulere de internationale techgiganter, men regeringen når ikke at blive færdig med arbejdet i denne valgperiode, lyder det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke i denne valgperiode, at regeringen og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) færdiggør arbejdet med at regulere de techgiganter, som ifølge regeringen kan udgøre en trussel mod den demokratiske samtale i Danmark.

Det løfter Ane Halsboe-Jørgensen sløret for i et længere interview, som Berlingske bringer tirsdag aften.

I interviewet understreger hun, at der er tre politiske kampe, som ligger længst fremme på hendes bord – og en af dem er altså opgøret med de internationale techgiganter.

»Jeg tror simpelthen ikke, det er et arbejde, vi bliver færdige med. Jeg forestiller mig ikke, at vi kan sige: 'Tjek, Ane har styr på techgiganterne', når vi når til et folketingsvalg. Det er kommet for at blive som en politisk udfordring, som vi hele tiden skal navigere efter og prøve at regulere og prøve at skabe en retfærdighed indenfor. Den teknologiske udvikling og den måde, vi bruger medier og sociale medier på, er i en så rivende udvikling, at det bliver vi ikke færdige med,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun understreger, at politikerne har været »for langsomme«.

»Jeg vil være så hård ved min egen slags og sige, at vi halter bagefter politisk. Vi har ikke formået at få dem til at bidrage til vores fælles samfundsmodel til trods for, at de skovler penge ind. Vi har ikke formået, at de er underlagt de samme demokratiske spilleregler, som for eksempel en avis som Berlingske er. Vi har ikke formået at få gennemsigtighed omkring de algoritmer, der spiller så stor en rolle for vores alle sammens hverdag,« siger Ane Halsboe-Jørgensen i interviewet med Berlingske.

De skal tøjles

Gang på gang har regeringen understreget, at de internationale techgiganter skal have en tur med grovfilen.

I juni bekendtgjorde statsminister Mette Frederiksen (S) under Folkemødet på Bornholm, at hun og regeringen ønsker, at techgiganterne skal tage ansvar – blandt andet ved at få dem til at betale mere i skat og regulere dem på andre punkter. Techgiganternes »betydning for vores hverdag (kan, red.) næppe undervurderes,« har statsministeren understreget.

I samme forbindelse udgav regeringen en såkaldt »hvidbog« med ni principper, der skal danne rammen for regeringens opgør mod techgiganterne og samtalen om techgiganternes rolle. For eksempel:

»Tech-giganterne understøtter den demokratiske samtale – frem for at undergrave den gennem digitale ekkokamre og polarisering«

Eller:

»Demokratiet sætter rammerne for techgiganterne – ikke omvendt.«

I den forbindelse udtalte den nu tidligere kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse, at »den demokratiske samtale er presset«.

»Den er presset af polarisering, ekkokamre, fake news og hadtale på sociale medier. Medierne er blevet mere afhængige af tech-giganternes platforme, hvor et stigende antal danskere finder deres nyheder. Derfor er det nødvendigt, at vi diskuterer, hvordan vi sætter rammerne for techgiganterne.«

I august fulgte erhvervsminister Simon Kollerup (S) trop og indkaldte en ekspertgruppe til at tage et opgør med internationale spillere som Amazon, Facebook og Google. Det skal ikke være »techgiganterne og deres platforme, der sætter rammerne for vores liv,« understregede Simon Kollerup.

»I dag har techgiganterne så stor magt over mennesker, økonomi og virksomheder, så hvis det utøjlet udvikler sig videre, får vi et problem,« sagde erhvervsministeren i august og gjorde det klart, det ikke er et fænomen, der findes en »august 2021-løsning« på.

En frihedskamp – og et »uløst problem«

Tidligere kulturminister Joy Mogensen brugte de store ord, da hun satte ord på spørgsmålet om techgiganter.

»Dette er min generations frihedskamp,« lød det fra den tidligere minister, som også slog fast:

»Disse problemer skal løses – og jeg fornemmer et rigtigt godt samspil på tværs af det politiske spektrum for, at det sker.«

Ane Halsboe-Jørgensen er enig med sin forgænger i kulturministerstolen om, at der er »en uløst opgave«.

»Vi har været for langsomme til at opdage, hvor vigtig opgaven var, men også fordi den er voldsomt svær og grænseoverskridende. Vi sidder også på internationalt og prøver at gå til skattespørgsmålet og ser på, hvordan vi får de globale spillere til at bidrage på lige fod med alle os andre,« siger Ane Halsboe-Jørgensen til Berlingske.

»Noget af det spiller ind i medieforhandlingerne, men meget af det ligger også ved andre borde – og også internationalt. Det er ikke noget, vi bliver færdige med, men det er ikke en undskyldning for ikke at komme i gang.«

Kulturministeren oplyser i interviewet, at forhandlingerne om et nye medieforlig begynder »inden så længe«.