Nu bliver din bytur dyrere. Og det sker på et rigtig dårligt tidspunkt

Håbet var, at kulturlivet ville blomstre op, når coronanedlukningen var slut, men nu rammes spillesteder og teatre af nye udfordringer. Og det kan ende med at koste.

Tidens stigende priser kan mærkes på danske spillesteder, der kan blive nødt til at hæve priserne på de fadøl, der drikkes under koncerter – som her med det amerikanske band Toto, der gav koncert i Royal Arena 13. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stigende priser på el og brændstof rammer dansk kulturliv midt i en presset tid.

Og det kan meget vel ende med at koste forbrugerne, oplyser flere aktører fra kulturlivet, som Berlingske har talt med.

»Jeg forudser, at priser på især barsalg og på koncertbilletter vil stige,« forklarer Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live, som repræsenterer spillesteder.

Samme melding kommer fra Dansk Teaters direktør, Peter Mark Lundberg:

»Der er ingen tvivl om, at det påvirker billetsalget, at købekraften udhules hos publikum. Vi har i forvejen tabt en tredjedel af publikum under coronakrisen. Der er ingen tvivl om, at billetpriserne vil stige, og vi har en kæmpe frygt for, at der vil være folk, der føler, at de ikke har råd til at gå ind og se teater«.

Stor forventning i provinsen

Prisstigninger på produktionsomkostninger kommer på et dårligt tidspunkt for dansk kulturliv.

En ny rapport, som analysefirmaet Rambøll og publikumsorganisationen APPLAUS sendte på gaden torsdag, viser, at 27 procent hverken har været koncert eller i teatret de seneste seks måneder.

De fleste svarer, at det er manglen på både tid og penge, der afholder dem fra at tage af sted. Det presser både festivaler og teatre, der nu rammes endnu hårdere af de stigende priser.

Nuværende billetter er nemlig prissat efter 2019s prisniveau. Til gengæld er produktionsomkostningerne øget.

»En dansk artist, der skal transportere udstyr, må bruge flere penge på brændstof, leje af lastbiler og gear. Til gengæld har vi ikke de store udgifter til kulisser, så jeg håber da, at man kan holde stigningerne på et minimum. Men det er klart, at hvis alt stiger, så har man ikke andre muligheder end at lade prisen på billetter og barsalg følger trop,« siger Esben Marcher.

Samme situation præger teatrene.

»Jeg hørte om et teater, der skulle købe materialer til kulisser, og de var steget med 30 procent på en uge. Det kan man jo ikke nå at tage højde for, når forestillingen er sat i salg.«

Ifølge Peter Mark Lundberg har Dansk Teater flere gange opfordret til politisk handling. Allerede i krisens begyndelse kunne man se, at billetsalget aftog.

»Vi drømmer om en dialog på tværs af kulturlivet og med politikerne. Skal vi bare acceptere, at det bliver dyrere at opleve teater, eller kan vi indføre nogle tiltag, der kan nedbringe prisen for danskerne? Hvis ikke, kan konsekvensen være, at priserne stiger, og udbuddet falder,« vurderer Peter Mark Lundberg.

Også biograferne har haft et sløjt år. Ifølge direktør i Danske Biografer Michael Valentin er der dog ikke udsigt til dyrere biografbilletter.

»Vi har ikke registreret nogen prisstigninger på markedet. Vi har en forventning om, at folk for alvor skal i biografen igen efter sommerferien. Vi er tilbage på indeks 82 i forhold til niveauet inden coronanedlukningen, og lige om lidt kommer den store danske film om »Bamse«. Jeg ved, at provinsens biografer i den forbindelse står klar med lange borde, tarteletter og brun sovs. Derfor er der ingen planer om at rykke ved priserne,« siger Michael Valentin.