Tiden, hvor smørrebrød var noget, som blev lavet af »kolde jomfruer« med det sorte bælte i at åbne plastikspande med præfabrikata, er uigenkaldeligt forbi.

En ny generation af kokke, som er udlært i at lave tingene fra grunden, har overtaget smørrebrødsscenen og er i fuld gang med at genskrive rugbrødsmadens kulturhistorie.

Afstemningen er slut. Tak for din stemme. Vinderne i Byens Bedste afsløres på Berlingske.dk 8. september.

Læs om alle de nominerede herunder.

Lola

Rune Øe

Restaurant Lola på Christianshavns Vold meldte sig i det forgangne år under fanerne i den store københavnske frokostkrig. Til posten som smørrebrødsgeneral headhuntede man Lisa Ballisager fra Lumskebugten, og så kan det ellers nok være, at der kom fut i fejemøget.

På Lola serverer man således silden »Goa style« i form af en fersk, rå sild marineret i en karryagtig lage med masser af løg og chili. Rødspættefileten sekunderes af den mexicanske »pico de gallo«-salsa, mens den røgede ål får en tur med den søde japanske unagisauce.

Lola

Christianshavns Voldgade 54, 1424 København K

Bjørnekælderen

Æg og rejer.
Æg og rejer. Thomas Lekfeldt

Hvor kokkebamsen Mads Dalborg om aftenen serverer fransk gourmetmad med hummer, trøfler, kaviar og foie gras på Dirch Passers gamle stamværtshus på Frederiksberg Allé, får smørrebrødet lov til at spille førsteviolin til frokost.

Den får ikke for lidt her på adressen: Silden marineres i wasabi eller rød thaikarry. Husets fiskefilet er en flere tommer tyk skive hellefisk paneret i grov pankorasp, toppet med kimchi-remoulade. Den røgede ål serveres på smørstegt rugbrød med smørmættet fransk røræg pimpet op med trøfler.

Bjørnekælderen

Frederiksberg Allé 55, 1820 Frederiksberg

Selma

Tre slags sild på Selma.
Tre slags sild på Selma. Thomas Lekfeldt

Med det lyse lokale med blomstrede tapeter og stole i forskellige farver ligner Selma mere en hipsterølbar på Vesterbro end en klassisk frokosthule. Der findes såmænd også dem, som mener, at der kan rejses tvivl om, hvorvidt maden her på stedet overhovedet kan kaldes smørrebrød.

Der er da heller ikke nogen tvivl om, at Selma er byens mest avantgardistiske og mindst traditionelle smørrebrødsrestaurant. I sensommeren serveres rødspættefileten således med majs og kantareller, mens de glaserede svinekæber rulles i kåldolmere og serveres på rugbrød med varm sauce lavet på kyllingefond og blommer med masser af revne trøfler på toppen.

Selma

Rømersgade 20, 1362 København K

Aamanns i Carlsberg Byen

Karrysilden på Aamanns Genbo var i topklasse og måske den bedste af sin slags på smørrebrødscenen lige nu, funderer Berlingskes anmelder.
Karrysilden på Aamanns Genbo var i topklasse og måske den bedste af sin slags på smørrebrødscenen lige nu, funderer Berlingskes anmelder. Thomas Lekfeldt

Adam Aamann var som bekendt manden, der satte gang i den københavnske smørrebrødsrenæssance for snart et par årtier siden. Kokken genindførte rugbrød med smag og tykkelse og hjemmelavede toppings med et grønt touch.

Nu har Aamanns imperium også fået en filial i Carlsberg Byen, hvor nye restauranter, barer og bagerier som bekendt skyder op ugentligt. Her finder man en stribe af smørrebrødsbaronens klassikere som for eksempel den velafstemte karrysild baseret på perfekt tøndemodnede sild og en karrycreme med forårsløg, cornichoner og karse toppet med sprøde boghvedekerner.

Aamanns i Carlsberg Byen

Kildepladsen 8, 1799 København V

Ambassaden & Konsulatet

Hjemmelavet, lun stegt sild.
Hjemmelavet, lun stegt sild. Thomas Lekfeldt

På Dag Hammarskjölds Allé, skråt over for den amerikanske ambassade, finder man denne smørrebrødsrestaurant, som lever et relativt stille liv. Frokoststedets attraktion er gedigent udført, klassisk smørrebrød i rigelige portioner til fornuftige priser. Husets rødspætte kommer således i to smørstegte fileter, som er drivende saftige og serveres med en grov, hjemmelavet remoulade.

Man finder dog også mere uortodokse stykker som for eksempel »Brandmand«, som formentlig har fået sin titel, fordi der er røg inde i billedet to steder i form af dels røgede kartofler, dels stegt bacon, der serveres som garniture til en klassisk hønsesalat toppet med fuglens sprøde skind.

Ambassaden & Konsulatet

Dag Hammarskjölds Allé 7, 2100 København Ø