Nørrebro får nyt tonstungt kæmpe-kunstværk

Hvis man undrer sig over de gigantiske stenkugler, der er dukket op på pladsen foran Mærsk Tårnet på Nørrebro, så er det ikke camoufleret terrorsikring men et nyt kunstværk, der skal forene kunsten og forskningen med borgerne.

Et kæmpe kunstværk bestående af 13 stenkugler udgør værket Pars Pro Toto. Hver vejer de et sted mellem 92 kg og 23 tons og er skabt af materialer fra 10 lande, fordelt på tre kontinenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag eftermiddag blev København et stort kunstværk rigere, da værket »Pars Pro Toto« blev indviet på uden- og indendørsarealerne ved Mærsk Tårnet ved Panum på Blegdamsvej på Nørrebro.

Kunstværket består af 13 stenglober, der med kunstnerens ord er strøet ud over pladsen, som hvis »Gud spillede med mamorkugler«.

Ulla Wewer, dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

»Mærsk Tårnet er et vartegn for forskning, uddannelse og byen generelt. Vi ønsker at invitere befolkningen ind, så de kan relatere sig via kunsten og via kulturen til, hvad det er, vi laver med forskning og uddannelse på Københavns Universitet.«


De store glober spænder fra 40 centimeter til 2,5 meter i diameter og vejer et sted mellem 92 kg og 23 tons. Farverne varierer over blå, hvid, grøn, grå, orange og rød. Materialerne er indhentet fra ti lande på tre forskellige kontinenter. En af globerne har dansk islæt og er skabt af paradisgranit fra Bornholm.

Det nye værk er tænkt dels som udsmykning af pladsen foran tårnet, men er også skabt for at invitere byens borgere ind i bygningerne og for at forene kunst, byliv og forskning.

»Mærsk Tårnet er et vartegn for forskning, uddannelse og byen generelt. Vi ønsker med kunsten at invitere befolkningen indenfor og vise, hvad vi laver med forskning og uddannelse på Københavns Universitet. Vi ønsker også at være en medskaber af byens liv og at blive en del af byrummet, så borgerne kan færdes på både pladsen og inde i tårnet,« siger dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Ulla Wewer.

Værkets kugler strækker sig i en passage fra Blegdamsvej gennem foyeren i Mærsk Tårnet til Nørre Allé.

International kunstner

Værket er skabt af den internationalt anerkendte kunstner Alicja Kwade. I Danmark har hun tidligere udstillet på Kunsthal Charlottenborg og Louisiana. Hun betegner ikke sit værk som en klassisk skulptur, men kalder det inkluderende og legende.

»Vi lever på en globe, på en stor klippe, der drejer rundt. Hver dag tænker vi, at vores egne problemer er de største i verden. Men når vi træder et skridt tilbage, går det op for os, at vores problemer er små og abstrakte i det store billeder,« har den polsk-fødte Alicja Kwade tidligere sagt om ideen til værket.

Milliondyre værker

Værket er sidste punktum i byggeriet af Mærsk Tårnet, der er en del af Københavns Universitet. I forbindelse med finansieringen af byggeriet er der afsat en sum til indkøb af kunst.

»Når Staten bygger, er der en vis procent af prisen, der skal bruges på kunst. Vi har haft i omegnen af fem millioner at gøre godt med. For det beløb har vi valgt to kunstværker. Vi har valgt et videokunstværk af Ragnar Kjartansson samt globerne Pars Pro Toto af Alicja Kwade,« siger Ulla Wewer.