»Nej, jeg har aldrig været sammen med en kvinde«

Stjernerne i Todd Haynes' anmelderoste lesbiske drama "Carol" ser frem til en dag, hvor homoseksualitet ikke længere er noget, man taler om.

Australske Cate Blanchett spiller titelrollen i Todd Haynes' Cannes-aktuelle film »Carol«. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den del af Cannes, som allerede har set Todd Hayne's »Carol«, har kun roser, klapsalver og Oscar-spekulationer til overs for filmen og hele holdet bag. Filmens store stjerne Cate Blanchett, som spiller filmens sofistikerede Carol, svømmer bestemt også i positive anmeldelser i de internationale medier.

Den australske skuespiller, der er gift og mor til fire, kom dog allerede på alles læber i sidste uge, da hun i et interview med magasinet Variety stod åbent frem og fortalte, at hun havde haft forhold til "mange" kvinder.

På dagens pressemøde i forbindelse med premieren på filmen, blev Blanchett bedt om at uddybe sit statement, og virkeligheden viser sig dog at være en lidt anden.

»Som jeg husker det gik samtalen: »Har du haft forhold til kvinder?«. Og jeg sagde: »Ja, mange gange. Mener du, om jeg har haft seksuelle forhold til kvinder, så er svaret nej.« Men det sidste kom selvfølgelig ikke med,« forklarer Cate Blanchett med et sofistikeret smil, der fører til latter i salen af pressefolk.

»Men i 2015 burde pointen være: Hvem går op i det?,« siger skuespilleren.

Tvunget til at tale om homoseksualitet
»Carol« er en intens film om kærligheden mellem to kvinder i  1950ernes New York. Overklasse-kvinden Carol Aird, der er fanget i et ulykkeligt ægteskab og mor til en lille pige, møder den unge butiksassistent Therese (spillet af Rooney Mara). De to kvinder bliver dybt fascinerede af hinanden, hvilket bestemt ikke er uproblematisk.

Til trods for at tiden er en anden i dag, mener 46-årige Cate Blanchett dog stadig, der hører problemer med til det at være homoseksuel.

»Seksualitet er en privat affære, og det, der ofte sker i dag er, at hvis du er homoseksuel, så er du nødt til at tale om det konstant. Som den eneste ting, over dit arbejde, over din personlighed,« siger skuespillerinden.

»Der er mange lande rundt om i verden, hvor homoseksualitet er ulovligt. Vi lever i en dybt konservativ tid,« fortsætter hun og får opbakning fra filmens anden stjerne, Rooney Mara.

»Der er stadig en lang vej at gå, før vi ikke taler om det mere,« siger hun.

Forberedte sig med erotiske romaner
Filmen er baseret på Patricia Highsmiths roman "The Price of Salt", og Blanchett har både læst den og adskillige andre erotiske romaner for at forberede sig til rollen.

»En af glæderne ved at være skuespiller er researchen. Og det unikke ved den her meget personlige og intime roman, som Patricia Highsmith skrev under et dæknavn, er, at det er den første lesbiske historie, der har  en lykkelig slutning. Så jeg læste rigtig rigtig mange der ikke havde det. Det var »outsider-romaner«,« fortæller Blanchett.

»Carol var ikke aktiv i nogen forening. Det er også vigtigt at huske. De miljøer, grupper og støtten herfra eksisterede ikke for mange dengang, og det resulterede i en isolation, som var vigtig for mig at samle ind til filmen,« siger Blanchett.

Mara: "Jeg er nøgen ret tit"
De to skuespillerinder kommer helt tæt på hinanden i filmen, men oplevelsen var ikke mere grænseoverskridende end med en mand, understreger Blanchett.

»Jeg respekterer og beundrer Rooney, og det var faktisk ret sjovt på mange måder. Det er en virkelig vigtig scene i filmens struktur og historie, og Todd var fantastisk til at fortælle, hvordan den ville blive filmet,« siger Cate Blanchett.

»Der var da en vis ængstelighed til at begynde med, men ikke fordi det var mellem to kvinder,« uddyber Blanchett, mens Rooney Mara havde det mere afslappet med scenen.

»Jeg er nøgen ret tit, så det var ikke en stor ting for mig. Det var ganske rart,« sagde hun kækt og fremkaldte endnu mere latter i salen.

»Carol« er med i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Cannes. Guldpalmen og en række ændre priser uddeles 24. maj.