Michel Houellebecq provokerer igen - denne gang bliver en muslim præsident i Frankrig

Onsdag udkommer den franske forfatter Michel Houellebecqs nye roman, »Soumission«, hvor en muslim bliver fransk præsident. Det er ikke første gang, han sætter tingene på spidsen.

Michel Houellebecqs »Soumission« udkommer onsdag. Foto: Bertrand Guay/AFP Fold sammen
Læs mere

»Michel Houellebecqs nye roman, »Underkastelse«, er skrækkelig. Den tegner billedet af en islamisk gudsstat i Frankrig i nær fremtid. Ikke at romanen ikke er læseværdig. Tværtimod. Man kan slet ikke lægge den fra sig (...) det er en roman, som både frastøder og fascinerer.«

Sådan skriver Sandra Kegel i en anmeldelse i den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung, og at det ikke er en hvilken som helst bog og en hvilken som helst forfatter, hun skriver om, viser alene det faktum, at bogen, der først udkommer i Frankrig onsdag, allerede er blevet kommenteret vidt og bredt. Også uden for hjemlandet.

Men som det også er blevet bemærket: Når det nu skal være, så er det ikke så underligt, at det netop er ham, Michel Houellebecq, der er manden bag det skrevne.

Den 58-årige forfatter er nemlig en provokatør. Eller han opfattes i hvert fald af mange som en sådan.

Både i kraft af det han skriver, og i kraft af det han siger.

Han blev født på øen La Réunion, fjernt fra hovedlandet, han er en af de franske forfattere, der læses mest uden for Frankrig, og han er en forfatter, der med sine nu seks romaner har præsteret at skrive prosa, der vil kunne fornærme både afroamerikanere, muslimer og mennesker, der ikke mener, at sex er det eneste, der duer. Radikaliteten er ikke til at tage fejl af.

En typisk mandlig hovedperson

I »Underkastelse« – på fransk »Soumission« – vælges muslimen Mohammed Ben Abbes til fransk præsident. Året er 2022. Frankrigs siddende præsident, socialisten François Hollande, er blevet slået i første runde af præsidentvalget, og med hjælp fra forskellige politiske fløje, inklusive tidligere præsident Nicolas Sarkozy, lykkes det Abbes at komme til tops.

Det er dog ikke Abbes, der er hovedpersonen i romanen, det er jegfortælleren François, der underviser på Sorbonne, og som, typisk for Houllebecqs mandlige hovedpersoner, både er depressiv og en person, der ryger og drikker for meget. Han er vild med kvinder, der er meget yngre, end han selv er. Han forelsker sig i en jødisk studine, der emigrerer til Israel.

Så det er altså ud fra det perspektiv, Houellebecq i romanens form nu udfolder sine forestillinger om en fremtid, hvor Frankrigs muslimer har fået meget, meget mere magt, men hvad vil han egentlig med sin nye roman?

Han har i hvert fald ikke tænkt sig at provokere. Det sagde han selv forleden til magasinet Paris Review. Hvilket så kan ses i lyset af, at han i 2001 sagde i et interview, at islam er »den mest tåbelige af alle religioner,« og at Bibelen i det mindste er smuk, »fordi jøderne har et stort litterært talent.«

Bagefter anlagde fire muslimske organisationer sag an mod forfatteren, som de mente fornærmede en stor gruppe mennesker på grund af deres religiøse overbevisning og i øvrigt »fremmede racehad«.

Michel Houellebecq på sin side sagde i retten, at han ikke foragter muslimer, men at han foragter deres tro, der, ligesom kristendommen og jødedommen, efter hans mening er baseret på »hadefulde tekster«. Retten frifandt Houellebecq.

Drevet af de enorme forandringer i verden

Om »Soumission« sagde Michael Houellebecq i interviewet med Paris Review, at de enorme forandringer, der sker i verden, var noget af det, der drev ham til at skrive den.

Andre har, i anledning af udgivelsen af »Soumission« i dag, påpeget, at der da i hvert fald er en rød tråd i Houellebecqs omstridte forfatterskab: Ideen, nemlig, om »et vestligt samfund, hvis forfald han beskriver i roman efter roman,« som Lisbeth Koutchoumoff skriver i det franske magasin Le Temps.

Et andet sted, i det ansete dagblad Le Monde, kalder Philippe Lancont den nye roman for »sørgelig og provokerende«, mens Sandra Kegel i sin anmeldelse i Frankfurter Allgemeine Zeitung mener, at Michel Houellebecq er mindst lige så kompromisløs i sin kritik af sin egen kultur som i sin kritik af den muslimske. Bernard Pivot i Le Journal du Dimanche roser forfatteren for til stadighed at anfægte sine læsere.

»Soumission« er Michel Houellebecqs første roman siden »Kortet og landskabet«, der udkom i 2010. Et sted i dén bog bliver mordet på forfatteren Michel Houellebecq udført som et kunstværk i sig selv. Romanen modtog Frankrigs fornemste litterære pris, Prix Goncourt. Hædret er han også.

Houellebecqs nye roman er også på vej herhjemme, oplyser forfatterens danske forlag. Rosinante forventer at udgive »Underkas­telse« i slutningen af september.