Mediekommentar: Min kæreste har en nøjagtig plan for, hvad vi gør, når katastrofen rammer os

Dokumentarserien »Når katastrofen rammer Danmark« på DR2 får noget, vi før ville have betragte som paranoidt gakgak, til at fremstå som sund fornuft. Corona har forandret vores forhold til verden.

Være beredt: Smeden Rolf Jensen er en af de såkaldte »preppere«, der har forberedt sig på det værste. Andre må i øvrigt selv sørge for at bygge deres eget forråd op i tide. »Det er ikke en gavebod,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Majbritt Hein-Findinge

Jeg har en kæreste, der er en såkaldt »prepper.« Altså sådan en, som på eget initiativ forbereder sig på en eller anden udefrakommende katastrofe, der vil ændre livet, som vi kender det, på rekordtid.

Selv om han trods alt ikke bruger alle døgnets 24 timer på at tænke på dåsemad, jodtabletter og beskyttelsesrum, er også han hoppet med på vognen. Hans bedste julegave var helt klart en radio, der kan trækkes op: »Gå indenfor og lyt til Danmarks Radio«.

Han har også en plan om, at vi, hvis uheldet er ude, skal forlade storbyens rådnende kadavere og begive os til vores lille hus på Lars Tyndskids mark i Skåne, for der har vi egen brønd, kan sanke svampe og bær og vil ikke være afhængig af den kommunale vandforsyning, som er det første, der ryger, når elleverancen er ophørt.

»Her i landet er vi opdraget til, at velfærdsstaten tager sig af os. At der er rugbrød, toiletpapir og daglige brusebade til alle – undtagen, hvis man er på plejehjem. «


»Hvad vil du så gøre, hvis Øresundsbroen er okkuperet eller sprængt i luften?« spurgte jeg så her til morgen i den naive tro, at jeg kunne forpurre hans ikke helt skudsikre strategier.

»Så har jeg styr på, hvor jeg kan få fat i en båd. Jeg ved, hvor nøglerne hænger,« svarede han prompte.

Se, sådan tænker en ægte prepper. Og han er ikke alene. Bevægelsen af mennesker, der forbereder sig på solstorme, det store økonomiske kollaps, atomskyer, pandemier, klimakatastrofen, krig og ødelæggelse, vokser. På den baggrund har DR2 lavet en udmærket dokumentarserie, »Når katastrofen rammer Danmark« – ikke hvis – der tager os med ind i hovedet og forrådskammeret hos en række danskere, af en eller anden grund alle mænd, der har fyldt den toværelses med dåsetomater, pasta, gasmasker, forsvarsvåben og litervis af postevand.

Det er naturligvis coronaepidemeien, som de fleste af os var totalt uforberedte på, staten inklusive, der spøger, og som nu får dem, der før blev betragtet som paranoide sølvpapirshatte til at fremstå som sandhedsapostle, der har regnet den ud. Og skal man tro nogle af de eksperter, beredskabspsykologer, kriseteoretikere, militærfolk og sågar selveste forvarsminister Trine Bramsen, der alle medvirker som velkvalificeret og saglig baggrund under det hele, bør vi faktisk kalkulere med nedsmeltninger, der kan sende os i isolation i vores hjem uden vand, strøm og – værst af alt! – internet.

En flok får

Hånden på hjertet: Hvor mange af os ville tro på alt det, vi har været igennem de seneste snart mange måneder, hvis man havde fortalt os om det i december sidste år? Her i landet er vi opdraget til, at velfærdsstaten tager sig af os. At der er rugbrød, toiletpapir og daglige brusebade til alle – undtagen, hvis man er på plejehjem. Vi kender ikke til naturkatastrofer, der hvert år skyller alt, hvad vi ejer og har, i havet. Vi har ingen respekt for andet end os selv. Men nu viser det sig, at vi er som den lille, dumme gris, der byggede sig et hus af strå. Vi er, som en af prepperne i udsendelsen siger, »en flok får« – for nu at blive i dyreriget.

I første udsendelse kommer det frem, at myndighederne også herhjemme henstiller til os, at vi belaver os på at have forråd nok til 72 timer, hvorefter man håber på at kunne komme de fleste til undsætning. Uden garantier.

Hvem kan leve op til det? Det kan det unge par i seriens interessante eksperiment i hvert fald ikke. De er lukket inde med hinanden i 72 timer, sådan som mange af os, i parentes bemærket, blev det 11. marts i det vidunderlige år 2020: »Vi har ingen vand. Kun rødvin,« fniser kvinden.

Når katastrofen rammer, er rødvin måske ikke det værste at have på lager? Men både corona og DRs dokummentarserie er faktisk lidt af et wakeup call. Godt råd: Sæt feriepengene i batterier og forloren hare på dåse den næste tid. Salget vil eksplodere. Personligt håber jeg på, min kæreste vil have mig med i båden, når den tid kommer.