Massive #metoo-problemer i den danske TV-, film- og teaterbranche: »Jeg havde blå mærker på hele den ene side af kroppen«

Hver anden kvinde og næsten hver fjerde mand oplever overgreb, chikane, vold eller upassende adfærd i forbindelse med deres arbejde. Det viser ny rapport. Konklusionen kommer bag på flere organisationer.

Den danske film- og TV-branche er plaget af overgreb, chikane og vold. Det viser ny rapport fra Aarhus Universitet. Arkivfoto: Larry D. Horricks/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Uønskede berøringer, voldtægt og seksuel chikane.

Halvdelen af alle kvinder i den danske film-, TV- og teaterbranche har oplevet krænkelser eller overgreb i forbindelse med deres arbejde. Det samme gælder for næsten hver fjerde mand i branchen. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet.

En kilde fortæller, at vedkommende »sagde nej tak til sex, derefter fik en anden den rolle, der var blevet lovet«.

Jørgen Ramskov, direktør for Producentforeningen

»Det er lederens ansvar at ændre det, men det er fandeme en ændring, der skal ske på alle niveauer i den her branche.«


En anden beretter om et mislykket voldtægtsforsøg, der førte til, at overgrebspersonen »nedgjorde min faglighed gennem en lang periode«.

Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse, der omfattede 1.485 personer i branchen, og er suppleret af interview med 40 mennesker, der anonymt fortæller om deres oplevelser.

Blå mærker på kroppen

Rapporten indeholder også eksempler på vold. Fra fysisk vold beskrevet som, »da jeg blev voldtaget, blev jeg holdt nede med magt. Jeg blev ikke slået, men jeg følte jeg blev kvalt«, og overfald, der begrundes med interesse.

»En instruktør smed mig ind i en væg, og vi råbte højt ad hinanden. En kollega sagde, »det er irriterende, det er, bare fordi han er vild med dig, så skal vi bruge tid på jeres pjat«. Men jeg havde blå mærker på hele den ene side af kroppen.«

»Jeg er chokeret over, at der bliver talt om voldtægtsforsøg og kvælertag,« siger formand for Danske Filminstruktører Christina Rosendahl, efter at en ny rapport påviser store problemer i den danske film- og TV-branche. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix.

Rapportens konklusioner kommer bag på store dele af filmbranchen. En af dem er Christina Rosendahl, der er formand for Danske Filminstruktører.

»Jeg var klar over, at de her problemer kunne være forstærket i vores branche, fordi vi har en kombination af løstansatte, hård konkurrence og berømmelseselementet, men jeg er chokeret over, at der bliver talt om voldtægtsforsøg og kvælertag,« siger hun til Politiken.

Hun suppleres af direktør i Producentforeningen Jørgen Ramskov. Ifølge Politiken siger han, at det kræver en »langvarig indsats«, hvis branchen skal vende skuden.

»Det her er ikke gjort ved, at lederne begynder at opføre sig ordentligt, for der er også kollegaer, der krænker kollegaer. Det er lederens ansvar at ændre det, men det er fandeme en ændring, der skal ske på alle niveauer i den her branche.«

Tiltag på vej

Rapporten fra Aarhus Universitet er bestilt af brancheforeningerne Dansk Skuespillerforbund, Dansk Teater, Producentforeningen og Danske Filminstruktører.

De fire organisationer vil nu lancere en række tiltag, der skal komme problemet til livs. Ledere og forbund skal på efteruddannelse, alle skal informeres om, hvor de kan få hjælp, og branchen skal have et sæt fælles retningslinjer for, hvad der kan kaldes acceptabel adfærd. Det skriver Politiken.

Ifølge rapporten er der ganske få, der fortæller deres tillidsrepræsentanter om de hårde oplevelser. Til gengæld taler 46 procent af kvinderne og 25 procent af mændene med deres venner om sagerne. 42 procent af kvinderne taler med kollegaer, 31 procent med deres partner og 25 procent med familiemedlemmer.

Den nye rapport blev bestilt, efter at første bølge af det danske #metoo havde centreret sig om filmbranchen og især Zentropa-producenten Peter Aalbæk, der blev anklaget for grænseoverskridende seksuel adfærd.

Peter Aalbæk vedkendte sig alle anklager.