Mand foregav at være kvinde i realityshow. Resultatet er tankevækkende

Mediekommentar: Hvordan ville du opføre dig, hvis du var en lækrere udgave af dig selv? Eller hvis du havde et andet køn? Realitykonceptet The Circle lader deltagerne være præcis den person, de vil ...

Den høje atletiske Seaburn foregiver at være kvinden Rebecca og kommer i svære problemer i Netflix' realityshow The Circle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 20 år siden handlede reality ofte om at sætte en hel masse fremmede sammen under et uendeligt antal kameraer som for at teste Sartres påstand om, at helvede er de andre. I dag er bøtten vendt.

Nu rører flere af os oftere ved en skærm end ved et andet menneske, og realityformater en masse undersøger, hvad der sker med os, når vi er alene.

Et af de stærkeste og mest overraskende koncepter er Netflixs The Circle.

Showet har mindst tre ting at lære os: Vi spiller allesammen roller – og har for længst accepteret, at alle andre gør det samme. Vi kan sagtens knytte os til folk, vi aldrig har mødt. Og vi synes, at skønhed giver os carte blanche til idiotisk opførsel.

Smukke mennesker er svin

Konceptet lyder egentlig ikke som noget, der er særlig godt tv: Deltagerne sidder i hver sin lejlighed i det samme anonyme kompleks og møder kun hinanden gennem The Circle, hvor de hver især kan vælge, hvilken persona, de vil være.

Der er dem, der viser deres sande ansigt, og dem, der vælger at deltage som en yngre, mere sexet eller sjovere person end de normalt er. Undervejs skal deltagerne bedømme hinanden, og det er den mest populære, der i sidste ende løber med sejren og de 100.000 dollar.

En af deltagerne i første sæson, Alex, en lidt buttet fyr med smag for batiktrøjer og katte, vælger at være Adam, en texansk sixpack med skævt smil. Det interessante er, at hamskiftet gør Alex til en idiot. Når Alex ser sig selv i den nye lækre indpakning begynder han at opføre sig flirtende og grænseoverskridende.

Samtidig bliver flere af de – fra naturens side – lækre, slanke og »perfekte« deltagere konstant mistænkt for at være fake profiler. Først ryger fotomodellen. Siden den professionelle basketballspiller. De andre deltagere tror simpelthen ikke på dem.

Alle lyver – og det er okay

Der er grund til mistanke, for folk er ikke nødvendigvis, hvem de udgiver sig for at være. Den høje atletiske Seaburn foregiver at være kvinden Rebecca og kommer i svære problemer, når han inviteres med i de virtuelle girltalks, hvor der diskuteres menstruationsssmerter og mænd.

Når han skal indynde sig, degraderer Seaburn/Rebecca til et niveau, hvor han kun kan udsige halvgenerte banaliteter. Efter et par afsnit synker han udmattet sammen på sofaen. At være kvinde er virkelig hårdt arbejde.

Her kunne The Circle vise sig at være en moralsk pegefinger, der fordømmer dem, der lyver sig bedre, tyndere eller anderledes – men overraskende nok er det ikke pointen. At vi vælger at lyve om os selv bliver betragtet som en naturlig del af livet og deltagerne accepterer det såkaldte 'catfishing' som et vilkår.

Heldigvis får vi også lov til at opdage, hvorfor deltagerne lyver om sig selv. Seaburn fortæller, at han ikke normalt føler, at det er legitimt for en sort mand at vise følelser. En anden fortæller, hvordan hun er vant til at skjule sin seksualitet for at blive forstået.

Efter at have været mere eller mindre begrænset i et år, har The Circle faktisk et fint budskab: Anonymiteten bag skærmen, det mulige maskebal, fjerner os ikke nødvendigvis fra hinanden. Der er eksempler på, at det gør os mere ærlige. At masken gør os mere os selv.

I den forstand er The Circle både strategi og sociologi. Det er en kulørt udgave af Den store bagedyst, hvor bagværket er udskiftet med personligheden. Alle vil vise sig fra deres bedste side, og alle vil heppe på de andre. Det viser, at det vigtigste ikke er, om vi ER sammen, men om vi FØLES sammen. Det er ikke nogen dårlig konklusion at afslutte den anden nedlukning på.

The Circle vises på Netflix. Anden sæson blev tilgængelig i april måned. Der er desuden lavet lokale varianter fra blandt andet Brasilien og Frankrig. Denne anmeldelsen bygger på første sæson.