Man får lyst til at række ind i lærredet, give Riz Ahmed en lang krammer og hviske: »Det skal nok gå«

»Sound of Metal« er ekstremt medrivende og bliver siddende i underbevidstheden i ugevis. Dramaet lægger op til, at man som seer skal tænke selv, og dette er så sandelig ikke nogen selvfølge i Hollywood-film.

Den britiske rapper og skuespiller Riz Ahmed bærer filmen på sine skuldre og burde måske nok have vundet den Oscar, han var nomineret til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camera Film
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede inden »Sound of Metal« er landet i biograferne, har rigtig mange danskere formentlig hørt om filmen, idet Mikkel E.G. Nielsen, som den første dansker nogensinde, vandt en Oscar for bedste klipning – klipningen af »Sound of Metal«.

Den Oscar er fuldt fortjent. »Sound of Metal« oser langt væk af, at alle involverede – kameramand, lydmand, klipper og alle andre – er voldsomt dygtige, og det er jo altid en fornøjelse.

Der er mange andre grunde til, at Darius Marders drama er ekstremt seværdigt. Når film – eller kunst i det hele taget – er mest fascinerende, er det fordi, den kan gøre os klogere, få os til at opleve noget, vi ellers ikke ville have oplevet, og give os forståelse af mennesker, der er anderledes end os selv. Alt det kan denne film.

Vi følger heavy metal-trommeslageren Ruben, der sammen med sin kæreste, Lou, rejser USA rundt med deres band. Ruben lever ikke bare for musikken – og kun i beskedent omfang af musikken – men lever i musikken. Den betyder alt. Og derfor er det et slag ud over det almindelige, at Ruben gradvist begynder at miste hørelsen. Det går ikke bare ud over levevejen, men hans liv som sådan, og han har ingen steder at rette sin vrede mod. Bortset fra indad. Samtidig er Ruben tidligere narkoman og har i det hele taget temmelig meget at slås med.

»Ruben lever ikke bare for musikken – og kun i beskedent omfang af musikken – men lever i musikken. Den betyder alt.«


Hjerteskærende forvandling

Man behøver ikke at være musiker for at forstå, hvor smertefuldt det må være, pludselig ikke at være i stand til at gøre det, man elsker allermest. Hvis ikke indser man det hurtigt.

Riz Ahmed spiller i hovedrollen med følelserne helt ude på slagtøjet og formelig dirrer af intensitet i en grad, at man får lyst til at række ind i lærredet, give ham en lang krammer og hviske: »Det skal nok gå«.

Meget af det, der gør Rubens langsomme, men sikre forvandling til døv så hjerteskærende, skyldes lydsiden.

Tidligt i filmen bliver Rubens hverdagsagtige lyde diskret etableret: En kaffemaskine, der brygger, en skuffe, der lukker, og så videre. Da disse lyde begynder at fortabe sig, er det decideret uhyggeligt, og det samme er det selvfølgelig også, da Ruben ikke kan høre sig selv spille.

Igennem hele filmen veksler lydsporet mellem reallyd og det, som Ruben kan høre, og det giver et sjældent indblik i, hvordan det må være at være døv.

Det er en ringe trøst for den ludfattige musiker Ruben, at han måske kan få sin hørelse tilbage med implantater til 80.000 dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camera Film.

Se den i biografen

Da herointrangen er ved at overmande Ruben, flytter han ind på et bosted for døve eksmisbrugere, og her tager filmen en interessant drejning. Ruben kan måske få hørelsen tilbage ved hjælp af implantater, men de koster op til 80.000 dollar, og så mange penge har Ruben ikke.

På bostedet begynder Ruben langsomt at tænke på, at hørelse for enhver pris måske ikke nødvendigvis er lykken. Der er ingen nemme løsninger – ligesom det sjældent er i det virkelige liv – og »Sound of Metal« lægger op til, at man som seer skal tænke selv, og dette er så sandelig ikke nogen selvfølge i Hollywood-film.

Filmen kan ses på Disney+, men lige netop i dette tilfælde, hvor lydsiden er så vigtig, gælder Ole Michelsens ord mere end nogensinde: »

Husk: film skal ses i biografen«.

»Sound of Metal«. Drama, 120 minutter. Instruktion: Darius Marder, manus: Darius Marder, Abraham Marder. Med: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci m.fl. Ude på Disney+ nu, premiere i biografer landet over 6. maj.