Mails sår tvivl om DR-forklaring: Julekalender lagt ned af frygt for stormvejr over »røde lejesvende«

Nye mails viser, at »Jul i Republikken« angiveligt blev aflyst, fordi DR var bange for en for venstredrejet radiojulekalender. Kulturdirektør fastholder, at beslutningen blev truffet uden politiske hensyn.

»Da vi har både dig og Georg Metz på synes de høje herrer herude pludseligt, at det er for risikabelt med to så markante stemmer fra venstrefløjen,« står der bl.a. i mailen til Johanne Schmidt-Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den satiriske radiojulekalender »Jul i Republikken,« som havde bl.a. Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen, forfatter og journalist Georg Metz og skuespiller Claes Bang på rollelisten, blev aflyst i sidste øjeblik. DR skrottede julekalenderen den 30. november, dagen inden det første afsnit skulle i æteren.

Instruktør Lotte Svensen har tidligere udtalt til dagspressen, at hun ikke er i tvivl om, at DR undlod at sende radiojulekalenderen, fordi castingen af Johanne Schmidt-Nielsen og Georg Metz blev anset som for venstredrejet.

Nu er TV 2 kommet i besiddelse af mails sendt til henholdsvis Johanne Schmidt-Nielsen og Lotte Svendsen, der indikerer, at sidstnævnte havde ret i den betragtning.

De to mails afkræfter nemlig, at det var »Jul i Republikkens« kvalitetsniveau, der var grunden til, at radiojulekalenderen blev hevet af sendefladen. Den officielle begrundelse fra DR var ellers, at det haltede med kvaliteten, men ifølge den ene af de to mails, som TV 2 offentliggør, var det en frygt for et »DR-stormvejr over 'røde lejesvende', som det skete på Historien om Danmark.«

»Da vi har både dig og Georg Metz på, synes de høje herrer herude pludseligt, at det er for risikabelt med to så markante stemmer fra venstrefløjen. Så vi er blevet bedt om at tage en af jer ud. Da Georg Metz er med hele vejen som fortæller, har vi besluttet, at det vil give bedst mening at tage dig ud,« står der videre i mailen til Johanne Schmidt-Nielsen fra den unavngivne DR-medarbejder.

14. november blev mailen til Johanne Schmidt-Nielsen sendt. Nogen tid efter, den 24. november, tikkede en mail ind i Lotte Svendsens indbakke. Johanne Schmidt-Nielsen skulle ud. Helt ud.

»Vi skal tage Johanne Schmidt helt ud. Hun må ikke være der... Det er en note fra (navn klippet ud). Så i 3 eller 4, hvor hun nævnes, må I prøve at cutte replikken ved præsident. Og i de kommende må al reference direkte til hende fjernes så præsidenten er neutral,« står der i mailen til Lotte Svendsen.

Johanne Schmidt-Nielsen har tidligere udtrykt bekymring om, hvorvidt der er tale om selvcensur i DRs ledelse. Hvis det er tilfældet, er det alvorligt, mener hun.

»Jeg troede ikke, at ledelsen på den måde redigerede de enkelte programmer. Mig bekendt var manuskriptet godkendt inden optagelserne gik i gang. DRs ledelse må jo svare på, hvilke begrundelser der ligger bag deres beslutninger,« har Johanne Schmidt-Nielsen tidligere skrevet i en SMS til Berlingske.

Tine Smedegaard Andersen, kulturdirektør i DR, har tidligere sagt til Berlingske, at situationen omkring julekalenderen kunne have været håndteret bedre.

Journalist: Det kunne godt se ud som om, at DR er blevet bange for sin egen skygge. Har I lagt julekalenderen ned, fordi I ikke kan klare dårlige anmeldelser lige nu?

»Det synes jeg klart, at jeg kan afvise. Det er dygtige folk, der står i det her, men sommetider er der processer, der er tænkt forkert.  Måske har vi heller ikke haft vores forventningsafstemninger helt på plads. Men det er jo sådan noget, der kan ske, når vi taler om kreative processer,« sagde Tine Smedegaard Andersen tidligere på måneden.

Torsdag aften fastholder Tine Smedegaard Andersen over for TV 2, at beslutningen om at droppe julekalenderen er truffet uden politiske hensyn.

»Jeg vil gerne slå fast, at DR skal være et uafhængigt medie, hvor der skal være plads til både kunst, satire og journalistik, og hvor vi ikke tager politiske hensyn til det, vi publicerer,« siger Tine Smedegaard Andersen.

Hun vil ikke forholde sig konkret til de to mails, som TV 2 torsdag har offentliggjort.