Magtfuld filminstruktør slår igen: Overgrebsanklager skyldes homofobi

Bryan Singer, der bl.a. står bag succesfilmen Bohemian Rhapsody, forsvarer sig mod anklager om pædofile overgreb ved at betegne anklagerne som »homofobiske«. Det vil LGBT-miljøet gerne have sig frabedt.

Bryan Singer har forsvaret sig mod beskyldninger om overgreb på mindreårige som »homofobiske«. AFP PHOTO/SHAUN CURRY SHAUN CURRY / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAUN CURRY

Efter at have været blandt Hollywoods mest indtjenende filminstruktører siden 1990erne er stemningen vendt mod 53-årige Bryan Singer.

Efter offentliggørelsen af en længere dybdeborende artikel i  bladet The Atlantic, hvori fire mænd beskylder instruktøren for seksuelle overgreb begået mod dem på et tidspunkt, da de var mindreårige, er instruktøren begyndt at miste den opbakning, som han tidligere har haft fra filmproducenter som 20th Century Fox. Efter alt at dømme har instruktøren dog selv gjort sin sag værre ved at beskylde anklagerne mod ham som »homofobiske«.

Det vækker nemlig harme i både det amerikanske og danske LGBT-miljø, at Bryan Singer betegner angrebene mod ham på den måde. Redaktør på det amerikanske Out Magazine Mathew Rodriguez sammenligner Singers forsvar med den uheldige facon, hvorpå den MeToo-anklagede skuespiller Kevin Spacey fik sammenblandet sin seksuelle orientering med overgrebsanklagerne mod ham.

»De håber (begge, red.), at deres homoseksualitet kan aflede offentlighedens opmærksomhed fra deres magt og rigdom, som netop er de to ting, der har muliggjort deres overgreb. Hvis de understreger deres homoseksualitet, tror de, at de selv kan fremstå som ofre,« skriver Mathew Rodriguez i Out Magazine.

Brandtæppe

Tim Teeman skriver i en kommentar i The Daily Beast, at Bryan Singer tilsyneladende opfatter det som at kaste et »brandtæppe« over beskyldningerne mod ham  at betegne dem som homofobiske.

»Sådan vil det ikke komme til at fungere, men til gengæld vil hans modsvar banalisere den meget virkelige homofobi, som LGBT-personer oplever i USA og andre steder, hvad enten der handler om mord, vold eller ulovliggørelse af deres seksualitet,« siger Tim Teeman.

I Danmark finder filmjournalist på dagbladet Politiken Michael Bo, der selv er homoseksuel, det forkasteligt at forsvare sig mod overgrebsbeskyldninger ved at kalde dem homofobiske.

»Den er en tidstypisk og meget træls måde at forsvare sig på, fordi det jo underforstår, at man eksempelvis ikke har lov til at foretage undersøgelser mod homoseksuelle. Det duer jo ikke, og som homoseksuel forarger det mig, at man kan misbruge sin seksualitet på den måde,« siger Michael Bo.

Han forstår godt den harme, som de amerikanske LGBT-miljøer har udvist over for angrebet.

»Det er da indlysende, at det kan være skadeligt for accepten af LGBT-personer, hvis nogen skulle finde på at holde hånden over en overgrebsmand alene af den grund, at han er »en af brødrene«. Det ville da helt fortjent give bagslag, såfremt han skulle blive dømt,« siger Michael Bo.

Også Peder Holk Svendsen, der er forperson for  LGBT Danmark, siger, at der er tale om forhold, der ikke må blandes sammen.

»Man må ikke påberåbe sig en minoritetsbeskyttelse og under den beskyttelse forgribe sig på andre mennesker,« siger Peder Holk Svendsen.

For ham bringer det mindelser om den måde, man tidligere i offentligheden ofte undlod at skelne mellem pædofile og homoseksuelle, hvilket i øvrigt stadig forekommer.

»Ja, det sker fra tid til anden at man støder på den form for forsætlig sammenblanding fra den kirkelige højrefløj eller fra højreekstremister som Nordfront,« siger Peder Holk Svendsen.

Homofobi forekommer i øvrigt også stadig, siger han, ligesom det også kan ske, at homoseksuelle ser homofobi, hvor den ikke er der.

»Nogle mennesker er nærtagende, og i den henseende er homoseksuelle ikke anderledes end andre. Der er ikke nødvendigvis altid tale om strukturel systematiseret diskrimination, hvis nogen siger noget uheldigt,« siger Peder Holk Svendsen.

Bryan Singers film, der tæller »X-men«-serien, »The Usual Suspects« og den nylige meget succesfulde film om Queen-forsangeren Freddie Mercury, »Bohemian Rhapsody«, vurderes til sammenlagt at have indtjent over femten milliarder kroner.

Senest har Millenium Films aflyst optagelsen af filmen »Red Sonja«, som skulle være begyndt til foråret i Bulgarien med Bryan Singer ved roret, ligesom Bryan Singer også nåede at blive fyret fra produktionen af »Bohemian Rhapsody«, kort før optagelserne blev afsluttet. Bryan Singer, der tidligere har været udsat for lignende beskyldninger, er aldrig blevet dømt for kriminelle handlinger, men ifølge artiklen i The Atlantic er der tidligere blevet udbetalt erstatninger til krænkede parter.

»Efter alt at dømme er Bryan Singer endnu et eksempel på, at Hollywood beskytter dem, der er blevet magtfulde, fordi deres film tjener mange penge. Selv om man skal huske, at ingen af dem endnu er dømt, ligner forløbet om Singer i høj grad Harvey Weinstein-sagen (den amerikanske producer, der anklages for overgreb, red.) Der er tale om mænd, der har opnået et niveau, hvor de tilsyneladende mener, at de kan slippe afsted med hvad som helst, hvad angår overgreb på unge kvinder og mænd,« siger Christian Monggaard, der er filmredaktør på Dagbladet Information.