Madanmeldelse: Krogs classic

Krogs fiskerestaurant er efter endnu et ejer- og kokkeskifte – næsten – tilbage ved det klassiske udgangspunkt.

Krogs Fiskerestaurant er tilbage ved de klassiske dyder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Med mere end 100 år på bagen er Krogs Fiskerestaurant en af byens mest traditionsomspundne spisesteder, men det er ikke til at komme uden om at de sidste ti års tid unægtelig har været noget af en blandet affære. Skiftende restauratører, kokke og koncepter har gjort det svært at vide, hvad der ventede, når man gik ind i den høje stue på Gl. Strand – bortset fra at det havde et eller andet med havet at gøre.

Nu er holdet bag Restaurant Maven ved Nikolaj Kirke rykket ind og har installeret kokken Andreas Berg bag gryderne. Det er efter sigende ambitionen at bringe Krogs tilbage til den klassiske standard, som er restaurantens DNA.

Vi noterede os indledningsvis, at dette i hvert fald gælder for indretningen, som er tilbage ved det old school franske med de grønne farver og små borde med lamper og hvide duge – ikke noget med Tal R på væggene her, som man så det i en periode for nogle år siden.

Hvad spisekortet angår, dominerer klassikerne således også relativt med naturelle serveringer af østers, kaviar, löjrogn, jomfruhummer blandt forretterne, mens klassikere som meunierestegt søtunge, torsk med det hele og tournedos rossini dominerer hovedretterne, der med priser fra 265 kr. ligger i den lettere end af den dyre kategori.

Krogs tilbyder også en femretters menu, som surfer mellem det klassiske og det mere innovative, til 695 kr. Menuhovedretten denne aften var den klassiske danske torsk med rødbeder, æg og kapers, som jeg har fået i al for mange tarvelige skamkogte versioner gennem min opvækst til at kunne tænde på (i hvert fald på papiret). Min medspiser var forstående og tilbød straks at tage sig af menuen, mens jeg gik a la carte.

Kompetent sommelier

Før vi kom så langt fik vi dog begge en kæk lille appetizer bestående af en særdeles delikat tatar af kuller toppet med en lille orange klat herligt søpindsvin anrettet i pindsvinets egen skal. Et glimrende anslag i hvert fald for os som elsker den intenst jodede smag af søpindsvin. I glasset en slank, sprød og lettere underspillet blanc de blanc på magnum fra huset Legras.

Jeg lagde ud med østers, som i min mund altid er udfordrende at sætte vin til. Den kompente, serviceorienterede sommelier fandt en superklassisk, tør og mineralsk chablis 1. cru Mont de Milieu fra Billaud, som fungerede fint. Jeg havde bestilt henholdsvis tre limfjordsøsters og tre franske fra Marennes Oléron.

Det havde nok været smartest at servere sidstnævnte før de særdeles kraftigt smagende danske limfjordsbasser, som stadig hang i munden, da de små pjevsede og meget salte franske fines de claires kom ind på tallerkenen. Begge var i øvrigt helt klassisk garneret med skalotteløgsvinaigre og citron.

Menuen bød på en tilsvarende klassisk servering af en stor skefuld löjrogn, som desværre var lidt til den salte side, garneret med rødløg, creme fraiche og blinis.

Vinen i glasset skiftede til en mindre klassik mere robust og rund og lavt svovlet 2013 chardonnay Ammonites fra Peggy Buronfosse i Jura, for nu var der sødmefulde røde skaldyr på vej til bordet: Jeg fik tre grillede flækkede jomfruhummere, som ikke hørte til de største jeg har set, men dog heller ikke til de allermindste, serveret helt naturel.

Menuen bød imidlertid på en væsentlig mindre klassisk, men rigtig god servering i form af en grillet blækpruttearm (af en ottearmet octopus, som formentlig har været kogt først) drysset med friteret persille, konfiteret hvidløg og en urtemayo til at dyppe i.

Mellem tre og fire stjerner

Mens jeg stod over, fortsatte menuen med en upåklagelig skummende hummerbisque, som var god og intens i smagen uden at være for fed med et luksuøst fyld af hummerkød og trøffel og i øvrigt fungerede rigtig godt sammen med jura vinen.

Der var også hummerhale på min hovedret, som havde stegt havtaskehale som hovedelement. Tilbehøret bestod af grøn- og rosenkål, skorzonerrod, skummende røget fiskefumé samt bacon. Tingene fandt ikke helt sammen i min mund, især den lidt for hård røgede og saltede bacon stak ud.

Faktisk viste det sig, at min ledsager havde trukket det længste strå med den pocherede torsk som var høj og flot og fint tilberedt, så den faldt smukt i glasagtige flager. Tilbehøret bestående af kapers hårdkogt æg, syltede rødbeder, brunet smørsauce og kartoffelcreme sad også lige skabet - ligesom den ledsagende vin, en godt afkølet pinot noir fra Anton Bauer i Wagram i Østrig, som især matchede rødbederne smukt.

Mætheden var ved at indfinde sig, så vi konverterede desserten til oste fra den pænt velassorterede vogn: Valget faldt på Søvind gedebrie, stilton, mont d’or og comté og så er det klart, at der måtte vin jaune i glasset - juravinen der som fino sherry er lagret under flor og praktisk talt er født sammen med comté, her 2007 fra Labet.

Basta for en aften med adskillelige gode indslag, men ikke helt uden skønhedsfejl. Når man kører helt klassiske naturelle serveringer, kræver det absolut førsteklasses råvarer, og det synes ikke at den lovlig salte löjrognen, og til dels heller ikke de små jomfruhummerne, kunne leve helt op til. Vi befinder os et sted mellem tre og fire stjerner, men runder op denne gang på grund af den exceptionelle gode betjening og vinhåndtering aftenen igennem.

Hvad: Krogs. Hvor: Gammel Strand 38, tlf. 33 15 89 15. Priser fra : Hovedret 265 kr. 5-rettersmenu 695 kr.