Lige før retssag: Kvinder håner Harvey Weinsteins bortforklaringer

I et interview mandag sagde Harvey Weinstein, at han føler, at alle har glemt de gode ting, han har gjort for kvinder i filmbranchen. Nu svarer en række kvinder igen: »Vi nægter at lade denne forbryder omskrive sit eftermæle.«

Harvey Weinstein forlader retten i New York 6. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scott Heins

»Jeg gjorde det først. Jeg var en pioner. Men det er alt sammen blevet ødelagt som følge af det, der skete. Min indsats er blevet glemt.«

Sådan lød det mandag fra Harvey Weinstein i et større interview i avisen The New York Post.

Den 67-årige filmproducer, som mere end 80 kvinder beskylder for at have begået forskellige seksuelle overgreb, mener, at han er blevet glemt for alle de gode ting, han har gjort for kvinder i filmbranchen.

»Jeg har det, som om alle har glemt mig,« siger han i interviewet og forklarer, at han har lavet flere film med kvindelige instruktører og kvindelige hovedroller end nogen anden, og at han startede for 30 år siden.

»Silence breakers«, som kvinderne bliver kaldt, svarer nu igen på hans udtalelser.

»Harvey Weinstein prøver at manipulere samfundet igen. Han siger i et nyt interview, at han ikke vil glemmes. Det bliver han heller ikke. Han vil blive husket som et seksualforbryder og en ikke-angrende overgrebsmand, som tog alt og intet fortjener,« skriver de i et brev.

»Han vil blive husket for hele historien de om utallige kvinder, der sagde stop. Vi nægter at lade denne forbryder omskrive sit eftermæle,« lyder det videre i brevet.

Blandt de 23 kvinder er skuespillerne Rosanna Arquette og Jessica Barth samt Harvey Weinsteins tidligere assistent Rowena Chiu.

Retssagen mod Harvey Weinstein begynder 6. januar i New York. Han er anklaget for at have udsat en kvinde, hvis identitet ikke er kendt af offentligheden, for fuldbyrdet voldtægt, for at have tvunget en af sine medarbejdere til oralsex samt fem andre tilfælde af seksuelle overgreb. Harvey Weinstein og hans forsvarer afviser alle anklager.

Mere end 80 kvinder har siden oktober 2017 beskyldt filmproduceren for seksuelle overgreb. Weinsteins konkursramte filmstudie, The Weinstein Company, har udbetalt erstatninger på168 millioner kroner til mere end 30 personer. Det betyder, at næsten alle civile sagsanlæg fra skuespillere og tidligere ansatte hos filmproduceren er blevet afsluttet.